gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

19.07.2010 Krtci ve dvou dnech dvakrát zcela jinak (Belmondo)    PDF Tisk Email
Reportáže

Průběh zahradní soutěže kapel a písničkářů o keramického hmyzožravce se v posledních letech ustálil na modelu dvou bloků probíhajících ve dvou dnech. V každém z nich se představilo devět skupin a tři písničkáři. Tentokrát se porozhlédneme po kapelách. Rozpačitá sobota a nabitá neděle.

První soutěžní klání bohužel narazilo na ne nejlépe zvolenou dramaturgii. Nějak se ty folklóry, folklórky a folklórečky hromadily jeden za druhým. Zato neděle stála za poslech od prvního do posledního tónu.

Pár postřehů o některých účinkujících:

Zhasni soutěžící na Kapličce
Zhasni soutěžící na Kapličce
foto: Vít Školník Urban

První den nade všemi čněla skupina Zhasni. Inteligentní nepodbízivý folk psaný dvěma výbornými autory. V onom ne příliš ideálně poskládaném bloku předvedli, jak také lze lidovou nebo spíše pseudolidovou písničku uchopit bez jakéhokoliv znásilnění a nadbytečných aranží. A skláním se před diváky, kteří tu poctivost a jeden z nejlepších pódiových výkonů v soutěži poznali a ocenili.

Bujabéza – takřka místní uskupení se od loňska zlepšilo, nicméně mne ten pódiový lidový nářez nějak míjí. Cítím ty písničky poněkud jinak. A Čechomor máme jen jeden, koňů se (aspoň některých) taky bojím a polívku mám nejraděj bramboračku.

6 tet – „Přeletky“ s kapelou za zády, jak jsem odposlechl v davu. K člověčímu a hravému projevu „přeletčímu“ ještě chybí urazit kus cesty. Poslech to byl každopádně z těch příjemnějších.

Poněkud zklamali Ogari. Snad příliš akademičnosti velmi zkušených a ostřílených muzikantů se zcela míjelo s publikem.

V sobotu koncert zavírala folk-rocková Esence. Předvídal jsem jim Krtka, nakonec zůstali těsně za stupni vítězů. Dva vynikající texty, podpořené šlapající muzikou a zkušenostmi odjinud. O skupině ještě bude určitě slyšet.

Nedělní ráno zahajovalo Bodlo. Předvedli jeden z nejlepších svých výkonů jakožto jediná kapela v soutěži, která se vzdáleně blíží, nebo spíš v jejich případě vzdaluje od „modrotravní“ muziky. Pokud by hráli později, jistě by se to odrazilo na lepším umístění.

Brněnský Přístav – nemůžu nepochválit jedinou trampskou muziku, která v soutěži zazněla. I když vytáhnout

Slavící Shivers s Honzou Friedlem
Slavící Shivers s Honzou Friedlem
foto: Vít Školník Urban
brněnskou trampskou hymnu (Pahorky) a Wabiho Ryvolu bylo asi dost odvážné. Výborné muzikantsky, výborné vokály, jen mi chyběla troška onoho nedefinovatelného člověčího trampského rozměru.

Šlapající Irsko na Zahradě boduje už řadu let. Podá-li kapela takový výkon jako Shivers pak nelze než konstatovat, že se jedná o vítězství vskutku na místě.

Hluboké nedorozumění doplatilo na nepřítomnost takřka již rodící zpěvačky, byť ji v jedné písničce částečně zastoupila Lucka Cíchová. Skupina dozrála. Trampfolkové příjemno.

Velkým překvapením, nejpříjemnějším mezi kapelami, se stalo vystoupení skupiny Hluční sousedé. Zpěvačka s nádhernou barvou hlasu, hloubkami které berou dech a rozsahem až z toho běhají mravenci po zádech. Škoda jen, že si francouzské texty většina z nás nemůže plně vychutnat. Velezasloužený Krtek.

Pestrá všehochuť žánrů, lepší výkony druhého dne, tak přece jen vytvořily příznivý obraz o letošním „krtčím“ soutěžení. Na druhou stranu o to složitější byl výběr oproti dni prvnímu.

To vše se ovšem netýkalo písničkářů, o těch něco více v dalším článku.


Sdílet na...
Kam dál?

» Vyhlášení nového ročníku konkurzu Zahrada písničkářů 2023 (Pavel Strakoš)

» STRAŠLIVÁ PODÍVANÁ na Zahradu patří (Džexna)

» Zahradní" soutěž písničkářů a dvojic na Folkové růži (Michal Jupp Konečný)

» Navlhlí Krtci na Kapličce (Belmondo)

» Deníčkový zápis o Zahradě písničkářů 2010 (Cimbura)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib