gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

26.07.2011 Čekání na slunce aneb nedělní odpoledne na Terase (Lucie Přikrylová)    PDF Tisk Email
Reportáže
Pohled na oblohu vypadal téměř celou neděli docela beznadějně. To se projevilo i v umístění diváků na scéně Terasa. Většinou se tísnili pod velkými slunečníky po stranách. Nikomu se moc nechtělo vyjít ven do deště. Nedělní odpolední program však sliboval kapely, při jejichž poslechu je těžké jen nehybně stát. Proto se v průběhu odpoledne masa diváků nenápadně stahovala směrem k pódiu, až při posledních kapelách byla plocha před pódiem zcela zaplněna.
Deštivá terasa...
Deštivá terasa...
foto: Olina Harfelová
Pražští Načas jsou pravidelnými zahradními účinkujícími. Dobře sehraní muzikanti, kvalitní zpěváci, příjemné mužské vícehlasy. Věrní svému stylu nějak zvlášť nepřekvapili, ale to ani není třeba.
Loňští Krtci Zhasni zahájili „umělou lidovou písní“. Potom střídali další písně z dílny Michala a Ireny Vaňkových a Kuby Horáka. Zazněly již známé písně z debutového alba, ale také plno ještě nenatočených. Ty mohly přítomné navnadit k těšení se na nové album, které bude kapela natáčet v srpnu. Tvorba Zhasni je velmi příjemná, proto myslím, že opravdu bude na co se těšit.
Melancholičtí i euforičtí My3.avi rozproudili publikum, které se začalo přibližovat k pódiu. Bohužel přijeli bez trumpetisty, avšak celkovému zvuku kapely to výrazně neuškodilo. I housle jsou výrazným sólovým nástrojem a měly tak možnost vyniknout.
Když kapela Jananas nastoupila na pódium, kytarista Jenda Vávra prohlásil, že se rozhodli přivolat slunce. Nic však nenapovídalo tomu, že by se v nejbližší době chystalo vysvitnout. Ale co se nestalo, přibližně v polovině jejich koncertu se opravdu začínaly prodírat první paprsky. Na minulé Zahradě byla kapela Jananas pouze tříčlenná. Letos přijel také nový člen – bubeník Chilli (Jan Chalupa). Na pódiu však nebyli pouze čtyři. Společnost jim dělaly ještě dvě figuríny, představující nová trička s úryvky z jediné záporné recenze nového alba Jananasu.
Ačkoli podle programu měl s Jananasem odpolední program končit, pořadatelé ještě zařadili kapelu Bujabéza. Ta se probojovala na Zahradu potřetí a ukázala, že na sobě během těch dvou let hodně zapracovala. Zpěvačka Zuzana Mimrová je ve zpěvu mnohem jistější a celkově kapela na pódiu působí uvolněněji. Způsob, jakým pracují s lidovými texty, je mi sympatický. Mají plno originálních nápadů a díky perfektnímu skloubení nejrůznějších žánrů nenudí. To také ocenilo zahradní publikum v hlasování o Krtky.
Nevím, jestli to byl dramaturgický záměr nebo jen náhoda, ale nedělní odpolední Terasa by mohla mít podtitul „Galerie Krtků posledních Zahrad“ Všechny ročníky od 2007 po 2011 zde totiž měly jednoho zástupce z držitelů Krtka. (2007 – Načas, 2008 – My3.avi, 2009 – Jananas, 2010 – Zhasni, 2011 – Bujabéza – to sice při tvorbě programu ještě nikdo netušil, ale výborně to do této „koncepce“ zapadlo).

Sdílet na...
Kam dál?

» Úrodná Zahrada v centru Ostravy (Luděk Strašák)

» Václav Koubek po několika letech opět zazpívá dětem (FOLKtime.cz)

» Jablkoň v Zahradě (Líza Zima Urbanová)

» ŠANTRÉ - predzahradní minirozhovor (Šaolín)

» Festival Zahrada písničkářů na Farské zahradě v centru Ostravy - Vyhlášení konkurzu! (Pavel Strakoš)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
2223
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib