gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

21.07.2017 To bylo tenkrát Na Ostrovech v Bražci (Džexna)    PDF Tisk Email
Reportáže
To „tenkrát“ vlastně není tak dávno, jen v sobotu 8. července 2017. A nadpis s parafrází na legendární píseň z 30. let o ostrově Capri mě napadl snad proto, že program 5. ročníku festivalu Na Ostrovech byl z velké části věnován legendám. I když nejen proto, ale k tomu se dostaneme později.
Přiznám bez mučení, že Na Ostrovy nedaleko Náchoda jsme si s fotografkou Renatou Královou přijely odpočinout od starostí a povinností, které nás v tom týdnu v Praze drtily. A nemohly jsme si vybrat líp. Vůbec nám nevadiloBest amateur homemade blowjob everpornmobile, že jsme v zaplněném areálu našly místečko pro svá křesílka až daleko vzadu, kde jsme víc slyšely než viděly. Alespoň jsme mohly při poslechu vybrané muziky sledovat festivalový cvrkot, vychutnávat krásné prostředí romantického Pekelského údolí u říčky Metuje a s povděkem kvitovat, jak diváci báječně reagují na všechna vystoupení účinkujících.
Pavel Žalman Lohonka
Pavel Žalman Lohonka
foto: Renata Králová
Přijely jsme ve chvíli, kdy na pódiu hrála místní bluegrassová kapela Veteráni. V papírovém festivalovém průvodci jsme si mohly přečíst, že kapela vznikla před více než čtvrt stoletím a po dlouhé odmlce obnovila činnost. Připomněla písně zakládajícího člena, předčasně zesnulého banjisty Milana Leppelta, který pro Veterány napsal většinu textů. Po nich nastoupila dvojice otec a syn – Pepa a Matěj Štrossovi napadnutými písničkami ve swingovém hávu. Pepa Štross svérázně bavil publikum i mimo svůj blok, celý festival odmoderoval. A tím se volně dostáváme k dramaturgii jubilejního 5. ročníku, kterou ozdobily svou přítomností zmíněné legendy folkové a trampské písničky. První z nich, Pavel Žalman Lohonka, vloni oslavil neuvěřitelných 70 jar a příští rok už bude 50 let na scéně. Lohonkovy písničky, z dob Minnesengrů i různých sestav jeho „a spolů“, patří do zlatého folkového fondu a úspěch sklízejí i novinky z loňského přelomového alba předposlední sestavy (ještě s Pavlem Malinou) Cestující muž. První společné zpívání diváků, první potlesk ve stoje pro Žalmana & spol.

Sympatické kvarteto The Rustic Robots (NL) - Ralph Schut (kytara), Christopher Schut (kontrabas), Radek Vaňkát (dobro) a Zdeněk Roh (banjo) - připravilo pro prosluněné Ostrovy osvěžení v podobě bluegrassových úprav svých oblíbených autorů z oblasti amerického bluegrassu, country i folku (např. Boba Dylana). Zároveň nás pánové ujistili, že z Holandska sice někteří pocházejí, ale žijí trvale v Česku, protože tu je dobře.
Vojta Kiďák Tomáško
Vojta Kiďák Tomáško
foto: Renata Králová
A dobře bylo i s druhou legendou, s čerstvým jubilantem (on je fakt ročník 1947?!) - Vojtou Kiďákem Tomáškem. I v jeho hodinovém setu se střídaly novější i starší písně, které si diváci pozpěvovali. Písně s vůní romantiky i životního nadhledu, jemně kořeněné humorem i lehkou nostalgií, byly odměněny druhým dlouhotrvajícím potleskem ve stoje.

A nyní se vracíme zpět k nadpisu tohoto článku. „Tenkrát na Ostrovech“, to je už skoro šedesát let, co sem Luboš Malina chodí (počítal jistě i ty roky, kdy tu byl ještě na houbách :-). A také „tenkrát na Ostrovech“ v hospůdce, to bylo v roce 1982, si bratři Malinové zahráli poprvé spolu a od té doby na každé Vánoce. Nikoho z nich nenapadlo, že by v tom pokračovali na pódiu. Nicméně, stalo se a Luboš, Pavel, Pepa Malinovi z nedalekého Bražce a další náchodský rodák Pavel Peroutka zhruba od roku 2010 jako Malina Brothers úspěšně koncertují. S písničkami a skladbami, na kterých vyrostli a které mají rádi.
Na Ostrovech v tu chvíli bylo, jak kdosi podotkl, snad půl Náchoda! No, půl asi ne, ale z Bražce přišli jistě všichni.:-) Čtveřice instrumentálních mistrů zahrála a zazpívala i písničky svých kamarádů Skunka a Huňáče, diváci si opět pozpěvovali a bylo na nich znát, jak jsou na své krajany hrdí a mají je rádi.
Miki Ryvola
Miki Ryvola
foto: Renata Králová
Nad Ostrovy se pomalu šeřilo, když se na pódiu objevili Nezmaři. Opět skvěle namíchaná směs muziky, však mají za téměř 40 let své existence z čeho vybírat. A vzpomněli také na legendy „z nebeského báru“ Waldemara Matušku a Michala Tučného v písních Kladivo a Pane můj. Ne, žádné poznámky jsem si na festivalu fakt nepsala, jen si vybavuji pocit absolutní pohody, když se údolím nesl hlas Šárky Benetkové. A pohoda pokračovala s třetí legendou, opět jubilantem, tentokrát s rokem narození 1942, s panem a trampem Mikim Ryvolou. Od něho novinky nikdo neočekával, naopak, staré dobré „ryvolovky“ v Mikiho intimním podání, s citlivou podporou nejprve části a posléze všech Nezmarů, nábožně diváci poslouchali a tiše zpívali. Na Terezu a Bednu vod whisky ještě doprovodnou kapelu posílili Luboš a Pavel Malinovi, a po závěrečném „tak kopni do tý bedny“ ticho prořízl obrovský potlesk a třetí standing ovation!

Pavel Malina
Pavel Malina
foto: Renata Králová
V programu na Ostrovech ještě pokračoval závěrečný countryový Blueground & Klára, jenže pro nás festival v tuto chvíli bohužel končil. Čekala nás noční cesta zpět do reality. Ale kousek z té příjemné atmosféry jsme si odvážely s sebou.

Říká se, že správně zvolené prostředí festivalu tvoří polovinu úspěchu. Pořadatelé v čele s jejich „vedoucím“ Pavlem Malinou Ostrovy dobře znají, jsou tu vlastně doma. K tomu si připočtěte nastíněnou dramaturgii, perfektně promyšlenou organizaci, pravé festivalové počasí a úspěch je zaručen na 100%. Připravili vše tak, aby se diváci cítili dobře, aby vytvořili tu správnou atmosféru, aby se bavili, aby si odvezli i nějakou upomínku, aby byly nakrmeny nejen uši, aby se nikomu nic nestalo, aby si děti měly kde hrát, aby... :-)
Velké poděkování patří celé řadě regionálních sponzorů, týmu pořadatelů - dobrovolníků v reflexních vestách a především organizátorům. Skvělá práce!
Pravda, to počasí pořadatelé neovlivnili, ale štěstí přeje připraveným.

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib