gototop
09.05.2023 Je tady někdo nový? Martin Čmelík a jeho buskingové Krasosmutky (Dušan Trličík)    Tisk
Rozhovory
Martine, čteš někdy nějaké hudební časopisy?
Moc ne, k Folktime jsi mě dostal ty a jinak dostávám časopis Autor In, tak ten čtu.
Ty jsi, jak vím, busker. Já když někomu řeknu, co děláš, tak se mě vždycky pak třikrát zeptají, co to je. Takže se ptám já za ně. Co je to busking? Můžeš to nějak vysvětlit?
Česky by se dalo říct, že to je pouliční hraní. Ale busking je světový pojem a definice je, že to je nějaká výtvarná nebo umělecká činnost prováděná na ulici za nějakým účelem. To může být třeba radost publika, peníze nebo uznání. Můžou pro to být různé motivace a ta má je, že mě baví stoupnout si někde na náměstí a hrát si ty svoje písničky.
Martine, ty žiješ, pokud vím, na Valašsku, ale nevím, jak to s tebou přesně je, jsi rodilý Valach?
Martin Čmelík busker
Martin Čmelík busker
archiv
No, já jsem se narodil v Brně, ale jelikož žiju tady na Valašsku už od dvou let, kdy jsme se přestěhovali zpět na paseky v Hošťálkové, tak se spíše považuju za Valacha.
…a tady jsi předloni absolvoval gymnázium. Co tedy teď děláš, jsi povoláním busker?
Já jsem si teda ještě loni dodělal pedagogické minimum, abych něco po gymplu měl. A trošku ještě zvažuju, jestli někam nejít studovat, ale čím více se věnuju hudbě, tak mi přijde, že to je vlastně to, co chci dělat. Teď jsem muzikant a busker na volné noze.
A jak to tak přijde, že kluk z valašských pasek vezme kytaru a začne psát písně? Máš to z domu? U vás v rodině se nějak hrálo?
Moji rodiče nejsou muzikanti. Ale z tátovy strany je jeden strýc multiinstrumentalista a druhý strýc byl malíř, takže asi po nich jsem něco podědil. Asi mi v životě něco chybělo, protože v dětství jsem dělal jenom sport a byl jsem zaměřený tímto směrem. Ale já jsem měl chuť tvořit, dělat něco zajímavého a ta hudba to prázdné místo v mém životě zaplnila. A stala se tím, čím nyní žiju.
Máš rád poezii? Jak se ty jako autor textů stavíš k poezii jako takové?
Mám ji rád. Postupem času jsem si k ní našel cestu, protože jsem hledal nějakou inspiraci. Mám rád Václava Hraběte. Jinak hodně čtu Hrabalovy knihy, které mě dost inspirují.
A kromě toho, že píšeš svoje texty, píšeš taky svoji poezii?
Píšu i svoji, ale řekl bych, že si ji píšu zatím jenom pro sebe. Příliš nepočítám s tím, že by to někoho zaujalo. A ty více publikovatelné věci dávám většinou do písní.
Ty jsi tedy ze svého šuplíku nyní vybral dvanáct textů (včetně dvou převzatých básní), které jsi zhudebnil a dal na svoji debutovou dlouhohrající desku, která se jmenuje Krasosmutky. Co přesně jsou Krasosmutky? Proč jsi tu desku nazval takto?
To tak trochu vychází z inspirace v Hrabalově tvorbě, protože to krasosmutnění je takový, řekl bych, jeho pojem. Přijde mi, že v té mé desce je značná melancholie v textech, ale není to něco vyloženě smutného. Je to taková krásná nostalgická, mnohdy smutná nálada, která ty písničky spojuje dohromady.
Takže může být krása smutná, nebo smutek krásný?
Já myslím že ano.
Martin Čmelík & Busk It - Krasosmutky
Martin Čmelík & Busk It: Krasosmutky
Vydavatel: vlastním nákladem
Vydáno: 2023
Hodnocení desky: 4,50/10
Seznam písní: Myší • Můza • Rubikon • Vzbudím tvou duši • Zacheus v Buči • Mizíš • Láska nežádá • Mladý • Vlasy • Ptáci • Kolik dní • Pohladí duši
Co o albu napsal Pavel Rada: "Dobře nahrané, občas zajímavě zaranžované. Ale ty texty!! Patos střídá kýč a rýmovánku." (4 body)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 


Kdybych se vrátil k tomu buskování. Kde všude už jsi, kromě Olomouce a Brna, hrál? Třeba v Praze jsi už také hrál?
Jo. Taky. Ale obecně mám radši taková ta menší města, kde na to lidé nejsou tolik zvyklí. Zvlášť tady v Česku obecně ten busking, to hraní, není tolik známé a mám to rád, protože jsou v tom takové paradoxy. Jsou tady lidi, kteří to hraní na ulici oceňují a jsou z toho unešení, ale pak jsou samozřejmě i ti, kteří si říkají “co to je” a co tu dělám, a proč jsem si tu stoupl a hraju? Je to pro mě i taková sonda do společnosti tady v Česku, protože třeba v Německu, kde jsem taky hrál, nebo v Chorvatsku, jsou na to lidi mnohem více zvyklí.
A v Německu, tam hraješ jak? S českými texty?
Obecně v tom zahraničí spíš hraju anglické covery s tím, že občas hraju i něco svého, ale většinu toho svého vystoupení se snažím držet v angličtině. V tom si každý najde něco, co zná.
Hraješ covery a občas do toho vpašuješ nějakou tu svoji píseň...
... jo jo.
Takže Německo, Chorvatsko. Chytáš se ještě někam více na jih?
Teď se chystám za kamarádkou do Španělska, a pak mám ještě jednoho známého v Londýně, tak bych to chtěl spojit, tady ty dvě destinace, teď někdy v květnu. Tak se těším, že to bude trošku něco jiného.
Tvoje kapela se jmenuje Busk It!. Když jedeš hrát ven, bereš s sebou i kapelu? Nebo hraješ spíše sám…
Martin Čmelík & Busk It!
Martin Čmelík & Busk It!
archiv
Já to hodně střídám a ty výjezdy většinou hrávám sám, ale občas buskujeme i s kapelou. Teď na léto plánujeme tour na čtyři nebo pět dní, že pojedeme po republice.
A dá se buskováním třeba i živit? Jaký je rozdíl mezi domácím a zahraničním buskingem?
Já si myslím, že buskingem se určitě dá uživit i tady, i když tady v Česku tolik buskerů, kteří se tím živí, neznám, ale vím, že třeba v Německu, v Drážďanech je to takové samozřejmější. Já jsem tam potkal třeba i muzikanty ze Švédska, kteří takto cestují po světě a živí se buskingem. Ale myslím si, že v Česku obecně je to i jednodušší, než se živit koncerty. Méně známý muzikant na to nepotřebuje nějakou velkou fanouškovskou základnu, nebo být nějak mainstreamový. Samozřejmě musí něco umět, ale řekl bych, že nejdůležitější na tom je nějak zaujmout ty lidi a to publikum, být něčím zajímavý a zvláštní. Do jisté míry je to dáno i tím, jak chce člověk experimentovat a hledat ta nová místa, města, kde se dá hrát. To je taky důležité, nehrát pořád jen na jednom místě, ale nějak se posouvat, i co se týče toho samotného pouličního vystoupení.
Třeba do Polska se chystáš? Poláci mají docela dobrý vztah k českým písničkářům…
Joo. Už jsem dostal pár tipů. Polský Těšín a nějaká města v pohraničí. Rád bych zkusil i Polsko.
Já bych se ještě rád vrátil k té tvé desce Krasosmutky. Jak se jí daří na trhu? Jinak řečeno: trhají ti lidi ruce?
Já myslím, že se vcelku povedla a uvidíme, jestli se to dostane i někam do rádií. Vypadá to docela nadějně. Co se týká posluchačů… já jsem si tu desku nahrál tak trochu i pro sebe a pro radost, že jsem tam chtěl uchovat vzpomínky na svoje kamarády a lidi, se kterýma buskuju. To byl pro mě takový prvotní cíl. Jinak je prodávám na buskingu. Dříve jsem tam měl ceduli, že můžou podpořit desku, kterou nahráváme, a teď tam mám, že si můžou koupit desku. A lidi občas přijdou a říkají: jé vy už jste to vydali na cédéčku, tak já si teda jednu koupím…
Tak to je skvělé, že lidi mají ještě i dneska zájem o CDčka, i když je to už takové trošku zastaralé médium.
Tak je to už spíš takový suvenýr, kterým podpoří toho umělce a někde si to pak vystaví.
Já bych se tě rád zeptal na tvoje texty. V písničce “Pohladí duši” zpíváš: chtěl bych vypsat, co těší duši, kytici ze slov proti bolesti.” Jak ty vnímáš sílu slova ve světě, ve kterém se programově lže a lži se prodávají jako housky na krámě…
Já myslím, že slova mají stále moc. Ale poezie a slova, která můžou lidi potěšit, jsou hlavně pro ty, kteří se dokáží ztišit v tom rušném světě, zastavit se a naslouchat básním nebo pouličnímu umělci. To je asi nejdůležitější v dnešní době, dokázat dát něčemu tu pozornost, kterou člověku bere spousta věcí. Pro mě je nejdůležitější, aby moje hudba pohladila lidi po duši, je to taková message, kterou chci dávat i na tom buskingu i při normálním hraní.
Tvoje píseň na desce je také Zacheus v Buči. Jedna z nejsilnějších písní na desce. My tady sedíme v závětří, ale jinde, blízko nás se bojuje. Jsme schopni, my, tady, slézt ze stromu a strhat ďáblovi šaty?
Martin Čmelík
Martin Čmelík
archiv
Člověk nedokáže vidět pravdivý obraz války na takovou dálku. My tam nejsme. Ale určitě je možnost, jak pomáhat lidem, kteří jsou postiženi válkou, snažit se hledat informace, snažit se srovnávat, i v tom chaosu, který přichází na internetu. Rozpoznat pravdivé informace je někdy těžké, ale myslím si, že je to o tom hledání a v neposlední řadě i o té pomoci. Nebát se vylézt z toho svého komfortu, protože člověku se tady žije dobře, ale možná je potřeba i něco obětovat, třeba kousek bytu. Určitě je spousta možností, jak slézt z toho pomyslného stromu…
Kde bys ještě rád zahrál, kde by se ti líbilo? Londýn, to se jen tak někam postavíš a hraješ?
No, to nevím. Já jsem tam ještě nebyl. Ale mám rád takové situace, kterým se říká divoký busking. Člověk moc nic nezjišťuje, někde hraje a buď pak zjistí, že si musí udělat povolení a nebo může hrát a nic neřešit. Je to pro mě takový adrenalin, že člověk neví, jestli zahraje celý set, nebo mu to někdo přijde zatrhnout v půlce. Je to takové to vystoupení z osobního komfortu. Ale vím, že třeba v Německu je to přísnější, tam si věci o povolení zjišťuju dopředu. Někdy bych rád zkusil i Ameriku. Podívat se na jiný kontinent. A taky mám velice rád Island. Tak jsem si říkal, že bych tam někdy zajel trochu si tam zabuskovat…
… to je zajímavé…
…ale jinak jsem spokojený tady v Česku. Člověk si tady najde spoustu měst a míst, která jsou kousek od něho a ani je třeba předtím neznal.
V Americe máš nějaké své hudební vzory?
Hodně mě inspiroval Johnny Cash. Tím svým životním příběhem i svou tvorbou. Toho bych v Americe řadil za vzor.
Říkal jsi, že sis udělal pedagogické minimum. Takže kromě toho všeho někde učíš?
Noo… zatím jsem se k tomu neodhodlal, mohl bych někde ve škole dělat asistenta. Říkal jsem si, že někdy v budoucnu to zkusím, ale dokud se mi daří s tou muzikou není to potřeba. Začal jsem učit jednu pani na kytaru, což je pro mě nová zkušenost. Taky jsem se vlastně k tomu dostal skrze busking. A říkám si, že v budoucnu bych rád dělal něco takového.
Dobrá. Martine, já ti děkuji za tvůj čas a přeji tvé desce i tvému buskingu ať se mu daří a ať tvé písně prioritně hladí po duši tak, jak jsi to jako autor zamýšlel. Doufám, že se brzy budu moci seznámit s tvojí další deskou.
Já taky děkuji!
 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib