gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

24.08.2022 Fotografové ve folku včera i dnes – 8. (Pavel Černý)    PDF Tisk Email
Seriály
Tohoto člověka znám od doby, kdy jsem začal jezdit na Folkovou Růži. Tam se pohyboval takový hbitý chlapík a ze všech možných úhlů fotil muzikanty. Růži měl silně zakořeněnou v krvi a když skončila, našel nové kořeny na Folkovém Pluháči, kde se stal jedním z hlavních hybatelů festivalu. Pravidelně zde tráví dovolenou jeho přípravou. Že jsou jeho kořeny pevné pramení nejspíš z toho, že pracuje v metru. Kromě toho je milovníkem čtyřnohých koček, Tyggi a Tipa. Možná už asi víte, že tentokrát se pro vás vyzpovídal dle níže uvedených dotazů pan Jiří Esser.
1. Co tě přivedlo k focení, potažmo k focení hudebních akcí?
2. Máš nějakou fotografickou techniku, způsob, který tě nejvíc baví, charakterizuje?
3. Co nejvíc fotíš v současné době, případně čím se i jinak zabýváš?
1. K focení mě asi přivedla v raném věku strýčkova Flexareta. Pohled do šachty na matnici a manipulace s páčkou ostření mě uhranula. Hlavně ale pochopení maminky, která mi záhy pořídila první foťák a vlastně mě celý život ve focení podporovala, i když jsem posléze od studia fotografie upustil a nechal si ji jako koníčka. A k focení hudby mě dostala jednak touha zachovat si vzpomínky na ty prchavé krásné okamžiky, jednak dcera Katka, která na mne záhy „přehrála“ focení na akcích, když sama nestíhala. A jsem za to moc rád, protože zažívat koncerty, festivaly a muzikanty „zblízka“ je zcela jiný level. Našel jsem tam spoustu príma kamarádů a leckdy se i setkal se svými „idoly“ z mládí. A taky jsem vzal po letech na milost focení mobilem. Ale na muziku jedině s poctivým „zrcadlem“. ?
2. Začínal jsem samozřejmě „dokumentováním“ procházek po Praze, která je úžasně fotogenická. Miluju fotografie Františka Dostála (dnes se tomu říká street foto), ale vždy jsem se ostýchal fotit úplně cizí lidi. Focení muziky mě trochu otrkalo. Snažím se zachytit, co je pro danou osobu charakteristické, co je na ní zajímavé.
3. Kromě focení muziky mě baví zachycovat přírodu, zvířátka (naše kočičí menažérie je vděčným objektem), výše zmíněné Dostálovy fotky stylu „život tropí hlouposti“ a v neposlední řadě fotím své celoživotní povolání – pražské metro, hlavně historické vozy, o které mám tu čest se starat. Někdo má mašinky v obýváku, já v reálu.
 
Folkaliště 2019, Jarret
Folkaliště 2019, Jarret
foto: Jiří Esser
Vyšehraní Blue effect
Vyšehraní Blue effect
foto: Jiří Esser
Výročí zahájení provozu metra
Výročí zahájení provozu metra
foto: Jiří Esser
Metro čtyř generací
Metro čtyř generací
foto: Jiří Esser
Žofín
Žofín
foto: Jiří Esser
Brno Petrov
Brno Petrov
foto: Jiří Esser
Jirka
Jirka
Jirka v akci
Jirka v akci
foto: Josef Böhm

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Pavel Jarčevský  - Je toho ještě spousta, co se nemohlo vejít.   |178.23.220.xxx |24.08.2022 20:25:50
Třeba že Jirka je mimořádně pracovitý a spolehlivý člověk. Parťák, který nezkazí žádnou legraci, ale dokáže se sám držet v pozadí. Že často srší invencí. Že jeho krédem je zřejmě slušnost, pokora, úcta. Nikdy jsem si třeba nevšiml, že by muzikanty svým fotografováním rušil. To se raději toho snímku vzdá. Zajímavé je sledovat jej na Folkovém Pluháči, kde patří k nepostradatelným osobám úzkého štábu: V jedné ruce kladivo, ve druhé fotoaparát. Proč to píšu? Protože všechen ten Jirkův CIT vidím na jeho snímcích.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib