gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

11.07.2014 680 – významné životní jubileum Tapi (Belmondo)    PDF Tisk Email
Trampské zajímavosti
Iva Tapi Synáková oslavila před nedávnem kulaté narozeniny. U dámy by se věk prozrazovat neslušel, leč u této všestranně se projevující osobnosti zabývající se reiki, léčitelstvím, numerologií, kartami, astrologií i jinými čarodějnickými obory to jistě není problém. Dovolím si proložit nesouvislé postřehy jejími haiku.
Zkus to! A honem!
Nezpívej.
Nadechni se –
a staň se tónem.
Na začátku osmdesátých let stála u zrodu a realizace geniálního nápadu, jak dostat zdarma na Portu v Sokolově co nejvíc lidí.
Tapi
Tapi
A tak se v Brně objevila hudební skupina Lata 25. Tapi se podílela i na vlastním repertoáru tohoto sboru, který se nepochybně zapsal do historie.
Objevila se také několikrát v redakci Portýra, ale třeba i v porotě Horního Jelení.
S trampskou literární soutěží Trapsavec je na stejné notě už od druhého ročníku v roce 1972. Hlavní cenu Zlatého Trapsavce získala čtyřikrát, což se nikomu jinému dosud nepodařilo. Cen získala více a skromně o sobě prohlašuje: „Není pravda, že jsem vyhrála pokaždé, ale jen když jsem něco poslala!“
Nemůžeš přespat
dvakrát pod stejným stromem.
Stal by se domem.
Poprvé jsme se k sobě přiblížili na cestě na oheň Trapsavce 1983. V páteční noci se nám nakonec nepodařilo dorazit až na flek a zpívali jsme u ohně blízko staré opuštěné hájovny. V noci se Tapi podařilo spadnout do jímky, z čehož vyplynula návštěva nemocnice a následně i přezdívka Žumpa, kterou se blýskl Juan. Tapi se vždy ráda zapojuje do debat všeho druhu a tak pravidelně viděl-li Juan se ji blížit, prohlašoval: „Jestli chcete něco říct, tak rychle, blíží se sem Synáková…“.
Když jsme vedli děti v pionýrské skupině a nebezpečně se stahovala kolem nás smyčka, podařilo se Tapi dosadit na místo skupinové vedoucí, situaci uklidnit a pokračovat dál v duchu přežívajících skautských praktik a naprostého nedostatku komunistické výchovy… Tapi taky pracovala jako uklízečka nebo třeba vedoucí kulturního domu.
Ve tmě je dírka.
Hele co dokázala
jediná sirka!
Když na začátku roku 1990 Ďáblík zametl se všemi trampskými dušemi naivně plánujícími především obsahově budoucí trampský časopis a vyběhl se „svým“ Trampem, Tapi se podařilo soustředit autory, kteří rozjeli trampský časopis podle svých představ a na jiné úrovni. Vandr se sice dočkal vydání jen několika čísel, přesto patří k tomu lepšímu. A v časech rudých dokonce v Brně s Rikim rok vydávali asi nejslavnější trampský samizdat Dým v době, kdy Houlu dusila StB.
Z panelákového bytu se Tapi přestěhovala na venkov, traduje se, že snědla vše zelené ze zarostlé zahrady. Kdo ví, ovšem to že vydala kuchařku Plevel v kuchyni, jistě mnohé naznačuje.
Tapi má tři děti. Zde jistě za připomenutí stojí především David (Sysyn), který hraje ve skupině Čankišou. A Tapi byla jednou z autorek a autorů, kteří poskládali několik příběhů o lidu Čanki do knížky Ukopnutý palec.
Země ožívá.
Šťastně se dere k slunci
První kopřiva.
Když jsem sotva dýchal připojený na kyslík na plicním v nemocnici, tak najednou po třech dnech mi bylo líp a líp. Dodnes netuším, jestli je to víc zásluha antibiotik, té krásné paní doktorky co se mi tak líbila nejen způsobem léčby nebo díky energii, kterou Tapi poslala…
Velmi těžko se píše o jejích aktivitách v minulém čase, protože si nikdy nemůžete být jistí s čím dalším vás překvapí. Zabývala (zabývá?) se divadlem, výrobou šperků, vydala cédéčko Mantry, poskládala trampská haiku Cestou ohně a haiku duše Mobil na Boha, vydala astrologický Sluneční kalendář, napsala cestopis o své šestitýdenní cestě do Indie. Za sebou má i sbírky poezie i prózy. Několikrát vystoupila i v televizi.
Nejsem na útěku.
To dřív.
Teď jsem všude doma.
A mám svou štreku.
Její vegetariánství taky nelze označit za typické. Vlastně vůbec nic v jejím životě nejde jakkoliv jednoduše onálepkovat.
Další stovky a tisíce pohodových a úspěšných let Tapi jistě přejí všichni, jimž se přičarovala do cesty. Mně už na ní párkrát ukázala směr. Ne k jasnému a jedinému cíli, ale k vějíři možností… A nemusela při tom ani promluvit.

A ještě malá ukázka z tvorby Tapi na FOLKtime již uveřejněná:
http://www.folktime.cz/povidky/6698-neznamy.html
http://www.folktime.cz/povidky/tri-mouchy-jednou-ranou-bez-klobouku-bos.html
http://www.folktime.cz/pohlocas-povidky/3960-mrakolin.html
http://www.folktime.cz/pohlocas-povidky/3902-vratnice.html
http://www.folktime.cz/pohlocas-povidky/3786-paradni-for.html
http://www.folktime.cz/pohlocas-povidky/3631-v-polednim-slunci-dvojice.html

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
2223
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib