gototop
08.02.2023 Album roku 2022 na rádiu Proglas: Robert Křesťan & Druhá tráva – Díl druhý (Milan Tesař)    Tisk
Zajímavosti
Hudba na rádiu Proglas
Hudba na rádiu Proglas
Už po třiadvacáté vyhlásila hudební redakce Proglasu anketu Album roku. Do aktuálního ročníku hlasovalo více téměř 140 oslovených osobností – publicisté, hudebníci, pořadatelé koncertů a festivalů, promotéři a také vybraní zástupci posluchačů rádia. Ti všichni rozhodovali o tom, které české hudební album – bez ohledu na žánry – je to nejlepší.
Každý z nich mohl hlasovat pro libovolný počet alb bez ohledu na žánry. Primárně se volí album české (případně slovenské, protože českou a slovenskou scénu v této anketě neoddělujeme), avšak redakci zajímají i tipy na alba zahraniční.
Právě v zahraniční kategorii se tentokrát naplno projevila bezbřehost hudební scény, posílená nekonečnými možnostmi streamování a dalšího objevování hudby na internetu. I když se v odpovědích objevilo více než 180 relevantních tipů na zahraniční alba, na žádném se neshodlo více respondentů než dva. Tato kategorie je tedy pro tento rok bez vítěze.
Robert Křesťan & Druhá tráva: Díl druhý
Robert Křesťan & Druhá tráva: Díl druhý
Vítězem hlavní kategorie ankety Album roku 2022, tedy kategorie domácích nahrávek, se s počtem 23 hlasů stala skupina Druhá tráva v čele se zpěvákem a autorem Robertem Křesťanem a album Díl druhý
Na druhém místě (20 hlasů) skončila skupina Dunaj s novým albem Za vodou a na místě třetím Vltava a titul Spass muss immer sein (16 hlasů).
Do první desítky se dále dostaly nahrávky písničkáře Ivo Cicvárka a jeho skupiny Živo (Morytáty a romance), Vlastimila Třešňáka (Kiks), společná nahrávka slovenského dua Hmlisto a českého písničkáře Petra Linharta (Československá), alba Vladimíra Javorského (Ještě je), Lucie Redlové (Lidová Redlová), Letní kapely Jaromíra Švejdíka (Letní kapela) a Radůzy (Nebe je odemčené). Nezanedbatelný počet hlasů dostali také David Dorůžka, Marta Kloučková, Jiří Slavík s VUS Ondráš, Ondřej Galuška, Kalle, Kvietah, Jiří Smrž, Allen, Talaqpo a Martin Kyšperský s Alešem Pilgrem.
Anketu Album roku hudební redakce Proglasu organizuje od roku 2000. Mezi jejími vítězi byli v minulosti například Jiří Pavlica, Žamboši, Traband, Epydemye, Martina Trchová, Lenka Dusilová, Bratři Ebenové nebo Vladimír Mišík. Druhá tráva poprvé zvítězila v roce 2011 s albem Marcipán z Toleda.

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib