gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

30.06.2010 Opravdu Na slovech záleží (Belmondo)    PDF Tisk Email
Zajímavosti
Nevím, zda se nepohybujeme ve světě plném mýtů. Děti, mládež, ale nakonec ani ti dospělejší nepíšou a nepíšou, protože nečtou. Opravdu je tomu tak? Vrtá mi hlavou jak je možné, že rok od roku vychází stále větší počet knih, jak je možné že se objevují, a nejen ve folku, nastupující kapely čerpající z tvorby dnes už klasických autorů… A opravdu nemá mladší generace žádnou potřebu se vyjádřit, vykřičet svůj názor do světa nebo jí jen paradoxně s tím, jak přibývá komunikačních cest, ubývá možností vlastní realizace? Je tahle generace opravdu jen computerová? To všechno se mi honilo v hlavě cestou do Nového Boru na vyhlášení výsledků soutěže Na slovech záleží.

foto: Tomáš Mařas

Na slovech záleží je známý pořad, který připravuje Kuba Horák a Jarda Síbrt pro Rádio Folk. Kuba Horák hraje ve skupině Zhasni, je písničkářem, autorem a členem Textové dílny u Slávka Janouška. Členkou téže dílny je i Milada Mili Cácorka Kuchařová. Mimo jiné také úspěšná trapsavecká autorka. Oba dva se pak od nás ostatních liší především tím, že otázky týkající se autorského psaní nejmladší generace si nejen dokázali položit, ale především něco podniknout.
A tak Na slovech záleží se stalo také názvem literárního klání pro žáky a studenty základních a středních škol. S napětím organizátoři očekávali, zda vůbec nějaký zájem taková soutěž má šanci vyvolat. 121 zaslaných prací v prvním ročníku je myslím dostatečnou odpovědí.
Vyhlášení se konalo v kině v Novém Boru v pátečním červnovém dopoledni za velmi slušné účasti žáků a studentů. Předneseny byly všechny vítězné práce a musím říct, že druhým největším překvapením pro mne byla soustředěnost publika. Organizační tým viditelně využil svých dostatečných pódiových zkušeností. Hezkým okamžikem bylo předání pamětních listů se sborníčkem vítězných prací všem přítomným soutěžícím. O úvod se postaral herec Jiří Lábus, o závěr před promítáním filmu písničkář Arnošt Frauenberg. Ten dokonale vtáhl publikum do světa svých písniček a to, co dokáže s publikem dospělým hravě zvládl i zde. Nakonec jistě pro mnohé v sále se nejspíš jednalo o první živé setkání s folkem… O hudební podobu vítězného písňového textu (neboť i tuto kategorii soutěž zahrnovala) se postaral s kytarou Michal Vaněk.
Jako ochutnávku nabízím jednu z vítězných básní:
3.místo kategorie žáci středních škol:
Václav Lebeda: 3 P’TITS POINTS DE SUSPENSION
Přesýpací hodiny náš všech. Zničí nás? Ještě je čas,
Pod stromy a hvězdami je největší tma. Padám sám
Do sebe. Chcípnu v jeskyni. Pusť rádio-Mám chuť
Na Mozarta. Hluk v autě. Psí hlava ve škarpě.
Já raději kočky. Jsi kočka. Podrápej mě.
Čtyři paprsky krve po zádech. Bravo!
Opravdu bravo. Pro dívky. Kde
Mám klitoris?
Laskej ho
Dělej
Ještě
Ano!
Tak!
Vždyť
jsem ti
říkala, jak
to máš dělat
V souladu se zákony
ORGASMU- ve směru
Od středu k obvodu. Génius.
Jsi příliš mladá. Dej mi facku.
Překonej se a uteč. Ve výtahu není
Bezpečno. Před domem automat na
Kalhotky. Začínám z nás šílet. Nechci řád
ani radu, jak utéct tomu všednímu smradu.
Na to tu jsou jiní. Lepší. Noví. Nadějní..VY!!!
Určitě by si poděkování zasloužili všichni sponzoři, kteří tuto soutěž podpořili, stejně tak i porotci, z nichž řada má blízko právě k Textové dílně - Slávek Janoušek, Pepa Streichl, Michal Kosmonaut Šimíček, Jirka Svítek a další.
Pokud vás toto téma zaujalo, můžete se podívat na sborník vítězných prací na této adrese.

Držme pořadatelům pevně pěsti, aby v příštím roce záleželo na slovech ještě více.

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib