gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

26.11.2010 Folk žije! (Ivan Kurtev)    PDF Tisk Email
Zajímavosti
Folková hudba je pozoruhodná. Nepodléhá módním vlivům a šíří se i bez závislosti na  médiích. Udržuje tradici člověčího zpívání a muzicírování, pečuje o jazyk, nese sdělení a je stravitelná pro posluchače napříč věkovým spektrem, což z ní v tichosti činí jeden z nejpreferovanějších hudebních žánrů u nás. Klade velký důraz na text, ale ke zlidovění písní jsou zároveň nezbytné chytlavé silné melodie.
Vystoupení skupiny Marien
Vystoupení skupiny Marien
Pro žánr jsou navíc typické akustické nástroje a vícehlasý zpěv, což od interpretů obvykle vyžaduje dosažení vyšší muzikantské či pěvecké  úrovně. Zcela mimo pozornost hudebního průmyslu zde vyrostla celá nová generace mladých Simonů a Garfunkelů, Dylanů, Nohaviců a Žalmanů, Daňků, Nedvědů a Dobešů atd., kteří  objíždějí mnohé z více než pětiset žánrových festivalů u nás, vydávají alba a nabízejí skvělou alternativu pro dramaturgie rádií, které obtížně hledají nové interprety, schopné zaujmout posluchače bez ohledu na věk. Vyprodané koncerty známých folkových hvězd, rostoucí počet festivalů i každoroční počty soutěžících v žánrových přehlídkách svědčí o mimořádné životaschopnosti tohoto žánru.

Projekt FOLK ŽIJE! si klade za cíl upozornit na mladou folkovou scénu. Jedná se o širokou kampaň, sdružující kapely, akce, festivaly a příznivce za účelem popularizace tohoto žánru. S nápadem přišla skupina Marien z Pardubic kolem písničkáře a hudebního publicisty Víti Troníčka. Projekt zahájil již 1.11.2010 lokální  kampaní v Pardubicích na billboardech a citylightech, která bude vrcholit galakoncertem skupiny Marien - Pardubice dne 3.12.2010 v Sukově síni domu hudby v Pardubicích. Další část kampaně pro rok 2010 pokračuje na internetu prostřednictvím sociálních sítí. Pro příští rok pak připravujeme na řadu akcí pro veřejnost, podrobnosti však zatím neprozradíme.

Sdílet na...
Kam dál?

» Pernštejnská fortuna – pestrá, slunečná a nezapomenutelná (Jana Štěpánková)

» Soutěž o CD Ze skla (FOLKtime.cz)

» Folk (navzdory interpretům) žije (Miloš Keller)

» Pardubická folková noc potřetí... (Víťa Troníček)

» Prosincový Večer S: Marien a Večerní eSo (Jarda Hnízdil & Václav Koblenc)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib