gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

12.01.2012 Příběhy písní (díl druhý) (Michal Bystrov)    PDF Tisk Email
Zajímavosti
(v prosinci 2011 vydává nakladatelství Galén)
O příbězích všech dvaceti následujících písniček platí, že jsou to historie skoro detektivní. Naštěstí má jejich vypravěč velkou ctnost navíc: místo líčení, jak pátral, rovnou sděluje, co vypátral. Michal Bystrov je reportérem stejně poutavým jako elegantním.
Jiří Černý
Příběhy písní - díl druhý
Příběhy písní - díl druhý
Michal Bystrov
That Lucky Old Sun
Strange FruitThe Girl From IpanemaOh My Darling ClementineRed River ValleyAuld Lang SyneThe PartisanGo Down, MosesAmazing GraceGreensleevesMy Bonnie Lies Over The OceanWhere Have All The Flowers Gone?El Condor PasaLong Black VeilOh, ShenandoahWhen Johnny Comes Marching HomeThe Green DoorBig Rock Candy MountainLily The PinkNa kopečku v Africe

První část zamýšlené trilogie Příběhy písní vznikla v roce 2009. Také v druhém díle se Michal Bystrov vydává po stopách skladeb, na jejichž původní smysl, osudy či autory se dávno zapomnělo. Na základě ověřených faktů líčí co možná nejpodrobněji a nejpravdivěji historii jejich vzniku, srovnává všechny známé teorie, upozorňuje na staleté omyly a vykresluje prostředí a situace, v nichž se jednotlivé písně zrodily. Zajímá vás, kdo byla skutečná dívka z Ipanemy, kudy teče Červená řeka, co se skrývá za mořem piva a jak se ocitl „známej lotr mexickej“ na kopečku v Africe? V této knížce najdete odpovědi.

AUTOR
Michal Bystrov – novinář, textař a muzikant. Narozen 30. listopadu 1979 v Praze. Absolvoval VOŠ při Konzervatoři Jaroslava Ježka, bohemistiku na FF UK nedostudoval. Od roku 1999 spolupracuje s Lidovými novinami, dále psal do Respektu, Reflexu, Hospodářských novin, Deníku, Xantypy atd. Patří k stálým přispěvatelům magazínů UNI a Crossroads. Překládá hudební biografie (Beatles, Pink Floyd, Led Zeppelin ad.), pro nakladatelství Galén přeložil v roce 2010 životopis Boba Dylana Down the Highway od Howarda Sounese a na rok 2012 připravuje překlad životopisu Paula Simona. Patří ke sdružení Osamělých písničkářů.

Kniha je od 15. prosince 2011 k dostání v běžné distribuci

Formát 200 x 200 mm, vázané, jednobarevné | Odpovědná redaktorka Marta Švagrová | Typografie a sazba Bedřich Vémola | Doporučená prodejní cena 300 Kč | ISBN 978-80-7262-844-5

Více informací:
www.galen.cz
www.michalbystrov.cz

Více informací, recenzentský výlisk, fotografie apod.:

Lubomír Houdek / e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
Lenka Příhonská / e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Nakladatelství Galén
Na Bělidle 34
150 00 Praha 5

Z OHLASŮ NA PRVNÍ DÍL

Příběhy písní je výborná kniha s přiléhavým titulem. Zajímavě a nápaditě, na základě rozsáhlé četby, dokazuje, že nejen knihy mají svoje osudy, ale že i carmina sua fata habent, a mnohdy zajímavější než písně samé. Každý, kdo má rád písničky, bude uchvácen jejich historiemi.
Josef Škvorecký

Autor s mravenčí pečlivostí odkrývá historické, místopisné, sociální i politické pozadí písní a nezřídka je též zasazuje do velmi zajímavých souvislostí.
Leoš Kofroň (Rock & Pop)

Je to čtení nesmírně zajímavé, podložené podrobným studiem materiálů.
Jiří Moravský Brabec (Folk & Country)

Michal Bystrov shrnul do knihy články napsané původně pro různé magazíny, nicméně jednotlivé kapitoly nepůsobí jako pouhý souhrn časopiseckých textů. Potěší precizní pátrání ve zdrojové literatuře a dokládání vývodů citacemi. Jednotlivé „písničkové povídky" přitom zůstávají čtivé, nepůsobí suchopárně.
Tomáš S. Polívka (Týden)

Vykreslit z mnohdy neobyčejně obtížně dostupných historických útržků pozadí vzniku legendárních skladeb jako Waltzing Matilda, Jingle Bells, St. James Infirmary nebo Casey Jones byl mimořádně šťastný nápad vycházející z nejlepších tradic tuzemské hudební novinařiny.
Milan Šefl (Týdeník Rozhlas)

Svým záběrem je Bystrovova práce unikátní v mnohem širším než pouze českém kontextu.
Ondřej Bezr (idnes.cz)

Málokdy vyjde úzce zaměřená popularizačně-historiografická publikace schopná naráz oslovit tři generace čtenářů. Kniha novináře a publicisty Michala Bystrova Příběhy písní však mezi ně rozhodně patří.
Vojtěch Probst (Literární noviny)

Autor podrobně a na základě pečlivého studia literatury a pramenů sleduje životopis každé písně: jak i proč byl námět zhudebněn, jak se vyvíjely různé verze, jak song zlidověl, jací interpreti jej proslavili. Někde vyvrací i oblíbené omyly, uvádí na pravou míru fámy a objevuje různé konotace a souvislosti. A také rekapituluje cestu songů do Čech a jejich zdejší život. Především ale vypráví živě a zábavně a někdy i se špetkou nadhledu, protože mnohé z mordýřských historek jsou někdy i dost bizarní a doslova vyzařují neopakovatelný kolorit 19. století, kdy odvážní pionýři táhli na západ v krytých vozech.
Jana Machalická (Lidové noviny)

Ač podobné publikace, ať už překladové či původní, již existují, Bystrovovo dílko je v mnohých ohledech převyšuje. Hlavní předností knihy a hlavním důvodem, proč si Příběhy přečíst, je jejich „nevygooglovatelnost“. Zatímco leckterou, často i velmi podrobnou informaci poskytne během vteřin Wikipedie, Bystrov se nebál hledat v zasutých archivech a jeho snaha se bohatě vyplatila. Až se nechce věřit, že autor nebyl přímo u toho, když šel parník John B ke dnu nebo když přiopilý Stephen Foster psal svoji slavnou Ó Zuzano. Příběhy písní jsou to nejlepší, s čím se dá v žánru setkat. Bystrov vykonal kus tvrdé práce a informace podává s nadhledem i zanícením, takže jeho vyprávění ocení i čtenář, který zrovna táborovým ohňům neholduje. Jak se píše v mottu knihy, „Jsou písně, u kterých stojí za to znát celý příběh.“ Bystrov tyto příběhy rekonstruuje s nenápadnou brilancí.
Stefan Segi (Literární novinky)

Michal Bystrov dokáže kriticky pracovat s rozpornými prameny různého typu a kompetentně se přiklánět k odborně přijatelným závěrům. Jeho pravdovou ambicí není faktografický koktejl. Ve čtivém textu zabírá historické a kulturní souvislosti s publicistickou erudicí Paula Johnsona a otevírá čtenáři i sobě barvité detaily z angloamerické historie a kultury, které bourají obvyklé generalizace a propojují kulturu vysokou a nízkou, historii velkou i lokální. Geografická fluktuace a proměnlivost písniček, vytvářených většinou profesionály a zdomácnělých v lokálních verzích, umožňuje autorovi brilantně kličkovat v tématech, místech, dobách. Knížka v grafické úpravě Bedřicha Vémoly aspiruje na jeden z počinů roku.
Pavel Ondračka (Host)

Sdílet na...
Kam dál?

» Jan Řepka slavil padesátku! (Slávka-vy-)

» Živá hudba v (údajně) mrtvých zimních měsících (Tomáš Hrubý)

» Docela mazaný způsob, jak z hráčů vyždímat maximum (Michal Bystrov)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib