gototop
11.05.2016 Ohlédnutí za vernisáži výstavy Lenky Živné (Iva Pokorná)    Tisk
Zajímavosti
V pražském klubu Kaštan, původně historickém hostinci a nyní scéně Unijazzu, jsem se v pondělí 2. května zúčastnila spolu s dalšími přáteli a příznivci folku malé vernisáže výstavy talentované mladé fotografky Lenky Živné. Určitě ji znáte z Open Micu, anebo jste ji někdy zahlédli na koncertech písničkářů a folkových kapel. Je vždy docela nenápadná, ale pozor, „ozbrojená“ ostrým objektivem fotoaparátu.
Umí se dívat, a co víc také vidět a zaznamenat ten správný prchavý okamžik, tedy to, co dělá fotografa fotografem. Přesvědčuje o tom na Facebooku, nebo třeba na stránkách Open Micu. Také v líbezné knížce, kterou vydala vloni, náladovými fotografiemi umocnila niternost svých veršů. Používá hlavně černobílou fotografii, která jí nejlépe umožňuje zachytit pocit, náladu, výraz či poetiku fotografovaného objektu, ať už jde o portréty osob nebo o žánrové snímky z přírody.
Výstava v Kaštanu potrvá celý květen
Výstava v Kaštanu potrvá celý květen
Foto: Iva Pokorná
V Kaštanu nyní ukazuje snímky z cyklu "Na strunách", který jak název napovídá, prezentuje zajímavé portréty hudebníků a atmosféru koncertů (mimochodem i pár z vystavovaných na otevření výstavy bylo). Fascinuje mě, jak statická fotka dovede vtáhnout do nálady koncertu, jakoby tam člověk byl, i když nebyl, anebo ukáže vám známou osobnost zcela jinak, nečekaně. To je zkrátka umění fotografova oka, a to Lence nechybí.
Zaujal mě velice také druhý autorčin cyklus „Střípky z toulek“, který nabízí její poetické pohledy na všední krásu města. Překvapila mě nápady a náladou momentek z přírody jako byla kapka vody, krása květů nebo kvítko uprostřed dlažby. Některé snímky by si zasloužily jistě větší formát, ale co není, může být třeba příště. V každém případě stojí výstavka za výlet do Břevnova a za zhlédnutí.
Příjemnou náladu všem přítomným pak dodaly ještě Eliška Sýkorová a Martina Trchová. Obě svými písničkami krásně souzněly s tématem výstavy.
Jediným kazem pro mě byl doslova letitým kouřením natažený hlavní prostor u baru, kde se odehrávala hudební produkce, a příliš nepomohlo ani otevřené okno (ještě že bylo docela hezky) v předsálí. Za to ovšem autorka výstavy naprosto nemohla, její akce byla přísně nekuřácká. Proto potěšilo, že větší část fotografií byla naštěstí rozmístěna mimo onen zamořený sálek. 

Sdílet na...
Kam dál?

» Kniha Babi a pozvánky na křty (Martina Trchová)

» Soutěž o vstupenky na koncert Martiny Trchové a Beaty Bocek (FOLKtime.cz)

» Koncert k třicetinám (Jan Řepka)

» Hanka, Martina a Důza (Miloš Keller)

» Jan Řepka slavil padesátku! (Slávka-vy-)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib