gototop
24.10.2019 Pokračujeme v odkazu našeho táty (Monika Vodičková)    Tisk
Zajímavosti
U nich doma zněla muzika od nepaměti, alespoň kam paměť bratrů Michala a Honzy sahá. Začátkem sedmdesátých let vznikla v Chebu legendární a vynikající trampská skupina Rychtáři. Jejich táta byl jejím zpěvákem a opravdu výborným. Rychtáři si brzy získali věhlas i publikum. Nejdříve je poznával starší z obou bratrů, Michal. „Táta mě bral na zkoušky, když mamka měla odpolední a neměl mě kdo hlídat. A myslím, že jsem tu muziku nasál dokonale," uvádí. V roce 1981 skupina skončila a Josef Bydžovský, řečený Bigin, se chtěl věnovat rodině, neboť k Michalovi přibyl ještě Honza. Mezi oběma je rozdíl deseti let. Ale Bigin se nadále účastnil akcí jako byly potlachy, různá muzikantská setkání, koncerty a tím pádem z muzikantského světa úplně nevystoupil. Díky tomu se kluci osobně seznámili např. s Nezmary, a to přátelství už vlastně trvá několik desítek let.
Honza a Michal Bydžovských - Biginbrothers
Honza a Michal Bydžovských - Biginbrothers
zdroj: facebook
Muzika Rychtářů, pardubické Stopy a Nezmarů se jim vždy velmi líbila. „A já jsem hltal Pavla Žalmana Lohonku,“ dodává Michal. Bylo úplně jasné, že se muzice v dospělosti bude věnovat také. Měl skupinu, posléze se oženil a narodily se děti. Jednoho dne došel k názoru, že už mu muzika nedává to, co by měla a v podstatě ji na dlouhých 21 let pověsil na hřebík. Ale oba bratři na muzice vyrostli a měli ji v krvi, čas od času si spolu zahráli na kytary a zazpívali. Díky tátovi jim nikdo neřekl jinak než Bigini. V roce 2015 je neplánovaně Nezmaři vytáhli na pódium na Skalenském Folkfestu. „Byli jsme zaskočeni a překvapeni, ale zahráli jsme tři věci,“ říká Honza Bydžovský. Proslýchalo se, že vystoupení neutečou ani příští rok, a to už odehráli písní sedm. Po koncertě přišel za Pavlem Jimem Drengubákem Michalův šéf a pornmobileptal se, co by stálo natočení CD. Tolik se mu muzika Biginů líbila. A tady vlastně začíná příběh bratrského hudebního dua Biginbrothers. Popud k jeho vzniku dali opět Nezmaři. Přesvědčovali Michala a Honzu, že by byla škoda kdyby muziku nedělali, možná také kvůli odkazu svého táty. Když přemýšleli o názvu, zasáhli Nezmaři opět s tím, že pro něj nemusí chodit daleko. Je jasné, že se budou jmenovat Biginbrothers.
Biginbrothers s Terezou Švecovou
Biginbrothers s Terezou Švecovou
zdroj: facebook
„My jsme se vlastně ze začátku cítili zavázaní tím domluveným CD,“
uvádí Michal. Shodou okolností začal v roce 2015 hodně skládat a materiál tedy byl. A v roce 2017 začali koncertovat. Jejich CD s názvem Čas je nejlepší lék spatřilo světlo světa v roce 2018. Hostuje na něm např. Viktor Porkristl, mužská část Nezmarů, Romana Tomášková, Jirka Mach, Honza Hlaváč a řada dalších. V té době s Biginbrothers účinkovala Tereza Švecová a CD také nazpívala. V současné době s nimi vystupuje jako host Míša Kocourková. Kromě zpěvu ještě hraje na flétny a na klávesy.
Biginbrothers si díky své melodické muzice, zajímavým harmoniím, skvělým textům a ladícím vokálům získávají čím dál větší věhlas a také koncerty přibývají. V loňském i letošním roce si zahráli na hlavní stage v rámci festivalu Prázdniny v Telči. Na české hudební scéně a mezi muzikanty tíhnou ke kvalitní muzice, především k dobrým textům. Zde je na místě jmenovat např. Vlastu Redla, AG Flek, Pavla Žalmana Lohonku, Luboše Hrdličku, Roberta Křesťana a Druhou trávu, dále např. Přeletky nebo Mimo-band. Ale výčet by jistě mohl být obsáhlejší. „Textová rovina je důležitá i pro nás a nejlíp se nám hraje před soustředěným folkovým publikem,“ dodávají Michal a Honza Bydžovských.
A na závěr slova Pavla Zajíce na přebalu CD...“Věřím, že od své sklenice silné černé kávy s rumem, postavené na nebeském báru, na ně hrdě shlíží sám Bigin a tetelí se radostí!“

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib