gototop
08.11.2023 Žalman ve městě husitů (Pavel Černý)    Tisk
Reportáže
Pavel Žalman Lohonka
Pavel Žalman Lohonka
foto: Standa Tošner
Nějakou dobu jsem přemýšlel, zda se na zdejším portálu podělím o tento zážitek s ostatními fandy folkové muziky. Ostatně k tomu mám určité důvody. Nakonec jsem si řekl, proč ne - ať taky mají radost. V první listopadový pátek totiž zavítal do táborského kulturního centra Univerzita nestor a legenda Pavel Lohonka Žalman se svým Spolem.
Pavel Žalman Lohonka hrál v Táboře už nespočetněkrát. Spol funguje v různých obměnách od roku 1982. Před šesti lety se sestava ustálila a kromě Žalmana v ní hraje Petr Novotný (napřesrok dovrší 30leté výročí účinkování v kapele), Michaela Hálková a Petr Havrda. V pátek 3. listopadu přilákali do Univerzity návštěvu, která byla rozhodně trojciferná. Což trochu korespondovalo s prvními slovy první písně "je nás víc než vloni".
Žalman & Spol. v táborské Univerzitě
Žalman & Spol. v táborské Univerzitě
foto: Standa Tošner
Žalman má k Táboru blízký vztah, považuje se za husitu, protože jej rodiče pokřtili u husitské církve. Tenhle muž jakoby vůbec nestárnul, má pořád spoustu energie i hudebních nápadů. Své kapelní spoluhráče považuje za rodinu. Pavlova první kapela, v které hrál, byli Minnesengři a z té doby zahráli například hitovku Padly vody, kde výrazně vyčnívá zpěv Míši Hálkové. Je to jeden z příběhů, o nichž Pavel píše písničky. Krásnou Pálavou je o víně, toulavý Náhradní víkend či Všech vandráků múza o touze pořád zpívat.  A k tomu Jantarová zeměRáno bylo stejný (tu Pavel napsal pro Nezmary), VenkovankaDivokej horskej tymián... no, kdo by je neznal. Prostě povedený večer, který zůstane dlouho v paměti. Protože..."ještě dobrý lidi jsou tu na zemi".
Jeden z takových dobrých lidí je i Standa Tošner, který je autorem obrázků včetně těch pohyblivých.
 
 
 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib