gototop
30.03.2017 Plnoleté Vítání jara v Nížkovicích (Vladimír Béďa Halm)    Tisk
Reportáže
Bokomara
Bokomara
foto: Vladimír Béďa Halm
V sobotu 25. března 2017 byly jihomoravské Nížkovice centrem skvělé muziky. Na boj s jarní únavou vládlo skvělé počasí, které doplnil neméně skvělý hudební zážitek. Pod dramaturgickou taktovkou místního usedlíka, folkaře Slávka Janouška, proběhl komorní festiválek s hvězdným obsazením.
Úvod patřil Bokomaře, vedené skoro místním Lubošem Javůrkem (ten pro změnu sídlí v nedalekých Kobeřicích) a jejich precizně cizelovaným folkovým baladám s rockovými podtóny. Sestavu skvělých instrumentalistů obohatily hostující zpěvačky o bluesové a jazzové písně.
Aljoša Kudrjavcev
Aljoša Kudrjavcev
foto: Vladimír Béďa Halm
A pak uvedla dvojice moderátorů večera, Slávek Janoušek a Franta Urbanec, hosta původem z daleké Rusi, ale bydlištěm v nedalekém Brně. Na pódium přišel se svou kytarou Aljoša Kudrjavcev s písněmi autorskými i těmi, které mají původ u ruských bardů, jako je Vladimír Vysocký. Závěr patřil kombinaci Aljoši se Slávkem Janouškem v téměř již klasice – dialogu manželů u sledování televize.
Pokračování patřilo Montymu a doprovodné Nekapele. Z Montyho textů občas vystupuje život v těch nejtemnějších odstínech. Dík tomu zde bylo dost prostoru pro zamyšlení i přemýšlení.
Slávek Janoušek s Lubošem Vondrákem a hostujícím Láďou Zítkou na foukací harmoniky předvedli jak známé hity, tak díky dalšímu hostu, dceři Slávka Janouška, i písně z dětského CD. Zcela jistě to mělo po Montym na publikum jistý omlazující účinek.
Monty a Nekapela
Monty a Nekapela
foto: Vladimír Béďa Halm
Večer pokračoval v duchu písní let šedesátých minulého století. Na pódium nížkovické sokolovny přišli Stráníci s Mírou Ošancem. Vrátil se drive hvězdné trojice Peter, Paul and Mary, New Christy Minstrels a dalších folkových hvězd tohoto období, včetně čerstvého nositele Nobelovy ceny za literaturu, Boba Dylana. V půvabných textech folkových hitů si každý našel ten svůj odstín pro jarní nálady.
Závěr večera patřil Devítce a jejich „hitovkám“, jakož i tradičnímu špičkování Jindřišky a Honzy Brožových v doprovodném slově mezi písněmi. V repertoáru nechyběly i skladby od Dire Straits se skvělými texty Honzy Brože. Devítka opět do uší vnímavých posluchačů přinesla příval skvělé muziky a přispěla do boje s jarní únavou nezměrnou hudební vitalitou.
Více fotografií ve fotogalerie zde: http://beda-vh.rajce.idnes.cz/2017_03_25_Vitani_jara_Nizkovice/

Sdílet na...
Kam dál?

» Folkové večery s Devítkou (Olina H.)

» Setkání v Herálci obrazem... (Jiří Esser)

» Besídka Textové dílny Slávka Janouška již po páté v Turnově (Martin Mrca Holan)

» Vítání jara 2011 (Slávek Janoušek)

» Dřevohostické Folkáč (FOLKtime.cz)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib