gototop
29.08.2016 25 let Wyrtonu (Honza Roth)    Tisk
Výročí
Co si řeknete o někom, komu je 25 let? Asi že je mladý, vitální, perspektivní, v rozpuku, apod. A co si řeknete v případě, že slaví čtvrtstoletí kapela? Budete se divit, že ještě existuje, nebo si budete myslet, že už patří do starého železa. Vězte, že tomu tak být nemusí. Bluegrassová skupina Wyrton z Ronova nad Doubravou má všechny atributy pětadvacetiletého mladíka, z kterého entuziasmus přímo čiší a umí nakazit celé okolí skvělou náladou. Nevěříte? Přijďte se přesvědčit v sobotu 3. září 2016 od 18 hodin na náměstí do Ronova nad Doubravou a sami uvidíte (a uslyšíte), že je to pravda. Co se bude dít? Kromě bujarých oslav kapely se bude křtít nové CD s názvem 25 let ve wýru tónů. V roli kmotry se představí osoba z nejpovolanějších, a to první dáma folku Pavlína Jíšová, která poté s Wyrtonem zazpívá několik písní a pak se představí se svou úžasnou kapelou. Kromě ní přijde ještě řada dalších gratulantů v podobě skupin Detto, Alishi & Mišmaš a Fotr a kolektiv.
25 let Wyrtonu
25 let Wyrtonu
Na řadu přijde i původní sestava Wyrtonu, která to všechno před čtvrtstoletím rozjela a nebude chybět i spousta hostů, kteří kapelou za ta léta prošli. Kromě toho všeho budou na místě stánky s občerstvením, obžerstvením, s prodejem CD, triček kapely a další atrakce, které k oslavám patří. Doražte a nebudete litovat. Vstupné je zdarma a nálada bude skvělá!
V případě, že Wyrton neznáte, tak Vám ho mohu v kostce představit. V dubnu roku 1991 si zahrála kapela s názvem Wyrton poprvé. Po letech opojení z domácí country přešla skupina na styl, kterému se říká bluegrass. V dnešní době Wyrton balancuje na pomezí více žánrů, kde sice bluegrass převažuje, ale na své si přijdou i příznivci country, blues, folku, swingu, i jazzu. Hudba prostě není o škatulkách, ale o tom, co koho baví. A Wyrtoňáky baví hrát pro lidi tak, aby to bylo zajímavé, poslouchatelné a zábavné. Za dobu své existence stačila skupina dvakrát postoupit do finále Porty, získat 2. místo v prestižní soutěži Talent Country rádia, v roce 2008 se povedlo Wyrtonu prorazit i na mezinárodní scéně, když se mu podařilo v klání o evropskou bluegrassovou skupinu roku získat ve francouzském La Roche sur Foron pěkné 3. místo v konkurenci 30 kapel (vybraných z více než sto přihlášených adeptů). Tyto (a nejen tyto) úspěchy byly pro kapelu motorem do dalších let. I když prošlo kapelou celkem dost muzikantů, přesto se může Wyrton v současné sestavě pochlubit dvěma zakládajícími členy. Jsou to ronovští bardi (i když věkem stále junáci) bratři Filip a Jakub Bartákové. Celkem slušných 16 let hraje v kapele i mandolinista Honza Roth z Kolína. 5 let na housle fidlá David Šefl od Rychnova nad Kněžnou, který v době založení Wyrtonu nebyl dokonce ani na světě (dle svých slov ale již v té době hrál zevnitř na buben). Na postu basisty letos nahradil skvělého Libora Kameníka z Prahy další skvělý muzikant Václav Mašek z Řitky. Během oslav dojde k symbolickému předání basistického žezla a odcházející Libor bude uveden do síně slávy.
To je asi tak v krátkosti vše. Více informací o kapele můžete nalézt na webových stránkách www.wyrton.cz. Jste srdečně zváni na zářijové oslavy, těšíme se na Vás!

Sdílet na...
Kam dál?

» Pražské portování v roce 2015 (Miloš Keller)

» Folková tChýně nabídla muziku i divadlo (Jiří Esser)

» Jamboree 2017 - bluegrass zněl opět na strakonickém hradě ()

» 20 let Wyrtonu a 15 let bluegrassu v kapele (Honza Roth)

» Na Banjo Jamboree 2016 zahraje Alison Brown! (Banjo Jamboree)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib