gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

29.08.2016 25 let Wyrtonu (Honza Roth)    PDF Tisk Email
Výročí
Co si řeknete o někom, komu je 25 let? Asi že je mladý, vitální, perspektivní, v rozpuku, apod. A co si řeknete v případě, že slaví čtvrtstoletí kapela? Budete se divit, že ještě existuje, nebo si budete myslet, že už patří do starého železa. Vězte, že tomu tak být nemusí. Bluegrassová skupina Wyrton z Ronova nad Doubravou má všechny atributy pětadvacetiletého mladíka, z kterého entuziasmus přímo čiší a umí nakazit celé okolí skvělou náladou. Nevěříte? Přijďte se přesvědčit v sobotu 3. září 2016 od 18 hodin na náměstí do Ronova nad Doubravou a sami uvidíte (a uslyšíte), že je to pravda. Co se bude dít? Kromě bujarých oslav kapely se bude křtít nové CD s názvem 25 let ve wýru tónů. V roli kmotry se představí osoba z nejpovolanějších, a to první dáma folku Pavlína Jíšová, která poté s Wyrtonem zazpívá několik písní a pak se představí se svou úžasnou kapelou. Kromě ní přijde ještě řada dalších gratulantů v podobě skupin Detto, Alishi & Mišmaš a Fotr a kolektiv.
25 let Wyrtonu
25 let Wyrtonu
Na řadu přijde i původní sestava Wyrtonu, která to všechno před čtvrtstoletím rozjela a nebude chybět i spousta hostů, kteří kapelou za ta léta prošli. Kromě toho všeho budou na místě stánky s občerstvením, obžerstvením, s prodejem CD, triček kapely a další atrakce, které k oslavám patří. Doražte a nebudete litovat. Vstupné je zdarma a nálada bude skvělá!
V případě, že Wyrton neznáte, tak Vám ho mohu v kostce představit. V dubnu roku 1991 si zahrála kapela s názvem Wyrton poprvé. Po letech opojení z domácí country přešla skupina na styl, kterému se říká bluegrass. V dnešní době Wyrton balancuje na pomezí více žánrů, kde sice bluegrass převažuje, ale na své si přijdou i příznivci country, blues, folku, swingu, i jazzu. Hudba prostě není o škatulkách, ale o tom, co koho baví. A Wyrtoňáky baví hrát pro lidi tak, aby to bylo zajímavé, poslouchatelné a zábavné. Za dobu své existence stačila skupina dvakrát postoupit do finále Porty, získat 2. místo v prestižní soutěži Talent Country rádia, v roce 2008 se povedlo Wyrtonu prorazit i na mezinárodní scéně, když se mu podařilo v klání o evropskou bluegrassovou skupinu roku získat ve francouzském La Roche sur Foron pěkné 3. místo v konkurenci 30 kapel (vybraných z více než sto přihlášených adeptů). Tyto (a nejen tyto) úspěchy byly pro kapelu motorem do dalších let. I když prošlo kapelou celkem dost muzikantů, přesto se může Wyrton v současné sestavě pochlubit dvěma zakládajícími členy. Jsou to ronovští bardi (i když věkem stále junáci) bratři Filip a Jakub Bartákové. Celkem slušných 16 let hraje v kapele i mandolinista Honza Roth z Kolína. 5 let na housle fidlá David Šefl od Rychnova nad Kněžnou, který v době založení Wyrtonu nebyl dokonce ani na světě (dle svých slov ale již v té době hrál zevnitř na buben). Na postu basisty letos nahradil skvělého Libora Kameníka z Prahy další skvělý muzikant Václav Mašek z Řitky. Během oslav dojde k symbolickému předání basistického žezla a odcházející Libor bude uveden do síně slávy.
To je asi tak v krátkosti vše. Více informací o kapele můžete nalézt na webových stránkách www.wyrton.cz. Jste srdečně zváni na zářijové oslavy, těšíme se na Vás!

Sdílet na...
Kam dál?

» Bluegrass mezi vzpomínkami, muzikologií, příručkou a anekdotami (Tomáš Hrubý)

» První ročník bluegrassové dílny „s prasetem“ (Ralph Schut)

» Kolínský ostrov 2012 (Honza Roth)

» 23. Bluegrass Minifestival v Lukách nad Jihlavou již tuto sobotu (Ralph Schut)

» Právě vychází Bluegrass & Country – Škola hry na akustickou kytaru pro mírně pokročilé. (Ralph Schut)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22232425
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib