gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

16.10.2017 Folkové stupně v říjnu Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Folkové stupně v říjnuKdo jmenovitě soutěží v říjnovém kole Folkových stupňů, jak si vede a komu můžete dát hlas se dozvíte na webu Countryradia. Já dnes představím pouze dvojici soutěžících, protože další dva nováčci jsou sólisté a ty si schovávám do samostatného článku. Do rádia dorazilo CD skupiny Bordo Otisky. Folk – až soft – rocková kapela, libující si v delších stopážích a volnějších tempech. Příjemně se to poslouchá, je to takové retro – návrat do, řekněme, osmdesátých let.
 
04.10.2017 Soutěžili ve Folkových stupních v září Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Soutěžili ve Folkových stupních v záříFolková minihitparáda na vlnách Countryradia pokračuje po prázdninové přestávce dál. V září se představily čtyři novinky ze čtyř cédéček. CD Tomáše Pastrňáka si nechám do jiného článku, ve kterém se budu věnovat sólistům, zde představím jednu dvojici a dvě kapely. Tou dvojicí začnu – říkají si Vasilův Rubáš.
 
28.08.2017 Trojice sólistů na konec léta Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Trojice sólistů na konec létaTím prvním je Jan Šesták a přátelé s albem Všechno je jinak, příteli. Přináší průhlednou kytarovou muziku, ozvláštněnou v některých případech použitím ukulele, trochu plochý pěvecký projev a jednoduše vystavěné melodie. Úvodní Tulák v čase navodí atmosféru příjemné oddechové muziky, kde se toho moc nebude řešit, spíš jen konstatovat nebo popisovat. Hned druhá vás ovšem přinutí vstát z křesla. Bůhví proč anglicky zpívaná Peace and Smile.
 
26.07.2017 Tři áčka Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Tři áčkaTedy trochu s přivřením oka – Alibaba, Acoustix a Antonín Sova. Trojice zajímavých projektů, zcela samostatných a svébytných, ale takto sestaveny se zajímavě doplňují. Plzeňský Acoustix jsem viděl i na Folkové růži v Jindřichově Hradci a přesvědčil mě svým zaujetím pro muziku, které je patrné i z CD Acrosstix. Skupina se pouští jak do vlastních skladeb, tak i do úprav skladeb klasických...
 
19.07.2017 Písničkáři 2017 Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Písničkáři 2017Ne, to není nějaká cena nebo titul, to je prostě jen konstatování, že se mi na redakčním stole sešla várka CD sólistů, a tak jsem si řekl, že o nich napíšu pěkně pohromadě, resp. ve dvou dílech. Zde je první trojice. Začnu dvěma Martiny. Martin Rous vydal další svou desku – je už skoro standardem, že si CD vydává sám, s pěkným, jednoduchým bookletem, který ale obsahuje vše potřebné. Celkem 17 písní natočil na CD Saturno mio, což je dáno další tradiční Martinovou vlastností – krátké stopáže skladeb
 
23.03.2017 Dubnový set Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Dubnový setV tomto textu splním asi poslední dluh k roku 2016, těsně před tím, než se uzavře i hodnocení desek na FOLKtime (tzv. hvězdičkování), a než se z něj, jako z už jediného zdroje svého druhu dozvíme, co bylo v žánrech FCT v roce 2016 recenzenty hodnoceno nejlépe a co je i špičkou žánru. Tentokrát novinky soutěžily jak ve Folkových stupních (žánrová minihitparáda Countryradia), tak i v Bonanze (víkendová multižánrová hitparáda Countryradia).
 
15.02.2017 Únorová čtyřka Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Únorová čtyřkaI v únoru můžete hlasovat pro šestici písní ve Folkových stupních Countryradia na webových stránkách této stanice a poslechnout si je můžete vždy v neděli od 21 hodin ve vysílání, dvě jsou postupující z minulého měsíce a čtyři jsou novinky. Ty vám zde představím. Jarda Svoboda (z Trabandu) natočil CD převážně sólových písní s nejasným titulem - na bookletu je Píseň Solomanova, na obalu pak pouhé Solo...
 
16.01.2017 Lednová čtyřka Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Lednová čtyřkaKaždou neděli po jedenadvacáté hodině můžete v rámci Nedělního prodlouženého tříhodinového (20-23 hod) folkového večera na Countryradiu sledovat i folkovou minihitparádu Folkové stupně. Soutěží v ní šest písniček - první neděli v měsíci jsou nasazeny čtyři novinky a dva postupující z minulého měsíce. Po celý měsíc každou neděli sledujeme průběžné pořadí. Další první neděli v měsíci to už není průběžné, ale konečné pořadí a první dva postupují do dalšího kola.
 
27.12.2016 Prosincová čtyřka Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Prosincová čtyřkaKaždou neděli po jedenadvacáté hodině můžete v rámci Nedělního prodlouženého tříhodinového (20-23 hod) folkového večera na Countryradiu sledovat i folkovou minihitparádu Folkové stupně. Soutěží v ní šest písniček - první neděli v měsíci jsou nasazeny čtyři novinky a dva postupující z minulého měsíce. Po celý měsíc každou neděli sledujeme průběžné pořadí. Poslední neděli v měsíci to už není průběžné, ale konečné pořadí a první dva postupují do dalšího kola.

 
30.11.2016 Devítka, Trojka a Jedničky Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Devítka, Trojka a JedničkyTrojice písní soutěžila ve folkové části hitparády Countryradia, a tak jsem se rozhodl spojit do jednoho článku i CD, z nichž písně pocházejí. Přelet M.S. natočil CD s názvem, který vůbec nelže a je jednak doporučením a jednak i charakteristikou: Parádní medicína. Sedmnáct spíše kratších písniček by u většiny desek při pohledu na obal evokovalo buď hudební hříčky než skladby a nebo vzrůstající nudu z neschopnosti škrtat.

 
15.11.2016 Listopadová čtyřka Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Listopadová čtyřkaKaždou neděli po jedenadvacáté hodině můžete v rámci Nedělního prodlouženého tříhodinového (20-23 hod) folkového večera na Countryradiu sledovat i folkovou minihitparádu Folkové stupně. Soutěží v ní šest písniček - první neděli v měsíci jsou nasazeny čtyři novinky a dva postupující z minulého měsíce. Po celý měsíc každou neděli sledujeme průběžné pořadí. Poslední neděli v měsíci to už není průběžné, ale konečné pořadí a první dva postupují do dalšího kola.

 
02.11.2016 Yantar Za trest Mezi planetami aneb Moje noci O pár kroků dál Nikdy více. Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Yantar Za trest Mezi planetami aneb Moje noci O pár kroků dál Nikdy více.Neberte titulek doslova, je složen z názvů kapel a desek, o kterých bude řeč. Na podzim jsem konstatoval, že musím splatit dluhy, které mám v recenzní oblasti, a tak se mi tato trojice sešla na stole a poté i v kompu. Yantar natočil desku Moje noci a přináší na ní sebevědomý folkrock, s plným a barevným zvukem a texty přesahujícími běžný rámec žánru. Hned úvodní Ptáci ve vás evokují kanadské rockové kapely osmdesátých let v tom nejlepším slova smyslu.

 
26.10.2016 Šanson, folk a folklór Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Šanson, folk a folklórSpolečným jmenovatelem následujících desek je to, že soutěžily společně v jiné hudební soutěži Countryradia než je Folkmenu, o kterém jsem již dvakrát psal, a to v Bonanze (neděle 18 - 19 hod.). A tak jsem se rozhodl, že je nechám pohromadě i pro článek. Ostatně, nejméně o dvou jste se již zde dočetli podrobněji, a tak budiž tento text spíše pro srovnání.

 
18.10.2016 Říjnová čtyřka Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Říjnová čtyřkaKaždou neděli po jedenadvacáté hodině můžete v rámci Nedělního prodlouženého tříhodinového (20 - 23 hod.) folkového večera na Countryradiu sledovat i folkovou minihitparádu Folkové stupně. Soutěží v ní 6 písniček, první neděli v měsíci jsou nasazeny čtyři novinky a dva postupující z minulého měsíce a po celý měsíc každou neděli sledujeme průběžné pořadí. Poslední neděli v měsíci to už není průběžné, ale konečné pořadí a první dva postupují do dalšího kola.

 
04.10.2016 Spolektiv dal nejen tvar, ale i barvy Napsal uživatel Honza Hučín    PDF Tisk Email
Recenze

Spolektiv dal nejen tvar, ale i barvyV něčem jsme na tom s touhle partou podobně. Oni dlouho nehráli a já dlouho nepsal recenzi. Nejspíš toho v blízké budoucnosti odehrají mnohem víc, než já napíšu, ale nevadí, pojďme na to. O rekordně dlouhé pauze mezi spolektivními deskami už byla mnohokrát řeč. U sourozenců je vypozorované, že při víc než pětiletém odstupu mezi dětmi máme vlastně dva jedináčky.Proto jsem zkusil na druhou desku nahlížet jako na nový debut – však taky mezitím dorostla celá jedna posluchačská generace.

 
13.09.2016 Zářijová čtyřka Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Zářijová čtyřkaKaždou neděli po 21. hodině můžete v rámci nedělního prodlouženého tříhodinového (20 - 23 hod) folkového večera na Countryradiu sledovat i folkovou minihitparádu Folkové stupně. Soutěží v ní 6 písniček, první neděli v měsíci jsou nasazeny čtyři novinky a dva postupující z minulého měsíce a po celý měsíc každou neděli sledujeme průběžné pořadí. Poslední neděli v měsíci to už není průběžné, ale konečné pořadí a první dva postupují do dalšího kola.

 
05.09.2016 3 x Slávek Janoušek Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

3 x Slávek JanoušekHned trojice CD se mi sešla na redakčním stole, kde hlavní roli hraje Slávek Janoušek. Ale nejsou to sólové písničkářské desky, ale Slávek Janoušek ukazuje, jak umí spolupracovat s ostatními. První CD je deskou k Slávkovým šedesátinám. A tak se tam střídají Slávkovy písničky v jeho podání, v podání jeho přátel a také písničky – dárky (Píseň pro S. J. – Honza Brož). Nahrávky vznikly na sérii koncertů, kde vystupovali ještě i další umělci.

 
30.08.2016 Pětkrát stejně a přece pokaždé jinak Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Pětkrát stejně a přece pokaždé jinakMám před sebou pětici CD, která mají jedno společné – natočili je písničkáři. Původně jsem chtěl komentovat každé to CD zvlášť, ale to bych se asi opakoval, podobně, jako se některá témata opakují u každého z nich jednotlivě i vzájemně mezi nimi. A nakonec nejlépe vyniknou ve srovnání s kolegy – jak jejich klady, tak i třeba některé nedostatky. Jedno lze konstatovat hned v úvodu – na mužské folkové scéně máme celkem silnou a původní sestavu.
 
24.08.2016 Radosti a bolesti v hlbinách a jedna k tomu Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Radosti a bolesti v hlbinách a jedna k tomuO některých deskách lze psát hned, u jiných musíte počkat, zda se poselství dostaví, nebo zda poselství vydrží. U následující trojice vydrželo. Pavla Marianová (ex Klíč, nyní Klíč-kvartet) natočila sólovou desku, tentokrát sestavenou výhradně z vlastních písní. Sama je v bookletu nazývá „šansonově laděnými“ , ale to je jen nejstručnější charakteristika. V písních jsou slyšet i „klíčovské“ ozvěny, i ozvěny předchozí desky Pavly Marianové.

 
22.08.2016 Pestrá trojka Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Pestrá trojkaNová sekce, Fregata a Herky se mi sešly ve studiu a utvořily docela příjemnou kombinaci různých přístupů k muzice. I rozhodl jsem se o nich napsat také společně.
Nová sekce přináší devítipísňové album standardního vyspělého bluegrassu, zahraného s nadhledem, lehce a svižně i v pomalejších skladbách. Není to sice převratné CD z hlediska hudebního, ale poctivá solidní jistota, že uslyšíte vše, co k bluegrassu náleží a taky jistota, že budete ušetřeni přílišných experimentů.

 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

Strana 1 z 20

Kalendář

<< Říjen 2017 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
       1
 2 3 4 5 6 7 8
 9101112131415
1617181920
2329
30     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Nejbližší pořady:

132. koncert "živě..."

Kdo: JARRET Liberec
Kde: Český rozhlas Olomouc, velké studio
Kdy: 08.11. 2017 20:00

Vystoupení v pořadu Folkmenu v Country radiu

Kdo: 
Kde: Country radio
Kdy: 12.11. 2017 21:00

133. koncert "živě..."

Kdo: BLUEREJ Ostrava
Kde: Český rozhlas Olomouc, velké studio
Kdy: 13.12. 2017 20:00

134. koncert "živě..."

Kdo: AKVAREL Olomouc
Kde: Český rozhlas Olomouc, velké studio
Kdy: 10.01. 2018 20:00