gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

18.02.2014 Rychlejší koně Napsal uživatel Karel "Krakonoš" Kyncl    PDF Tisk Email
Recenze
Rychlejší koněSlýchával jsem jeho jméno po hospodách, na boudách, u ohňů… Ve východních Čechách byl v podstatě modla. Nahrávky jeho písní se předávaly z člověka na člověka na x-krát přehraných kazetách, staří pardi vzpomínali a my mladší jsme okoukávali od nich jeho písně. Ne, nestalo se to před půl stoletím, dokonce to už bylo skoro v tomto tisíciletí.
 
05.02.2014 Maxisingly Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
MaxisinglySnad fenomén zveřejňování a kupování jednotlivých písní na internetu vede k tomu, že se začalo objevovat stále více tzv. "maxisinglů", tedy CD s třemi až pěti písněmi. Vždycky jsem říkal, že by interpret měl využít plochu CD, aby (za ty prachy) posluchač dostal příslušnou hodnotu, a ne obligátních elpíčkových slabých 40 minut, tedy 12 písní, a že když na 70 minut nemá, tak ať raději nic nevydává. Toto je ale opačný pól - interpret je soudný a ví, že i na těch 12
 
04.02.2014 Jiří Smrž: Kořeny Napsal uživatel Milan Tesař    PDF Tisk Email
Recenze

Jiří Smrž: KořenyTřetí sólové album písničkáře Jiřího Smrže se jmenuje Kořeny. Písně z něj Jiří hrál u nás ve studiu už v roce 2007, ale celé CD vyšlo až v roce 2013. V recenzi je sledujeme po stránce obsahové i aranžérské. Jiří Smrž, zpívající básník a nenápadný držitel folkového Anděla, sliboval své třetí sólové album mnoho let. V roce 2007 hrál živě v našem studiu šest svých písní. Z nich pět se objevilo v roce 2013 na albu Kořeny. Co se dělo mezitím? V roce 2008 Smrž zveřejnil

 
31.01.2014 Dvě kompilace Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Dvě kompilaceNázev není přesný - jedna kompilace a jeden sestřih ze šňůry koncertů by měl znít přesně. Mohlo by se zdát, že nic není od sebe vzdálenějšího, než tyto dva typy edičních počinů, ale pravda je opakem - oba mapují určité období dotyčného interpreta, byť v případě Pavla Wožniaka a skupiny Kontrast je to sbírka studiových nahrávek za desítky let
 
27.01.2014 Akustická deska s lesním příběhem Napsal uživatel Dušan Trličík    PDF Tisk Email
Recenze
Akustická deska s lesním příběhemMohlo by se zdát, že se Honza Žamboch chce zařadit mezi mnohé světové kytarové hvězdy, které se po letech služebního hraní ve špičkových hudebních tělesech chtějí ukázat také ve vlastním projektu. Proč však vsetínský hudebník, vždy plný zvláštní osobité poetiky, přináší toto album, které nazývá zcela technicky Kytara a Les, když je frontmanem nepřehlédnutelných Žambochů a výhradním autorem repertoáru, který na první poslech přesahuje běžnou žánrovou šeď?
 
07.01.2014 Na scestí Napsal uživatel Karel "Krakonoš" Kyncl    PDF Tisk Email
Recenze
Na scestíKdyž se řekne, že je někdo na scestí, představím si člověka, který opouští cestu (ať už skutečnou či obraznou) a vrhá se do míst, která jsou neprobádaná, nebo (pro osobu na cestě) nehostinná či špatná. Zajímavé je, že jsem nikdy neslyšel nikoho pojmenovat případný návrat na tuto cestu – že by někdo byl třeba na vzcestí?
 
11.12.2013 Folk (navzdory interpretům) žije Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Folk (navzdory interpretům) žijeDruhá záslužná edice, pokoušející se dokázat, že folk žije, se také tak jmenuje (první je Studna neobjevená, jíž vyšly už dvě desky, a která mapuje ještě víc začínající interprety). Na prvním díle tohoto CD jsou spíše ostřílení interpreti, a aby nebyly problémy s autorskými právy, a snad i proto, aby to nebyl obyčejný komerční výběr z již vydaných alb, obsahuje pouze dosud nevydané a nově v jednom studiu natočené nahrávky (jen Žalman nic v šuplíku neměl a přebíral,
 
03.12.2013 Kožený Gladly Expres Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Kožený Gladly ExpresI v případě trampsko-countryových alb, tak jako v případě alb folkově folklórních (Strašlivka, Happy to meet, Zuzana a spol.), se mi spojila dohromady k srovnání trojice desek: Kožený hrdla (Už nejsem bouřlivák), KV Expres (2004-2012) a Gladly SW (Chleba z domácí mouky). Gladly S.W. přišli s druhou deskou a s ničím novým.
 
11.11.2013 3x historie a pokaždé jinak Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
3x historie a pokaždé jinakVždycky si říkám, že bych z každého alba měl vyvařit jeden článek, ale pak se mi desky tak nějak spojí do celků, které je lépe popsat pohromadě, protože je to i návod ke srovnání postupů a přístupů. Tentokrát se mi takto sešla a spojila tři alba: Zuzana a spol - Láska je ráj, Happy to meet - Haifara a Strašlivá podívaná - Tady a teď.
 
09.09.2013 Von si je někdo voloupe Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Von si je někdo voloupeNázev Volupsije je údajně jihočeská výzva k oloupání brambor (oloupej si je), ale také by to mohla být výzva k samostatnému oloupení (olup si je… sám) - to mě napadlo po poslechu desky Kocovina. Možná, že kocovina z toho, co udělali, už na Volupsiji přichází taky.
 
07.08.2013 Veit zpívá Skácela Napsal uživatel Ivan Kott    PDF Tisk Email
Recenze
Veit zpívá SkácelaV nakladatelství Galén vydal Vladimír Veit nové album, pro které zhudebnil devatenáct básní Jana Skácela a podle té úvodní ho nazval Rosa Coeli. Za vlastního kytarového doprovodu je také nazpíval, když se v sedmi titulech k němu pěvecky připojila třináctiletá Adélka Řezáčová. Podle Vladimírova vyjádření to je nadaná zpěvačka a akordeonistka s literárními ambicemi, jejíhož čistě znějícího hlasu je zde využito především u básní určených dětským čtenářům.
 
05.08.2013 Pozdě pozdního bycha sbírati Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Pozdě pozdního bycha sbíratiV posledních desítkách let jsem konstatoval s každým novým albem Kamelotu (a Romana Horkého), že seká písničky jako Baťa cvičky. Nic víc proti té produkci nešlo říct - Kamelot (a Roman Horký) objevil úspěšně fungující hudební i textově tématický model, na nástroje hrát umí, tak proč přepřahat za jízdy. Různé změny, které za ty desítky let proběhly, byly spíše v oblasti obchodní image (vzpomeňme na období, kdy vydavatelská firma se rozhodla prosazovat
 
30.07.2013 Raději nijak nebo jinak, než jak Kejak Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Raději nijak nebo jinak, než jak KejakZ Jindry Kejaka mohl být už o deset let dříve Tomáš Klus (= Pavel Horňák českého folku), kdyby se snažil. Zpočátku se snažil, mediálně byl vidět, diskutoval k recenzím, ale pak natočil píseň, ve které zpívá, jak se loučí a odchází a tím si to zkazil. Všichni to tak nějak vzali vážně a přestali ho sledovat. A tím zamířil na dráhu standardního písničkáře, který čas od času vydá desku, nijak moc svou tvorbou neuráží ani neprovokuje a je příjemným vyplněním mezery mezi dvěma skupinami na festivalu.
 
25.06.2013 Stále je to jen druhé nádvoří Napsal uživatel Milloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Stále je to jen druhé nádvoříJsou desky, které člověk vyposlechne, ohodnotí a tak trochu odzívne a myslí si, že jsou za ním. Pak sleduje, jak kolegové z desky omdlévají a protože deska rozhodně nepřináší na první poslech žádné inovativní postupy, začne mu to vrtat hlavou. Začne se k desce vracet a hledat, co způsobuje orgasmus kolegů, vedoucí až k navrhování na ocenění nejrůznějšími nadpozemskými tvory. A bohužel, stále to nenachází.
 
17.06.2013 Křižovatka se slepými uličkami Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Křižovatka se slepými uličkamiV časově nevýznamném rozestupu jsem poslouchal desky Lady Šimíčkové a zde předmětné Lucie Redlové a uvědomil jsem si, jak je důležité moci se opřít o zkušeného a současně ale rovnocenného hudebního partnera, který ví a umí, ale nechce za každou cenu zářit, a jak je naopak těžké ustát celou desku sama, i když s doprovodem, u něhož ale nejsou zřejmé hranice ambicí.
 
21.05.2013 Různé druhy ořechů z jednoho ořešáku Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Různé druhy ořechů z jednoho ořešákuDost mě vyděsil název desky Metamorfózy ve spojení s tak přírodním názvem skupiny, jako je Ořešák. Skupina se jmenuje poměrně originálně a desku si pojmenuje frázovitým slovem, pod které umělci obvykle skrývají dílo typu "pejsek s kočičkou vařili dort". Neboli umělec neví čí je a co umí a chce předvést, že je všech a umí vše.
 
14.05.2013 Ulice i hotel se ztišily Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Ulice i hotel se ztišilyVelmi přesně si pamatuji na svou úplně první folkovou recenzi, tehdy ještě pro server Internetfolk. Byla to deska Ivo Cicvárka a jeho projektu Oko. Zřetelně si pamatuji na své zděšení po poslechu, jak sebestředná a nesdělující deska to byla a naplno, bez zábran, zvyklý z rocku a popu, jsem to i napsal, neznaje folkové zvyklosti a klišé zalamování palců a poplácávání po ramenou. Také si pamatuji na intenzívně překvapenou reakci Ivoše, který nebyl snad ani tak
 
05.02.2013 Hudba do supermarketu. Ale kvalitní. Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Hudba do supermarketu. Ale kvalitní.Už delší dobu mi nějak vychází, že slabiny (ale i silné stránky) se nejlépe ukazují na příkladech. A příklady se nejlépe dávají pomocí srovnání. Posluchač je pouze naveden: Poslechni si to a pak si to sám srovnej. A tak vám nabídnu trojici alb, z nichž každé by ve své nevýraznosti beznadějně zapadlo, uvedena však do kontextu mají své místo.
 
29.01.2013 Třikrát historicky Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Opět se mi dostaly do ruky tři desky obsahově, výrazově i tématicky podobné – inspirované historickou muzikou. Každý se jí ale zmocňuje jinak, což hovoří jednak o síle té muziky a inspirace z ní, a také o umu níže zmíněných kapel – že dokáží z daného etnického či historického schématu, jakkoliv odlišného, vykřesat když už ne nic nového, tak aspoň zajímavého a strhujícího. Poznamenávám, že všechny tři kapely se na svých deskách inspirovaly spíše tou mírnější,
 
02.01.2013 Věneband Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
VěnebandJana Věnečková je držitelkou všech možných i nemožných folkových ocenění pro juniorské interprety a už začíná sahat i po oceněních pro dospělé. To je signálem, že její tvorba je lahodící pro uši kritiků, recenzentů a porotců. Přesněji řečeno těch kritiků, recenzentů a porotců, kterým jde především o dobro hudby, její blaho a rozvoj, méně už o posluchače. Těm, kteří hledají i v textech nejen sdělení, ale i poezii či „nitro“.
 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

Strana 4 z 21

Kalendář

<< Listopad 2018 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
    1 2 3 4
 5 6 7 8 91011
121618
19
262728  

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Nejbližší pořady:

Koncertní středa Čro Olomouc, 142. ŽIVĚ...

Kdo: TERRAKOTA Praha
Kde: Velké studio ČRo
Kdy: 14.11. 2018 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 143. ŽIVĚ...

Kdo: LENKA SLABÁ se skupinou
Kde: Velké studio ČRo
Kdy: 12.12. 2018 20:00