gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

21.05.2012 Reliéf je pro nás Napsal uživatel Tomáš Doug Machalík    PDF Tisk Email
Recenze
Reliéf je pro násSkupina Reliéf patří mezi stálice a špičky naší bluegrassově orientované scény. Na rozdíl od řady jiných kapel podobného typu ovšem nevydává alba rok co rok, či dva: její poslední deska, živá nahrávka Reliéf – LIVE, vyšla v roce 2006 a její zatím poslední řadové album Suburban Street dokonce v roce 2003. Už tehdy bylo zřejmé, že ohrádka tradičního i moderního bluegrassu je kapele malá a že chce hudbu dělat po svém.
 
09.05.2012 Blues mnoha čel Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Blues mnoha čelJarabáci natočili další CD, nazvané Blues dvou čel. Blues jako takové tam neuslyšíte, bluesovou náladu ale rozhodně. A zjistíte, jak dovede být různorodá. Dvě čela (cella) tam sice uslyšíte, ale budete mít pocit, jako kdyby jich bylo nejméně deset. Ale popořadě. Jarabáky vnímám už hodně dlouho, od prvních Port ve Stodůlkách, kde už tehdy zaujali odvahou a nekonvenčním nástrojovým obsazením i přístupem k muzice.
 
02.05.2012 Padlej anděl, ale vysoko letící Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Padlej anděl, ale vysoko letícíPo poslechu sólové desky Míši Leichta a se znalostí projektů Ilon Leichtové jsem čekal pod titulem Padlej anděl nějakou moderní žánrovou fúzi a trochu jsem se jí obával, protože nové cestičky nelze neustále vyšlapávat bez zabloudění do slepých uliček. Nestalo se tak. Přeci jen je to především deska Copu, a tak jakkoliv (nebo právě proto) nese výrazný rukopis Míšova stylu
 
27.03.2012 Sedm nedostatečných – Doteky hrou Napsal uživatel Lukáš Vořech Pokorný    PDF Tisk Email
Recenze
Sedm nedostatečných – Doteky hrouV září roku 2011 vydala plzeňská kapela Sedm nedostatečných svou debutovou desku. V patnácti písních přináší cestovatelská témata a jemnou akustickou poetiku. Kapela Sedm nedostatečných vznikla před více jak desetiletím u trampského ohně osady Věrná srdce v Milči u Nepomuku. Prošla řadou personálních změn, až se ustálila v sestavě, která pod značkou hudebního vydavatelství Avik natočila v roce 2011 desku Doteky hrou.
 
21.03.2012 Kam až doletí vzkaz? Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Kam až doletí vzkaz?Adam Katona vydal album Můj vzkaz doletí. Podívejme se tedy, kam a komu je vzkaz určen, a zda tam doletí. Adam Katona se prezentuje jako písničkář, podle fotky však jako emancipovaný, moderní, městský písničkář. Podle zvuku a instrumentace desky je zřejmé, že by se nebránil ani zařazení do akustičtější části středního proudu. Tomu napovídá i dramaturgická stavba desky, kde se dbá na jasné a výrazné hity
 
23.01.2012 V Jenkovicích kondor nelétá Napsal uživatel Tomáš Pohl    PDF Tisk Email
Recenze
Nevím, jak je to dlouho, ale asi už dost, kdy jsem scaV Jenkovicích kondor nelétápolu s asi dvaceti diváky v KC Zahrada vytleskával mladou zpěvačku s nádhernýma tmavýma očima a akordeonem. Přidávala mimo jiné píseň, kde se zpívalo „Můj děda z kola seskočil před prázdnou kašnou na náměstí. Na lavičce chleba posvačil, seřídil hodinky na zápěstí. A čápi z komína vod cihelny, zobákem klapou, asi jsou nesmrtelný.“
 
19.01.2012 Hlava plná písní Napsal uživatel Tomáš Pohl    PDF Tisk Email
Recenze
Hlava plná písníNevím, kolik čtenářů FOLKtimu zná Hanu Robinson? Své moravské příjemní Trčalová před časem změnila sňatkem s cizincem. Hana je mladá žena, která dost prožila. Vystudovala klavír na Berkley College v Bostonu, bez „sponzorských darů“ bohatých rodičů, živila se hraním na klavír v hotelu, zdolala několik horských vrcholů v různých částech světa.
 
17.01.2012 Kdopak nám to děti straší?! Napsal uživatel Karel Fred Vodňanský    PDF Tisk Email
Recenze
Kdopak nám to děti straší?!Hudba pro děti je zřejmě stále lákavým segmentem tohoto média. Možná je to jen kratší vlna způsobena rodičovstvím husákových dětí, ale každopádně je příhodná vzhledem k nedostatku vhodné nabídky. Médiu ještě donedávna dominovaly Dáda, přílepky dětských filmů z provenience Spokojených států a v tom nejlepším případě rozverné skladby dvojice Svěrák, Uhlíř.
 
03.11.2011 Podruhé ve stejné řece Napsal uživatel Tomáš Doug Machalík    PDF Tisk Email
Recenze
Podruhé ve stejné řeceBluegrassovou skupinu Blanket (vzniklou v osmdesátých letech minulého století) zná snad každý, kdo u nás o tomto žánru ví alespoň něco – přesněji řečeno, zná nejspíš písničky z kazety, která vyšla v roce 1991. V tehdejším obsazení kapela díky své instrumentální virtuozitě, skvělému vícehlasému provedení gospelů a spirituálů (píseň První půjdu dál vyšla i na výběru z Porty 1987) a v neposlední řadě i kvalitním textům patřila mezi naprostou špičku.
 
13.10.2011 Cosi Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
CosiZnáte to: tzv. „zamítnutí odkladem.“ Někdy ale je žadatel urputný anebo zamítnutí odkladem nezná. Pak se ze zamítnutí odkladem stane „mrtvý brouk“ nebo „zarputilé mlčení.“ Ve většině případů se tímto trestá (o kom se nemluví, jako by nežil), ale někdy je možné mlčením jen zbytečně neupozorňovat aby se neškodilo, když věc sama není zlá, jen jaksi… kdesi… cosi… Ano, Cosi. Cosi obtížně uchopitelné a definovatelné.
 
27.09.2011 Uši v peří Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Uši v peříPokusit se zpochybnit kvality Devítky je ošidné nejen proto, že Devítka je už trochu i kultovní kapelou, ale i proto, že je de facto také Žalmanovou doprovodnou skupinou. Pokud ale na analýzu tvorby Devítky půjdeme právě z této strany, vyjde nám, že právě „žalmanství“ je nakažlivé. Pavel Žalman Lohonka působí na naší folkové scéně násobně déle než Devítka a jeho přínos ke kultivaci a rozvoji nejen folku původního, autorského, ale i folklórních prvků ve folku
 
13.09.2011 Countrywoman Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
CountrywomanUž nějakou dobu jsem na rozpacích z moderní české country. Copak ta tradiční, ta žije z odkazu Greenhornů a Rangers, moderní americká country si žije svým popovým životem a nedaří se jí transplantovat ani pomocí českých verzí do našeho hudebního prostředí (publikum nadšeně tančící u jakékoliv písně Michala Tučného v podání jakkoliv (ne)kvalitní kapely prudce chladne při aktuálním americkém hitu s českým textem, bez ohledu na to, jak je zahrán – neb ani originál
 
30.08.2011 Za všechny pětníky Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Za všechny pětníkyUž se tak nějak stále častěji přistíhávám, že mám tendenci začínat recenze slovy „Tvorbu XY sleduji už dlouho“. Jednak jsem tak starý (a ještě ne tolik sklerotický), jednak ale spíš daleko pravděpodobněji prostě dlouholetá trpělivá práce přináší po letech zasloužené ovoce. Pětník byl dříve Pramínek a pak Medard (Honza Hučín promine, mě to prostě tak přijde, i když on by mi odargumentoval jak a v čem byly soubory
 
24.08.2011 Rak necouvá Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Rak necouváNa naší folkové scéně, v kategorii písničkářů, se blýská na lepší časy. Po několika veselých osobnostech se dostavují i písničkáři vážní, ne však depresivní, současně však srozumitelní a ne zbytečně komplikovaní. Po Honzovi Řepkovi, který ale navázal na tvorbu dua Nestíháme, vydává svou v podstatě první (i když v pořadí druhou, první byly písničky Jaroslava Ježka) sólovou desku i Jan Matěj Rak.
 
18.08.2011 Mraky rozehnány Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Mraky rozehnányBezefšeho je další skupina, u které se potvrzuje úsloví „hrát, hrát, hrát“. Od prvotní trochu nesmělé orientace na spirituály skupina vyrostla v sebevědomé (a početné) těleso, které už nezaujme poselstvím – „podívejte se, jak jsme osobití“ - ale jednoznačně dává na pódiu (a i na nejnovější desce) najevo: „Tady jsme páni my.“ A tím tady míním jednak hudební prostor, ve kterém se pohybuje, jednak to, že dokáže posluchače při živém
 
31.05.2011 Když kvete plevel Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Když kvete plevelV jedné recenzi jedné aktuální desky jsem se přiznal, že jsem hledal své recenze předchozích desek příslušné kapely, abych mohl fráze a obraty opsat, a musel jsem přiznat, že se kapela tolik zhoršila, že jsem musel vymyslet bonmoty nové. To Květy nezklamaly. Na své desce V čajové konvici, která má na obalu kus koně a uvnitř písničku o medvídkovi či kočičce, zůstaly věrny všem svým neřestem.
 
24.05.2011 Bí-Da Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Bí-DaNějak se nám zase roztrhl pytel s irskými skupinami a písněmi. Je to rozhodně lepší, než folkloteroristé, ale co je moc, to je o nemoc. Navíc kvalita produkce tak nějak s dalšími a dalšími deskami celkově klesá. Když člověk slyší jednu kapelu napodobující Iry za rok, řekne si ok, supr, že sem někdo tu muziku přináší. Když jsou tři, tak trochu srovnává a konstatuje, že až tak inspirativní a barevná ta irská muzika není a když jich slyší pět, tak mu dojde,
 
18.05.2011 Dobří koně se vracejí, bojte se Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Dobří koně se vracejí, bojte seKoňaboj mi před pár lety udělal velkou radost. Škoda, že pánové a dáma neumějí držet slovo. Nedá se nic dělat, máme je tu zpátky s CD Zdálo sa ně, zdálo. Říkal jsem si, když jsem se tuto novinu dozvěděl, že při návratu budou plni sil a decibelů, basové kytary budou dunět naplno a vůbec to bude celé hodně echt folklórní.
 
11.05.2011 Žolík vždycky potěší Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Žolík vždycky potěšíKrátká deska – krátká recenze, nic nenaděláte. Osudy a tvorbu plzeňského Jolly bandu sleduji více či méně zblízka a více či méně pozorněji už delší dobu. Vždycky vypadal a zněl slibně a vždycky se pak tak nějak vytratil, aby se po čase zase objevil. I CD natáčel, tuším, vždy spíš jako maxisingly s polovičním počtem písniček, nikoliv ale v poloviční kvalitě.
 
04.05.2011 Hudbosvod Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
HudbosvodCD Hromosvodu mám od loňského podzimu a střídavě putuje mezi rádiem a domovem. Od počátku jsem měl v úmyslu o CD něco napsat, od počátku jsem byl přesvědčen, že se jedná o desku na naše poměry ve folkovém rybníčku či folkrockové bystřině nadprůměrné, ale stále bylo pro mě nějak neuchopitelné. CD bylo i jedním z mých tipů při hlasování o folkovém Andělovi, ale jeho nešťastné načasování na podzim (jakkoliv se jmenuje Zimní čas) zřejmě způsobilo, že si ho moji kolegové nepovšimli a volili tradiční a vyzkoušené hodnoty.
 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

Strana 6 z 21

Kalendář

<< Srpen 2018 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1 2 3 4 5
 6 7 8 9101112
1314
2023
2728  

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc