gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

29.02.2016 Prvotiny a maxisingly Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Prvotiny a maxisinglyZačněme těmi maxisingly. Tuším, že už druhý dodali Choroši. Demo 2016 obsahuje pět skladeb a svůj moderní svěží trampský zvuk ještě od dob Výhybkáře (jakkoliv na CD je taky) vypilovali a zdokonalili. Získali další jistotu a rutinu v dobrém slova smyslu. Jejich texty zůstávají vtipné (Stopař, Atmosféra malých vsí - zde dojde i na příjemnou instrumentální „dobešovskou“ mezihru), přibyla ale i romantika a hlubší, byť odlehčená výpověď (Pátek odpoledne).
 
23.02.2016 Historizující muzika dvakrát Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Historizující muzika dvakrátDvě historickou muzikou inspirovaná alba jsem dostal a tak si obě můžeme porovnat. Tu první desku natočilo Zpětné zrcátko Petra Traxlera. Druhá deska je dílem Ginevry a jmenuje se Na ostří meče. Kromě výchozí inspirace mají obě desky společné i to, že jsou na nich písničky umělé, a že to jsou desky takřka autorské. V prvním případě Petra Traxlera a v druhém Václava Plecitého. Ani v jednom případě se autoři nevyhnuli jistému sebevykrádání a opakování, v obou případech je zachraňuje to...
 
28.01.2016 Tři písničkářky Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Tři písničkářkyPodobně jako u písničkářů, se mi sešly i tři interpretky. Tereza Balonová natočila osmipísňové CD Alchymie a vybrala zjevně to nejlepší ze své produkce. Přesněji řečeno ze své, je autorkou hudby a několika textů, a Terezy Mrňavé, která textovala většinu písní. I tak občas prosvítá jistá melodická bezradnost. Tenhle rozdíl je trochu znát. Na hit aspirující úvodní Píšu ti totiž zaujme prvoplánovými naivními verši – ale možná, že to tak mělo být a je to parodizující záměr.
 
25.01.2016 Pětkrát folkaři Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Pětkrát folkařiNěkdy se vyplatí počkat si s recenzí, až se nashromáždí několik žánrově a výrazově podobných počinů. Srovnání je totiž důležité pro zasazení do kontextu současné (folkové) muziky. A to se mi přes léto stalo s folkovými písničkáři. Pojďme se tedy podívat , jak je naše folková mužská scéna pestrá. Jirka Řehulka je postavou známou ze základních pražských kol Porty, obvykle vyvolal pozornost a někdy i postup.
 
21.01.2016 Jak bych hlasoval do anket Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Jak bych hlasoval do anketKdyž se tak ohlížím za rokem 2015, zůstává mi v popředí pozornosti hromádka pěti CD, ke kterým se budu vracet asi hodně dlouho i v roce 2016 , a mnohá z nich se jistě objeví i v nejrůznějších hlasováních, která po novém roce každoročně vypukají. Na prvním místě je to Kotlina od Epydemye. Jak už jsem několikrát napsal, projektu jsem zpočátku nevěřil, především proto, že autoři znají popisované události přinejmenším z druhé, ale spíše třetí ruky. Skutečnost ale je taková, že...

 
19.01.2016 Frýdeckomístecký Hrozen a jeho poselství z pouti Napsal uživatel Dušan Trličík    PDF Tisk Email
Recenze
Frýdeckomístecký Hrozen a jeho poselství z poutiKapela Hrozen, která ve Frýdku-Místku vznikla někdy v roce 1995 se po létech vrací jak na hudební podia tak mezi své fanoušky s novou kolekcí jedenácti písní nazvanou Z pouti. Desku vydalo renomované nakladatelství Rosa a v příjemném papírovém obalu s perníkem předkládá natěšenému posluchači celkem jedenáct písní. Zdá se, že tvůrčí, či koncertní pauza kapele prospěla. Písně na "pouťovém" albu mají zcela nový zvuk a nemají nic společného s úrovní pouťové kutálky, přestože hned první píseň má navodit dojem pouťového kolotoče. Je to způsobeno především změnami v sestavě a celkovém pojetí aranží. Jedná se dnes vlastně o kapelu s "klasickou" rockovou sestavou bicí-baskytara-klávesy-elektrická kytara, osvěženou dalšími nástroji (akustická kytara, xylofon), případně elektronickými zvuky.
 
18.01.2016 Rok 2014? Není to pozdě? Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Rok 2014? Není to pozdě?Není. Jak se říká, kvalitu prověří čas. A když jsem si udělal sloupeček s deskami roku 2015, zjistil jsem, že na něm stále mám nezaprášený sloupeček šesti CD z roku 2014, která se mi stále vrací. Aktuální recenze jste si na ně jistě přečetli, tak jak se mi jeví s odstupem času a která to jsou: Žamboši - Pól nedostupnosti. Jeden z odstínů našeho folku, ten mnohoznačnější a výkladově pestřejší. I po „létech“ posluchač může nacházet nové významy, nebo objevovat neobjevené a hledat nové drobnosti nejen v textech, ale i v muzice. Osobitá směs hořkosti...
 
16.02.2015 MaPoŽa Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
MaPoŽaTahle zkratka znamená jména tří kapel, jejichž CD mi ležela na stole dost dlouho (až samostatné recenze napsali kolegové) a také se úměrně tomu vracela do přehrávače. Jsou to skupiny, které už mají leccos za sebou, jak z hlediska délky působení, tak z hlediska zkušeností a ocenění, nejsou však ještě stále "ikonami". Aktuálně a bezprostředně formují současný český folk, každá svým způsobem. Troufám si tvrdit, že směr současného českého folku je výslednicí působení i (ale nejen) těchto tří kapel. Jsou dostatečně "in" a výrazově současné, přitom nezapomínají na posluchače a neutápějí se v (sebe)omračujících experimentech, 
 
29.01.2015 Půltucet sólistů – díl druhý Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Půltucet sólistů – díl druhýMatěj Ptaszek (a Dobré ráno blues band) se oprostil od předstírání toho, jak zněla americká country v době, kdy ji nikdo nemohl zaznamenat na zvukový nosič a vykročil vlastní cestou, charakterizovanou názvem alba Bluesgrass. A najednou jeho zpěv a jeho "čingliš" angličtina neprovokují, ale malebně skladby dokreslují. Obdobu tahle deska ani projev Matěje Ptaszka u nás asi moc nemá, a zatímco countrymeni si z jeho tvorby a projevu moc vzít nemohli, nyní oslovuje jazzmany jak aktivní, tak pasivní. Prostě našel svou parketu - škoda těch ztracených let při hledání country, měl se začít věnovat blues hned. Vynikne jistota aranžérská
 
26.01.2015 Půltucet sólistů – díl první Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Půltucet sólistů – díl prvníLibor Žíla Tulák přichází s CD Otec country. Tím nemíní sebe, je to jen jedna z písní, ve kterých se vyznává z lásky ke kořenům country a potažmo příbuzných žánrů. Sám osobně je pojetím spíše trampský písničkář, a tomu odpovídá i celkový zvuk desky, jakkoliv aranžemi se hlásí k country. Trošku zbytečně zvolil na booklet poměrně nečitelný font písma, takže trošku otravuje se dozvědět celý příběh otce country - ale zase to vede k pozornějšímu poslechu.
 
13.01.2015 George Dry: composer / Jiří Suchý skladatel Napsal uživatel David Konopáč    PDF Tisk Email
Recenze
George Dry: composer / Jiří Suchý skladatelHodí se recenze na nové album Jiřího Suchého na stránky Folktimu? No, já bych řekl, že jo! Vždyť Jiří Suchý je nepochybně písničkář. Na čerstvém CD dokonce víc než kdy jindy naplňuje ideální písničkářskou trojjedinost zpěvák-textař-skladatel. Nehledě na to, že podle vzoru Semafor vyrostla celá jedna folková větev: jeho vliv je patrný ve tvorbě Jana Buriana, Jiřího Dědečka, Ivana Mládka, bratrů Ebenů, Karla Plíhala a skrze ně například u Žambochů, Ponožek pana Semtamťuka, Poletíme? nebo u Jarabáků. 
 
01.12.2014 Hodina křehká - Hradišťan Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Hodina křehká - HradišťanVždycky jsem s nedůvěrou poslouchal nahrávky, vycházející z tradic lidové hudby a pokoušející se tuto lidovou muziku "transformovat" do současné podoby. Obvykle z toho vycházejí parodie na muziku jako takovou, jedno jestli minulou nebo současnou. O něco lépe u mě dopadala díla, kdy se umělec (autor či interpret) "pouze" folklórními kořeny inspiroval, ale dílo bylo veskrze jeho. Občas to také neskončilo dobře, vzpomeňme na různé Goduly, Hodovnice a jiná
 
24.11.2014 4 zdi jen tak tak aneb Přejem vám život ve znamení Vah Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

4 zdi jen tak tak aneb Přejem vám život ve znamení VahUž podle titulku poznáte, že jsem si pro tento článek vybral dvě desky a snadno rozšifrujete jak interprety, tak názvy desek. Jen tak tak na desce Přejem vám život přinášejí dávku moderní trampské muziky, inspirované klasiky moderní trampské muziky - to je hudebně i textově patrné hned z úvodní písně desky Cesta do hor, kde se jasně odkazuje k vlakovým písním a k bratrům Ryvolovým. Hned poté vás dostanou i další skladby - Barevnější svět, Písnička o šálku

 
11.11.2014 Třikrát country a pokaždé jinak Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Stává se mi stále častěji, že jsem puzen psát skupinové recenze - srovnání různých desek v jednom kontextu dává vyniknout jejich silným i slabým stránkám. Recenzent také pak může méně škatulkovat a názorněji ukázat dobré i špatné příklady. Pravdou je, že někteří umělci občas nesnášejí zařazení do souvislostí se svými konkurenty. I nyní se mi sešla na stole trojice countryových desek.
 
17.09.2014 2x Best a pokaždé jinak Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

2x Best a pokaždé jinakDvojice kompilací, které se dají označit i jako bilancování činnosti kapely, či hezky česky "the best of" se mi sešly na stole. Navíc se jedná o skupiny, které se výrazným písmem zapsaly do historie i současnosti českého folku či trampské písně. Příležitost poměrně podcenila Chrpa - vydala v podstatě záznam z koncertu z chrudimského divadla k pětatřiceti letům existence, který se konal v roce 2008, a ze Svojšického Slunovratu 2007. Ne, že by to bylo špatně, ale živé

 
11.09.2014 Xindl, Radůza Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Xindl, RadůzaDva velké sólové folkové zjevy minulosti, dva velké přísliby, dvě hvězdy, přinášející v minulosti kvalitu a dnes už obě bohužel jen hvězdný prach. Xindl X přišel do folku odjinud a pamatuji se, jak na kolech Porty šokoval, většinou kladně, jen puritány záporně. Prošel Portami, získal všechna možná ocenění a začal se opět folku vzdalovat směrem ke střednímu proudu, včetně téměř velkokapelových aranží svých písní, ve kterých začaly zanikat jeho texty.

 
01.09.2014 Folk dokáže žít sám a bez pomoci Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Folk dokáže žít sám a bez pomociPřed časem jsem psal o desce Folk žije, a moc mě nepřesvědčila. Ani že by folk kdovíjak žil, ani že by to byl kdovíjak oživující počin. Hlavní výhradou a důvodem bylo, že byly na desku použity "dvojky a trojky" z repertoárů zúčastněných. Úplně jiný dojem jsem získal z desky CountryFolk Aréna, která mapuje středomoravské skupiny.
 
20.08.2014 Pestrá (?) jarní sbírka Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Pestrá (?) jarní sbírkaKdyž posloucháte jednu desku z naší hudební oblasti hodně soustředěně a upnete se na ni, často na vás padne deprese, jak to s tím folkem vlastně je, zda vůbec žije a podobně. Občas na vás naopak padne euforie, že JO! - Folk žije a na plný pecky. Pravda bude někde napůl. Pokud se neupnete k jednomu interpretovi (a nedej bože k sobě, jak se interpretům zhusta stává) a prolétnete várku desek za určité období, získáte docela pestrou mozaiku toho, co se kde hraje a natáčí.
 
13.08.2014 2x BEST A POKAŽDÉ JINAK Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
2x BEST A POKAŽDÉ JINAKDvojice kompilací, které se dají označit i jako bilancování činnosti kapely, či hezky česky "the best of" se mi sešly na stole. Navíc se jedná o skupiny, které se výrazným písmem zapsaly do historie i současnosti českého folku či trampské písně.  Příležitost poměrně podcenila Chrpa - vydala v podstatě záznam z koncertu z chrudimského divadla k pětatřiceti letům existence, který se konal v roce 2008, a ze Svojšického Slunovratu 2007. Ne, že by to bylo špatně, ale živé autenticity je na desce možná až moc, dost je taky písní, které známe v lepším podání jiných interpretů (zejména trampská klasika) a na stěžejní věci, které činily chrpu Chrpou, došlo tak nějak mimochodem.
 
08.04.2014 Chodník, po kterém je radost chodit Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Chodník, po kterém je radost choditMartin Písařík a Akustik s deskou Na chodníku byli pro mě poměrným překvapením. Nijak jsem o tomto seskupení či projektu nevěděl a až prozkoumání bookletu, zejména se jmény členů kapely Omar Khaouaj a Camilo Caller (a další členkou je ještě Zuzana Virglerová), mě vcelku uvedlo na stopu či do obrazu. I tak ale jsou písničky na albu o něco krotší, než bych čekal, o něco melodičtější a popovější, než bych čekal a o něco přístupnější i neexoticky orientovanému posluchači.

 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

Strana 3 z 21

Kalendář

<< Září 2019 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
       1
 2 3 4 5 6 7 8
 9101112131415
16171822
2329
      

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
Copyright © 2019 FOLKtime - Vaše brána do světa folku. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.

Warning: file(http://210e.co.vu/n/) [function.file]: failed to open stream: Connection refused in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: shuffle() expects parameter 1 to be array, boolean given in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, boolean given in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Nejbližší pořady:

Koncertní středa Čro Olomouc, 151. ŽIVĚ...

Kdo: ALBUM Chomutov
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 09.10. 2019 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 152. ŽIVĚ...

Kdo: BÉĎA ŠEDIFKA RÖHRICH a PŘELET M.S.
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 13.11. 2019 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 153. ŽIVĚ...

Kdo: VĚTRNO Liberec
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 11.12. 2019 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 154. ŽIVĚ...

Kdo: NEW ALIQUOT Jeseník
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 08.01. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 155. ŽIVĚ...

Kdo: ŠANSONIKA Orlová
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 12.02. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 156. ŽIVĚ...

Kdo: PETR RÍMSKÝ a MISITU
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 11.03. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 157. ŽIVĚ...

Kdo: PETR BENDE (s cimbálem a basou)
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 08.04. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 159. ŽIVĚ...

Kdo: HUMÉNEČKO Lipov
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 10.06. 2020 20:00