gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

18.01.2016 Rok 2014? Není to pozdě? Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Rok 2014? Není to pozdě?Není. Jak se říká, kvalitu prověří čas. A když jsem si udělal sloupeček s deskami roku 2015, zjistil jsem, že na něm stále mám nezaprášený sloupeček šesti CD z roku 2014, která se mi stále vrací. Aktuální recenze jste si na ně jistě přečetli, tak jak se mi jeví s odstupem času a která to jsou: Žamboši - Pól nedostupnosti. Jeden z odstínů našeho folku, ten mnohoznačnější a výkladově pestřejší. I po „létech“ posluchač může nacházet nové významy, nebo objevovat neobjevené a hledat nové drobnosti nejen v textech, ale i v muzice. Osobitá směs hořkosti...
 
16.02.2015 MaPoŽa Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
MaPoŽaTahle zkratka znamená jména tří kapel, jejichž CD mi ležela na stole dost dlouho (až samostatné recenze napsali kolegové) a také se úměrně tomu vracela do přehrávače. Jsou to skupiny, které už mají leccos za sebou, jak z hlediska délky působení, tak z hlediska zkušeností a ocenění, nejsou však ještě stále "ikonami". Aktuálně a bezprostředně formují současný český folk, každá svým způsobem. Troufám si tvrdit, že směr současného českého folku je výslednicí působení i (ale nejen) těchto tří kapel. Jsou dostatečně "in" a výrazově současné, přitom nezapomínají na posluchače a neutápějí se v (sebe)omračujících experimentech, 
 
29.01.2015 Půltucet sólistů – díl druhý Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Půltucet sólistů – díl druhýMatěj Ptaszek (a Dobré ráno blues band) se oprostil od předstírání toho, jak zněla americká country v době, kdy ji nikdo nemohl zaznamenat na zvukový nosič a vykročil vlastní cestou, charakterizovanou názvem alba Bluesgrass. A najednou jeho zpěv a jeho "čingliš" angličtina neprovokují, ale malebně skladby dokreslují. Obdobu tahle deska ani projev Matěje Ptaszka u nás asi moc nemá, a zatímco countrymeni si z jeho tvorby a projevu moc vzít nemohli, nyní oslovuje jazzmany jak aktivní, tak pasivní. Prostě našel svou parketu - škoda těch ztracených let při hledání country, měl se začít věnovat blues hned. Vynikne jistota aranžérská
 
26.01.2015 Půltucet sólistů – díl první Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Půltucet sólistů – díl prvníLibor Žíla Tulák přichází s CD Otec country. Tím nemíní sebe, je to jen jedna z písní, ve kterých se vyznává z lásky ke kořenům country a potažmo příbuzných žánrů. Sám osobně je pojetím spíše trampský písničkář, a tomu odpovídá i celkový zvuk desky, jakkoliv aranžemi se hlásí k country. Trošku zbytečně zvolil na booklet poměrně nečitelný font písma, takže trošku otravuje se dozvědět celý příběh otce country - ale zase to vede k pozornějšímu poslechu.
 
13.01.2015 George Dry: composer / Jiří Suchý skladatel Napsal uživatel David Konopáč    PDF Tisk Email
Recenze
George Dry: composer / Jiří Suchý skladatelHodí se recenze na nové album Jiřího Suchého na stránky Folktimu? No, já bych řekl, že jo! Vždyť Jiří Suchý je nepochybně písničkář. Na čerstvém CD dokonce víc než kdy jindy naplňuje ideální písničkářskou trojjedinost zpěvák-textař-skladatel. Nehledě na to, že podle vzoru Semafor vyrostla celá jedna folková větev: jeho vliv je patrný ve tvorbě Jana Buriana, Jiřího Dědečka, Ivana Mládka, bratrů Ebenů, Karla Plíhala a skrze ně například u Žambochů, Ponožek pana Semtamťuka, Poletíme? nebo u Jarabáků. 
 
01.12.2014 Hodina křehká - Hradišťan Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Hodina křehká - HradišťanVždycky jsem s nedůvěrou poslouchal nahrávky, vycházející z tradic lidové hudby a pokoušející se tuto lidovou muziku "transformovat" do současné podoby. Obvykle z toho vycházejí parodie na muziku jako takovou, jedno jestli minulou nebo současnou. O něco lépe u mě dopadala díla, kdy se umělec (autor či interpret) "pouze" folklórními kořeny inspiroval, ale dílo bylo veskrze jeho. Občas to také neskončilo dobře, vzpomeňme na různé Goduly, Hodovnice a jiná
 
24.11.2014 4 zdi jen tak tak aneb Přejem vám život ve znamení Vah Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

4 zdi jen tak tak aneb Přejem vám život ve znamení VahUž podle titulku poznáte, že jsem si pro tento článek vybral dvě desky a snadno rozšifrujete jak interprety, tak názvy desek. Jen tak tak na desce Přejem vám život přinášejí dávku moderní trampské muziky, inspirované klasiky moderní trampské muziky - to je hudebně i textově patrné hned z úvodní písně desky Cesta do hor, kde se jasně odkazuje k vlakovým písním a k bratrům Ryvolovým. Hned poté vás dostanou i další skladby - Barevnější svět, Písnička o šálku

 
11.11.2014 Třikrát country a pokaždé jinak Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Stává se mi stále častěji, že jsem puzen psát skupinové recenze - srovnání různých desek v jednom kontextu dává vyniknout jejich silným i slabým stránkám. Recenzent také pak může méně škatulkovat a názorněji ukázat dobré i špatné příklady. Pravdou je, že někteří umělci občas nesnášejí zařazení do souvislostí se svými konkurenty. I nyní se mi sešla na stole trojice countryových desek.
 
17.09.2014 2x Best a pokaždé jinak Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

2x Best a pokaždé jinakDvojice kompilací, které se dají označit i jako bilancování činnosti kapely, či hezky česky "the best of" se mi sešly na stole. Navíc se jedná o skupiny, které se výrazným písmem zapsaly do historie i současnosti českého folku či trampské písně. Příležitost poměrně podcenila Chrpa - vydala v podstatě záznam z koncertu z chrudimského divadla k pětatřiceti letům existence, který se konal v roce 2008, a ze Svojšického Slunovratu 2007. Ne, že by to bylo špatně, ale živé

 
11.09.2014 Xindl, Radůza Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Xindl, RadůzaDva velké sólové folkové zjevy minulosti, dva velké přísliby, dvě hvězdy, přinášející v minulosti kvalitu a dnes už obě bohužel jen hvězdný prach. Xindl X přišel do folku odjinud a pamatuji se, jak na kolech Porty šokoval, většinou kladně, jen puritány záporně. Prošel Portami, získal všechna možná ocenění a začal se opět folku vzdalovat směrem ke střednímu proudu, včetně téměř velkokapelových aranží svých písní, ve kterých začaly zanikat jeho texty.

 
01.09.2014 Folk dokáže žít sám a bez pomoci Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Folk dokáže žít sám a bez pomociPřed časem jsem psal o desce Folk žije, a moc mě nepřesvědčila. Ani že by folk kdovíjak žil, ani že by to byl kdovíjak oživující počin. Hlavní výhradou a důvodem bylo, že byly na desku použity "dvojky a trojky" z repertoárů zúčastněných. Úplně jiný dojem jsem získal z desky CountryFolk Aréna, která mapuje středomoravské skupiny.
 
20.08.2014 Pestrá (?) jarní sbírka Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Pestrá (?) jarní sbírkaKdyž posloucháte jednu desku z naší hudební oblasti hodně soustředěně a upnete se na ni, často na vás padne deprese, jak to s tím folkem vlastně je, zda vůbec žije a podobně. Občas na vás naopak padne euforie, že JO! - Folk žije a na plný pecky. Pravda bude někde napůl. Pokud se neupnete k jednomu interpretovi (a nedej bože k sobě, jak se interpretům zhusta stává) a prolétnete várku desek za určité období, získáte docela pestrou mozaiku toho, co se kde hraje a natáčí.
 
13.08.2014 2x BEST A POKAŽDÉ JINAK Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
2x BEST A POKAŽDÉ JINAKDvojice kompilací, které se dají označit i jako bilancování činnosti kapely, či hezky česky "the best of" se mi sešly na stole. Navíc se jedná o skupiny, které se výrazným písmem zapsaly do historie i současnosti českého folku či trampské písně.  Příležitost poměrně podcenila Chrpa - vydala v podstatě záznam z koncertu z chrudimského divadla k pětatřiceti letům existence, který se konal v roce 2008, a ze Svojšického Slunovratu 2007. Ne, že by to bylo špatně, ale živé autenticity je na desce možná až moc, dost je taky písní, které známe v lepším podání jiných interpretů (zejména trampská klasika) a na stěžejní věci, které činily chrpu Chrpou, došlo tak nějak mimochodem.
 
08.04.2014 Chodník, po kterém je radost chodit Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Chodník, po kterém je radost choditMartin Písařík a Akustik s deskou Na chodníku byli pro mě poměrným překvapením. Nijak jsem o tomto seskupení či projektu nevěděl a až prozkoumání bookletu, zejména se jmény členů kapely Omar Khaouaj a Camilo Caller (a další členkou je ještě Zuzana Virglerová), mě vcelku uvedlo na stopu či do obrazu. I tak ale jsou písničky na albu o něco krotší, než bych čekal, o něco melodičtější a popovější, než bych čekal a o něco přístupnější i neexoticky orientovanému posluchači.

 
26.03.2014 Condurango je naše máma Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Condurango je naše mámaSkupinu Condurango si od jejich předchozího alba prostě pamatuji, a když se řekne Bára Hrzánová, vždy se mi vybaví Condurango (tímto se Báře trochu omlouvám, že si jí s ničím jiným holt nespojím - ale ono je tohle možná pouto nejtrvalejší, jak vyplyne dále z textu). To, že si album prostě pamatuji, je pro desku asi nejlepší vysvědčení - je zbytečné popisovat proč, ten pocit se prostě dostaví, nebo ne.
 
14.03.2014 Díra (do světa folku) Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Díra (do světa folku)Jarabáci již pár let patří k tomu progresivnějšímu v českém folku a zatím se zdá, že ani z dálky nejsou pronásledováni. V jejich stínu blednou i dva ze tří aktuálních finalistů nominací na žánrového Anděla - jeden zní sice dokonale moderní folkově, ale přeci jen docela standardně, druhý prostě jen žvanivě blábolí o svých komplexech z kmánství, o popové muzice ani nemluvě. Jarabáci jsou moderní a progresivní jak v hudbě (každá píseň má hned několik nosných
 
05.03.2014 Pepa Malina: Časosběr Napsal uživatel Milan Tesař    PDF Tisk Email
Recenze

Pepa Malina: ČasosběrHouslista Pepa Malina, člen Copu nebo Malina Brothers, vydal autorské album, na které přizval spoustu svých hudebních přátel – zpěváků i instrumentalistů. Album se povedlo po stránce producentské i dramaturgické, tvrdíme v recenzi. Časosběr Pepy Maliny možná nebude obsazovat první místa anket o desku roku 2013. Přesto se s nejlepšími alby uplynulých měsíců může minimálně v kvalitě hudby a v interpretačním řemesle srovnávat. Pokud bychom navíc

 
04.03.2014 Tlapa tlup Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Tlapa tlupNe, v názvu není překlep, to je jen slovní hříčka recenzenta. Nepátrejte po jejím významu, každý z vás by došel k samostatnému, odlišnému a stejně pravdivému i nepravdivému výsledku. A podobně je to i s muzikou na desce, kterou otevírá skladba Stakato. Nejen v ní se na nás hrne staccato přerývaných rytmů, jen naznačovaných melodií a veršů, chrlených průzračným jasným hlasem zpěvačky.
 
21.02.2014 Velká hudba Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Velká hudbaJak jsem to napsal do jedné věty u hodnocení desek ve Folktimu? No, pro přesnou citaci se tam mrkněte, v kostce řečeno to byl mírný údiv nad tím, že se po letech hudebně s Ivo Cicvárkem shodnu. Shodou okolností moje první folková recenze pro magazín Internetfolk (dejmupámbuvěčnouslávu) byla právě recenze jeho desky se skupinou Oko, vyjádřil jsem v ní překvapení, jak je to deska bezvýrazná a v manýrách se válející (něco takového jsem si dovolil asi jako první recenzent ve folku vůbec
 
18.02.2014 Rychlejší koně Napsal uživatel Karel "Krakonoš" Kyncl    PDF Tisk Email
Recenze
Rychlejší koněSlýchával jsem jeho jméno po hospodách, na boudách, u ohňů… Ve východních Čechách byl v podstatě modla. Nahrávky jeho písní se předávaly z člověka na člověka na x-krát přehraných kazetách, staří pardi vzpomínali a my mladší jsme okoukávali od nich jeho písně. Ne, nestalo se to před půl stoletím, dokonce to už bylo skoro v tomto tisíciletí.
 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

Strana 3 z 21

Kalendář

<< Červenec 2018 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
       1
 2 3 4 5 6 7 8
 9101112131415
1617181920
30     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc