gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

07.09.2009 Kapitán muziky Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Kapitán muzikyZdá se, že Kapitán Kid začíná cílevědomě bilancovat – ostatně to na bookletu CD Dum dum dumky i uvádí a hned první píseň Má štreka taková je – naštěstí končí optimistickým předsevzetím (poslechněte si to). Když jsem CD dostal do ruky, říkal jsem si, že to bude podobné, jako s tím předchozím, sestaveným z trampských písniček – naprostou většinu jsem nejen znal, ale i měl na nejrůznějších jiných nosičích

 
25.06.2009 Sekvoj – Země na obzoru Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Sekvoj – Země na obzoruSkupina Sekvoj je kapelou, která v posledních letech intenzivně koncertuje a dává o sobě vědět i v různých dalších hudebních souvislostech. Byl jsem docela zvědav na to, až vydá aktuální CD – zdali se jí podaří zúročit plody pódiové aktivity. Sekvoj si prošla několika peripetiemi útlumu činnosti v jednom období minulosti, a tak je celkem chvályhodná systematičnost a jistá urputnost v současném směřování kapely – aby se onen útlum již nezopakoval.

 
11.06.2009 Než začneš poslouchat – Zhasni, je to tak nutný! Napsal uživatel Dušan Trličík    PDF Tisk Email
Recenze

Než začneš poslouchat – Zhasni, je to tak nutný!Popravdě řečeno, nerad bych komukoliv radil, jak si má vytvořit prostor pro poslech své oblíbené hudby. Avšak existují hudební projekty, které si o některé vnější podmínky přímo říkají. Jedním z nich je bezesporu i letošní debutová deska akusticky folkové novoborské kapely, která výše uvedené doporučuje přímo na titulce. Přiznám se, že já jsem temno před očima neměl. Rád totiž při poslechu desky sleduji texty z bookletu. Zároveň ale musím říci, že nová kolekce Zhasni s názvem Je to tak nutný…, pronikne pod kůži nejlépe při soustředěném poslechu.

 
10.06.2009 Country zpod Tatier Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Country zpod TatierČlenové podtatranské skupiny Longhorns poslouchají Countryradio po internetu, a tak zaslechli i výzvu k soutěži o titul Talent Countryradia a přihlásili se do ní. Když pominu fakt, že vyvolali záplavu hlasů ze Slovenska (a trochu i komplikace s hlasováním, protože esemeskový hlasovací systém s hlasy ze zahraničí nepočítal), potěšili především sdělením hudebním (svými písněmi) i verbálním (při rozhovoru v rádiu), že slovenská country ožívá, resp. že již žije naplno.

 
06.05.2009 Není nejhůř. A asi ani nebude. Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Rekapitulační - nerekapitulační CD natočil před lety Pavel Brümer. Tehdy jsem jej nějak míjel (ani do archivu rádia se nedostalo) a tak jsem s překvapením po něm sáhl až letos, kdy vyšlo v reedici. Ani moc nezestárlo - zjevně díky výběru písní v duchu termínu, uvedeném výše. Tak abych ho vysvětlil:

 
31.03.2009 PRANIC Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Až do okamžiku, kdy mi CD bylo doručeno spolehlivým poslem s tím, abych se s kapelou seznámil, jsem o ní v podstatě netušil, resp. nepamatuji si, že bych tušil. CD tedy nemělo u mě žádný předsudek či očekávání. Bohužel, po poslechu tu už přeci jen nějaká ostražitostní informace uložena bude.
 
25.03.2009 Potřebovalo by zapršet Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Ořešák je pětičlenná moravská skupina, která existuje už hodně dlouho, nicméně album má na kontě tuším jediné. To aktuální se jmenuje Hodně dlouho nepršelo, a bohužel, je to znát. Inspiračně nám trochu vyprahlo. Většina melodií se válí ve stojatých, či jen velmi pomalých vodách
 
17.03.2009 Tři formy jistoty Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Trojice desek se mi sešla na stole a v přehrávači a opět se tak nějak seřadily k sobě a do souvislostí, že mi z toho vyšla trojrecenze. Ani jedna z nich nepředstavuje jakýkoliv mezník ve vývoji country, přesto každá má své místo. Jistotu největší představuje Petr Kůs a Fámy.

 
10.03.2009 Jarret pulsující Napsal uživatel Karel Vodňanský    PDF Tisk Email
Recenze
Země či kdosi pod či nad námi zařídil to tak, že jeden má talent na jedno a druhý na čtvrté a pak pár výjimek skoro na všechno, ale to už je jiný příběh. Mezi těmi talentovanými jsou i mnozí, jež mají talent na hudbu. Někteří z nich jen tiše s vůní hnijících jablek v šupleti si básní a jiní nesou svůj talent v svět více či méně fyzičtěji.
 
05.03.2009 CD plné kontrastů Napsal uživatel Petr Vratný    PDF Tisk Email
Recenze
Skupina Vomiště vznikla v roce 1995. Prošla si od té doby snad řadou folkových festivalů a soutěží. V roce 1999 získala interpretační Portu. Vlastního CD s názvem Proti běhu času se dočkala ale až loni - tedy po třinácti letech. To už je opravdu slušná doba zrání, ale také důvod věnovat mu větší pozornost - například recenzí.
 
25.02.2009 Strašlivá podívaná - Čokoláda Napsal uživatel Lukáš Vořech Pokorný    PDF Tisk Email
Recenze
V létě roku 2008 přišlo na svět čtvrté CD plzeňské kapely Strašlivá podívaná. Dostalo lahodný název Čokoláda a kapela se na ní drží v mantinelech vytyčených předchozími deskami i letitou zkušeností. Za svou již přes dvacet let trvající historii kapela vydala čtyři řadová CD
 
04.02.2009 Radůza - Z pohádky do reality Napsal uživatel Karel Vodňanský    PDF Tisk Email
Recenze
Tradice zpívané pohádky a písniček pro děti je v české kotlině zakořeněna velmi hluboko. A to ať již vznikala jako rozhlasové vysílání, jako televizní pořad či film, nebo namluvená knížka na zvukový nosič. Vedle infantilní "Dády" tak je mnoho hudebních projektů, jež mají své, alespoň do určitého věku, věrné příznivce a jejichž protagonisté se tomuto oboru,
 
26.01.2009 Co zdědil Michal po Džamile Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Výše jmenovaná se zabývala trestností výchovných pohlavků a zatím jí unikaly podstatnější zločiny páchané na dětech. A tak už není ve funkci - o to pikantnější je, že její nástupce je navíc muzikant. O morbidně infantilním Kašpárku v rohlíku se zde již psalo, bohužel ne dosti důrazně
 
19.01.2009 Jan Nedvěd - Československé lidové písničky Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Stalo se lidovým zvykem bíti do Jana Nedvěda ze všech stran a prakticky za vše. V mnoha případech oprávněně, ale v některých případech i jen tak ze zvyku, když se řekne "Nedvěd", tak to musí být špatné. Původně jsem toto povídání ani nechtěl psát, desku jsem měl v plánu odzívnout a říct:
 
06.01.2009 Co je drsnější než Tři sestry? Dvě sestry! Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Blížily se vánoce? "Tak holky, co byste chtěly vod Jéžicha?"¨ "Mamí, my bysme nějakou samohrajku. Víš, nějakej orchestr v krabici. Nikdo si s náma nechce hrát?"¨ "Jéžiši, tak vám holky nestačej ty kytáry? Už takhle ječíte, jak když vás na nože berou. Proto si s váma nechce nikdo hrát."
 
23.12.2008 Život nahoru po schodišti dolů Napsal uživatel Tomáš Pohl    PDF Tisk Email
Recenze
Skalní folkoví diváci dobře vědí, kde je v Praze klub Carpe diem. V něm se pravidelně potkávají nejen s hudbou, ale i s osobou Marka Brodského i s jeho obrazy. V tom domě v Jičínské ulici totiž původně bydlel jeden z nejlepších českých herců všech dob, Vlastimil Brodský, otec Marka Brodského, a poté i jeho syn Marek.
 
15.12.2008 Zpátky na stromy Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Poslední desku, kterou jsem od Jumping Drums recenzoval, jsem moc nepochválil. Pak jsem se o ně moc nezajímal, až na letošní Zahradě jsem shlédl jejich vystoupení. Líbilo se mi, možná jsem byl i trochu unesen (a také jsem to ventiloval). A tak jsem s chutí sáhnul po jejich další desce:
 
11.12.2008 Xindl X - Návod ke čtení manuálu Napsal uživatel Lukáš Vořech Pokorný    PDF Tisk Email
Recenze
Před nedávnem vyšlo CD folkového rappera Ondřeje Ládka. Jmenuje se Návod ke čtení manuálu a v celkem čtrnácti písních nám jako Xindl X nabízí moře sexu, jinakosti a morální kritiky. Už na Portě svými prvními tóny písně Dysgrafik zapůsobil a o jeho vítězství se nedalo pochybovat.
 
02.12.2008 Domů! Do jihu! Do lékárny! Do.......! Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Vlastně by sem tahle deska ani patřit neměla, ale udělejme si výlet jinam. Poznávání jiných žánrů je užitečné - v případě folkařů to ukázal Xindl X, tady by se mohli zastavit tvrdší countrymani. Snad. Ani jsem netušil, že takový dřevní jižanský rock, navíc převážně s českými texty,
 
12.11.2008 Ten ksindl! Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Nad Xindlem X famfrní prakticky celá folková scéna. Někdo nadšením, někdo pohoršením. Jisté je, že takový ohlas mezi posluchači, kolegy i pořadateli už dlouho nikdo na folkové scéně nevzbudil. A tak není mnoho těch, kteří by v jednom roce posbírali všechny možné Porty, krtky a další žánrová ocenění.
 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

Strana 9 z 21

Kalendář

<< Září 2018 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
      1 2
 3 4 5 6 7 8 9
10111213141516
17181920212223
2425

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Nejbližší pořady:

Koncertní středa Čro Olomouc, 141. ŽIVĚ...

Kdo: DEVÍTKA Čechy
Kde: Velké studio ČRo
Kdy: 10.10. 2018 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 142. ŽIVĚ...

Kdo: TERRAKOTA Praha
Kde: Velké studio ČRo
Kdy: 14.11. 2018 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 143. ŽIVĚ...

Kdo: LENKA SLABÁ se skupinou
Kde: Velké studio ČRo
Kdy: 12.12. 2018 20:00