gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

01.03.2011 Jananas Jananas Jananas (Belmondo)    PDF Tisk Email
Recenze
Album Jananas získalo přívlastek přelomové. Vydalo se totiž do světa na Silvestra loňského roku. Přineslo to dvě zajímavé skutečnosti. Jednak folková sekce Akademie populární hudby ve folkovém žánru stihla Jananas nominovat do trojice nejúspěšnějších desek roku 2010 a jednak je to zřejmě poprvé, kdy nominaci na Anděla získala deska v okamžiku, kdy ještě nebyla ani pokřtěna.
Jedním z největších přínosů této desky je skutečnost, že i příznivci hudebních stylů jiných v ní mohou najít leccos zajímavého a objevného. A nemusíte se bát ji komukoliv doporučit se strachem možných výčitek o sebestředném, uplakaném žánru. A přitom vše, co folk dělalo a asi vždy bude dělat silným, na tomto kotoučku objevíte.
Hraní se slovy v textech působí neuvěřitelně lehce a přirozeně. Texty nepostrádají řadu skvělých vtipů a vtípků, dvoj i vícesmyslů a humorným nadhledem dokážou říznout i do situací a stavů, ve kterých bychom takovou míru citlivého humoru nečekali. Navíc to nejsou písničky na jedno použití, u kterých prozrazením vtipné pointy či point se zbavíte kouzla dalšího objevování. Písničky Jananasu charakterizuje velké množství nápadů, které by mnohým kapelám stačilo na desek několik.
Písničky Bílý sex, Zapatama a Dokonalá se objevily již na demo snímku kapely. Senior freestyle vypráví příběh, který se odehraje, když ve zralém věku muž zcela změní život a rozhodne se „dělat věci, které v uplynulých šedesáti letech dělat nemohl“. Závěr písničky je skvěle hravým textem: „Sklenice slivovice každým dnem otáčí se vzhůru dnem…“ Typická píseň skupiny má dlouhý text a přece v něm nenajdete zbytečná prázdná místa. Příjemnou perličkou jsou i tři miniatury, skladby Ja, Na a Nas, které představují všechny tři muzikanty tria a jsou vsunuty mezi ostatní písničky, aniž by jakkoliv rušily.
Ačkoliv by se mohlo zdát, že texty zcela zastiňují hudební stránku, není tomu tak. Trio Jananas je na této nahrávce velmi nenápadně lehce a citlivě podporováno především rytmikou hostujících Marka Fryčáka a Martina Ledviny. Hudebně jsou skladby dílem celého tria a vévodí jim jasný a jistý hlas Jany Infeldové, kterého doporučuji všem si všimnout při druhém či dalším poslechu desky. Při tom prvním váš zájem zcela nepochybně bude patřit složce textové. V písničkách najdete stopy hip hopu, rocku, beatboxu, jazzu a přesto zní Jananas originálně a nezaměnitelně.
Celá deska drží pohromadě a přinutí vás si ji poslechnout opravdu hodně pozorně.
Už jen celobarevný booklet stojí za pořízení originálu. Obsahuje pochopitelně všechny texty a informace, co je ovšem velkou perlou, to jsou ilustrace Venduly Chalánkové, na první pohled velmi jednoduché, přesto výstižně dokreslující každou písničku.
Jananas s vydáním své prvotiny nepospíchal a natáčení věnoval na dnešní dobu nadstandardně času a to vše společně s autorskou a interpretační dovedností tento zařadilo skupinu do špičky žánru a desku mezi nejen mezi nejlepší debuty žánru, ale mezi nejvydařenější folkové desky posledních let.

Jananas - Jananas
Jananas: Jananas
Vydavatel: Indies Scope
Vydáno: 2010
Hodnocení desky: 8,64/10
Seznam písní: Raut • Senior freestyle • GPS • JA • Bílý sex • S.P.A.M. • NA • Pražské jaro • Model • Zapatama • Dokonalá • NAS • Zálohovaná
Co o albu napsal Dušan Trličík: "Výborné texty." (8 bodů)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 


Jana Infeldová – zpěv, kytary, foukací harmonika
Jan Vávra – kytary, zpěv, hřeben, beatbox
Jaromír Fulnek – baskytara, zpěv, housle
Hosté:
Marek Fryčák – bicí, perkuse
Martin Ledvina – kytary, perkuse

CD bylo nahráno v březnu až listopadu 2010 ve studiu Reprague.
Produkce: Martin Ledvina a Jananas
Zvuk a mix: Martin Ledvina
Mastering: Dave Greenberg, Sonopod Mastering, Florida

Sdílet na...
Kam dál?

» Co je nového u … Indies Scope? Jarret, Jananas a Karolína Kamberská (Školník)

» Výběr z hroznů ve Střelicích (Lucie Přikrylová)

» Folk na ČT-Art v roce 2017 (Ivo Cicvárek - dramaturg cyklu)

» 17. FOLKomín obrazem (Renata =o))

» Svěží a přelomový debut Jananas živě (Přemysl Štěpánek)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
lounek j.   |213.192.60.xxx |06.03.2011 23:53:29
souhlasím, CD je skvostné!!!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib