gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

06.12.2012 Jaromír Nohavica: Tak mě tu máš Napsal uživatel Milan Tesař    PDF Tisk Email
Recenze
Jaromír Nohavica: Tak mě tu máš Po devíti letech vydal Jaromír Nohavica nové studiové album. Mezitím sice natočil několik koncertních desek (z toho jednu s úplně novými písněmi) a řadu drobností věnoval svým fanouškům zdarma, avšak až novinka Tak mě tu máš… přímo vybízí k pozastavení nad písničkářovou tvorbou poslední doby. Skutečně se album dá přirovnat k legendárnímu Divnému století, jak tvrdily tiskové zprávy? Přečtěte si naši recenzi a reagujte v diskusi pod článkem.
 
28.11.2012 Helemese, Poletíme Kroskántry na Šnyclperkelt Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Helemese, Poletíme Kroskántry na ŠnyclperkeltČas od času se sejdou desky, které si přímo říkají o společnou recenzi, kvůli srovnání. Tentokrát se mi to stalo u alb a skupin, jejichž názvy jsou uvedeny v titulku tohoto povídání. Helemese natočili album Šnyclperkelt, název desky podporuje i název kapely a z obojího plyne, že se kapela moc vážně nebere. A že nemůžete čekat ani velké hudební umění (to je ale velká mýlka, ono zahrát dechovku tak aby to nebyla parodie nebo kýč, ale zůstal nadhled a odlehčenost
 
22.11.2012 Nebudu? Ale budu! Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Nebudu? Ale budu!Folk team se u mě už dostával pomalu ale jistě do pozice legendy. Chvílemi jsem si už ani nebyl jist, zda existuje a koncertuje. Ale evergreeny z dávných let žily stále a neztrácely nic ze síly, kdykoliv jsem si je pustil. Proto mě nová deska Nebudu opravdu šokovala. V době, kdy kapely věku Folkteamu natáčejí retroalba a ždímají svou minulost, Folkteam (a Roman Venclovský a Ivan Huvar zejména) přicházejí s kolekcí novinek, které na jednu stranu
 
15.11.2012 Frírajd našimi životy Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Frírajd našimi životyNa bluegrassové scéně nám roste už nějakou dobu (od roku 2009) nová skupinová osobnost, a k tomu ještě, pokud pohlédnete na booklet alba skupiny Twisted Timber Freeride of our lives, nová autorská osobnost – a ještě navíc dokonce autorka: Z. K. Lišková. Podepsána je pod většinou písní na předmětném albu. Po poslechu alba zjistíte, že umí napsat bluegrassovou muziku, jako by byla „pravá, původní, tradiční, lidová“. Tak to je asi největší překvapení alba
 
08.11.2012 Jen pro veselé optimisty Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Jen pro veselé optimistyRobina Krále znám jako veselého a vtipného člověka, píšícího verše a knihy pro děti. Mělo mě napadnout, že to musí být vyváženo nějakým protipólem. Ten se projevil na albu Blázinec. Album je autorským dílem Jana Lstibůrka (hudba) a Robina Krále (texty) a ve zkratce řečeno vás přivádí do prostředí, jež je pojmenováno v titulu desky.
 
01.11.2012 Buty: Duperele Napsal uživatel Milan Tesař    PDF Tisk Email
Recenze
O tom, že se Buty vrátily na scénu v plné síle,Buty: Duperele svědčí nejen výborný nový videoklip Píseň práce. Duperele (což v překladu znamená drobnosti) je jejich nejlepší deska po velmi dlouhé době. To tvrdíme v naší recenzi. Vaše názory očekáváme v diskusi pod článkem. „Ne vždy prvoplánově popově jednoduché songy k naší ne vždy křišťálově čisté době,“ píše o novém albu skupiny Buty
 
30.10.2012 Ďáblovo vňuknutí? Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Ďáblovo vňuknutí?S Wabi Daňkem se znám léta, potkáváme se na Letné a vždy aspoň stručně pohovoříme. Jeho tvorbu mám rád od dětství a jeho písně znějí u našich oddílových táboráků nepřetržitě od dob, kdy byly novinkami, až dodnes. Líbí se mi moudrost a uvážlivost, která plyne z naprosté většiny jeho písní, včetně těch, které jsou míněny jako „ptákoviny“. Ocenil jsem k tomu v poslední době, že Wabi zůstal výrazově svůj i na projektech „cizích“, kde hostoval
 
22.10.2012 S láskou a alkoholem by to šlo Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
S láskou a alkoholem by to šloTrošku mravokazně se jmenuje album Bluegroundu Láska & Alkohol. Zatímco skladba Alkohol na albu je, lásku tam najdeme jen zprostředkovaně. Kupříkladu ve zmiňované písni lásku k alkoholu. Právě tahle píseň je ale také extraktem textových banalit a klišé („dívkám do plášťů oděných se tady mámo neříká…. Netušíš, jak dětství tu utíká“), protože vážně míněných. Nebo alespoň nadhled (pokud by měl být) naprosto není patrný. Druhou podobnou písní je skladba
 
16.10.2012 Překročit své kruhy Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Překročit své kruhyPředchozí album Pavla Bobka s písněmi Johnyho Cashe mnozí považovali nejen za splněný sen interpreta (na bookletu alba Kruhy Pavel Bobek říká, že tomu tak není), ale zejména za vrchol tvorby a produkce zpěváka, podobně, jako tomu bylo s albem Johnyho Cashe. Za pět minut dvanáct se tehdy říkalo. Čas ukázal, že se nejméně o jednu desku mýlili. Album Kruhy přináší 13 převzatých písní od amerických interpretů
 
10.10.2012 Baromantika Lenky Dusilové Napsal uživatel Milan Tesař    PDF Tisk Email
Recenze

Baromantika Lenky DusilovéV recenzi se vracíme k jednomu z nejvýraznějších českých alb roku 2011, k Baromantice Lenky Dusilové. CD, které spolu se zpěvačkou produkovali Beata Hlavenková a duo Tin Soldiers, má podle svého názvu přinášet hudbu s prvky baroka a romantiky. Někdy se člověk při psaní recenze přistihne, že od začátku do konce píše v superlativech. Baromantika Lenky Dusilové je totiž tak dobrá deska, že nemá smysl na ní hledat negativa.

 
12.09.2012 Krásné písně z Brna Napsal uživatel Ivan Kott    PDF Tisk Email
Recenze
Krásné písně z BrnaPříznivcům poslechu příjemných písniček s poetickými texty a pestrou instrumentací je možno doporučit album z vydavatelství Indies Scope Records nazvané Hotel v tiché ulici. Po pěti letech společného vystupování ho nahrála brněnská písničkářská dvojice Lada Šimíčková a Ivo Cicvárek s několika hostujícími muzikanty. Texty ke všem dvanácti písním alba napsala členka volného sdružení Textová dílna Slávka Janouška, zkušená textařka Lada, devět z nich
 
04.09.2012 Mírně nechutné Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Mírně nechutnéSkupina Zpětné zrcátko si dost naběhla, když pojmenovala své album Velmi chutné. Slovní hříčky na tento název jsou pak nasnadě a přímo si album o ně říká. Bohužel, nejsou tak úplně samoúčelné. Skupina žánrově osciluje mezi jednodušší trampskou písní a prostším folkem, a zřejmě se nechce vyprofilovat.
 
30.08.2012 (nedo)Pečenka Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
(nedo)PečenkaKarel Pečenka natočil demosnímek s 9 písněmi a zaslal nám je do redakce. Evidentně tedy prvotina a tu nastává ten okamžik – pochválit snahu a způsobit tak zakonzervování vad a chyb, nebo popsat vady a chyby a otrávit interpreta?  Správná je samozřejmě ta druhá cesta (ta první dovedla náš folk tam kde je a ukazuje se, že „funguje“ i v literatuře).
 
20.08.2012 Ponorka Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
PonorkaVladimír Merta v průvodním slově k desce Ponorná řeka poutavě popisuje originální způsob, jakým vznikaly nahrávky pro toto CD. Možná propásl příležitost mlčet, protože v takovém případě bychom si řekli: stará deska starých unavených lidí, zatrpkle žijících ve svých sedmdesátkách.
 
07.08.2012 Trefa na komoru Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Trefa na komoruPonožky pana Semtamťuka vydaly album Na komoru a tou deskou hned zaplašily moje obavy z vývoje kapely. To je asi nejdůležitější poselství této desky. Trošku jsem ty obavy  měl, protože z repertoáru Ponožek se chytaly mezi publikem zejména ty nejlehčí a nejjednodušší popěvky a motivy, jakkoliv v textech vtipné až mírně morbidní (Rozptylová loučka, oblíbená písnička na přání, když mladí dávali zahrát prarodičům).
 
02.08.2012 Jak 100 x nic umořilo recenzenta Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Jak 100 x nic umořilo recenzentaNemám rád shlukování recenzí několika CD do jednoho článku, ale někdy si ta díla o to přímo říkají, a tak jsem sám několikrát tuto metodu použil. Často se dá na vzájemném srovnání ukázat a vysvětlit více, než složitým popisem. Takto se mi na jedné hromádce sešla níže uvedená CD. Nehleďte na datum vydání, prostě u některých trvalo dlouho, než z nich na mě vyskočil nějaký názor.
 
25.06.2012 Proletíme Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
ProletímePoletíme? vydali eponymní album s podtitulem Skupina dobře vypadajících mužů. Dovolil jsem si do titulku přidat písmeno, protože jakkoliv kapela na desce odvádí takřka stoprocentní výkon a nasazení, přeci jen je patrné, že produkuje spíše spotřební zboží, než umění. Nabízí se mi několik srovnání, i když všechna trochu kulhají – například fenomenální hity Lokálky zůstaly většinou hity jen pro ty, kdož znali originály. Ale pokud je dostatek inspirace, proč jí neplýtvat.
 
18.06.2012 Písničkář??? Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Písničkář??? Vladimír Veit vydává album prostě nazvané Písničkář. Jako by hned v úvodu názvem chtěl defenzívně naznačit, co můžeme čekat. Bohužel, je to tak. Dostaneme porci patnácti písní, jako vystřižených z počátku sedmdesátých let. Vzhledem k délce působení Vladimíra Veita mi přijde trochu neuctivé přirovnávat, ale ubránit se tomu nemohu – trochu připomíná Pepu Nose, trochu Karla Kryla pod sedativy, některými úvahami v textech Pavla Dobeše – ale z žádného nemá to rozhodující charisma.
 
06.06.2012 Navostro opravdu navostro Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Navostro opravdu navostro...Just se jmenuje druhé album, na kterém skupina Navostro opět udělala další výrazový posun a dostala se jím možná trochu až mimo hranice našich žánrů. Ubylo Skotska či Irska a přibylo metalu. Nezávislí náhodní posluchači kolem mě říkali – A hele, to je Kern nebo Argema, ne? Nejsem si úplně jist, je-li to dobře a bylo-li to tak zamýšleno. V kontextu toho si pak nejsem jist, jestli by toto povídání nemělo být spíše na stránkách nějakého rockového fanzinu.
 
29.05.2012 Dvakrát do téže Studny neskočíš Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Dvakrát do téže Studny neskočíšMartin Hejnák vydává druhé kompilační album Studna neobjevená. Už toto konstatování je potěšující, protože jsem se bál, že zůstane u ojedinělého premiérového výkřiku. První Studna ovšem nasadila laťku hodně vysoko a tak jsem byl zvědav, co ze studny vytáhne Martin Hejnák nyní. Tady bych chtěl poznamenat, že Studna ani v prvním díle neměla být „The best of“ českého mladého folku (to by byl ostatně nesmysl), ale přehlídkou toho, co je ve folku nové,
 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

Strana 5 z 21

Kalendář

<< Srpen 2018 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1 2 3 4 5
 6 7 8 9101112
1314
2023
2728  

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc