gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

22.08.2016 Pestrá trojka (Miloš Keller)    PDF Tisk Email
Recenze

Nová sekce, Fregata a Herky se mi sešly ve studiu a utvořily docela příjemnou kombinaci různých přístupů k muzice. I rozhodl jsem se o nich napsat také společně.
Nová sekce přináší devítipísňové album standardního vyspělého bluegrassu, zahraného s nadhledem, lehce a svižně i v pomalejších skladbách. CD Štěstí není sice převratné z hlediska hudebního, ale poctivá solidní jistota, že uslyšíte vše, co k bluegrassu náleží a taky jistota, že budete ušetřeni přílišných experimentů.

Už obal alba skupiny Herky s názvem Střelnice a pěkný rozkládací plakátový booklet napovídají, že přijíždí pouť nebo i trochu cirkus. A je to pravda v dobrém i horším slova smyslu. Autorsky je deska převážně dílem ženské části kapely – Káča Molčíková a Jana Samková. Muzice dominují dva akordeony a heligonka, využívá se často recitativ a hned úvodní písnička dala název celému albu. Velmi rychle vás deska vtáhne do atmosféry poutě, a pokud máte poutě rádi, budete spokojeni. Pokud vám ovšem ten mumraj trošku vadí, najdete drobné vady na kráse i na této pouti – možná až příliš kýčovité texty (Odjelo srdce mé), mírná přemíra pathosu (v úvodní Střelnici se to ještě snese, Hop hopy hop už trochu vzbuzuje obavy deklamativním začátkem – bez něj by byla skladba daleko upřímnější – a úspěšnější), skladba Bůh je už skoro schválnost. A občas trošku vadí i poněkud zbytečné instrumentální úvody nebo mezihry. Prostě album a jednotlivé písničky by mohly mít sevřenější tvar a byly by zřejmě i účinnější. Naopak Sebevrahova píseň nebo Nottingham (sorry za zkrácení názvu) či Klauni jsou příjemné zářící hudební střípky, následující Team building i s náznakem aktuálního vtipu hudebního i textového. A na závěr nejlepší nadčasová a nadtématická Tam za zelenou horou. A tak konec dobrý, vše dobré.


Herky - Střelnice
Herky: Střelnice
Vydavatel: vlastním nákladem
Vydáno: 2015
Hodnocení desky: 5,75/10
Seznam písní: Střelnice • Odjelo srdce mě • Hop hop hopy • Studí • Bůh • Sebevrahova píseň • An old English song mainly about Nottingham • Team building • Hej hochu • Klauni • Tam za zelenou horou
Co o albu napsal Miloš Keller: "příjemný odskok do divadelního prostředí" (6 bodů)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 



Fregata natočila album Večírek už v roce 2013. Obsahuje, tak jako předchozí album, 11 písní. Kapela se pohybuje převážně ve folkových vodách, ale nepouští se na tenký led žádných experimentů. Trošku koketuje s trampskou muzikou (úvodní Ve dvou), pokusí se i o jistý šanson (Vrať se) či o inspiraci středověkým folkem (Pověst), ale zůstává pevně zakotvena u nekomplikovaného poslechového folku, kde všechny složky písně hrají přibližně stejnou roli. To se ale projeví v některých písních i v jisté autorské bezradnosti, včetně třeba i jistých klišé hudebních, textových či tematických. Na pódiu je to příjemná uklidňující pocitová muzika, z desky ale přeci jen znát, že některá témata zpracovává jakoby z donucení a působí nepřirozeně.


Sdílet na...
Kam dál?

» Výsledky 1. semifinále X. ročníku Notování (Rada Notování)

» Folk na zámku ve Spáleném Poříčí (FOLKtime.cz)

» Výsledky 1. základního kola X. ročníku Notování (Rada Notování)

» Řeč o Notování s Hoblinou, pěti esy a jedním žolíkem (Karel Vidimský - Cimbura)

» Finále X. ročníku Notování bude již za týden! (Rada Notování)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib