gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

20.09.2012 Když hráli a zpívali Plzeňáci… (Karel Vidimský - Cimbura)    PDF Tisk Email
Reportáže
Reportáž z 1. základního kola X. ročníku Notování
Desátý ročník Notování začal nečekaně absencemi nejen mezi soutěžícími, ale i v Radě Notování (RN): den před startem jsme dostali zprávu, že Honza Dobiáš leží doma v posteli se sádrou na noze, a těsně před začátkem programu jsme se dozvěděli, že Pinďa to cestou do Vysočan musel nečekaně otočit do nemocnice… A tak jsme ve čtvrtek 6. září 2012 v Music City Clubu začínali s obavami, aby se 1. základní kolo nestalo precedentem pro průběh celého ročníku.    
Alternativa
Alternativa
foto: Jirka Esser


Na vlastní žádost program otevřela skupina Alternativa. Nikoliv snad ze ctižádosti, aby mohla hlásat, že byla úplně prvním vystupujícím jubilejního desátého ročníku Notování, nýbrž protože její člen, mašinfíra Karel Krakonoš Kyncl musel přímo ze scény odjet na Železniční zkušební kruh Cerhenice na noční směnu. Naštěstí to výkon našich loňských semifinalistů neovlivnilo a večer zahájili čtveřicí velmi dobře zahraných, příjemných písniček hezky vyšperkovaných zvukem houslí Terezy Tess Brejchové. Hezký začátek večera…

Z ohlášeného dua Štírius & Tereza nastoupila na scénu pouze polovina - písničkář Štírius - Vojta Luňák, zatímco zpěvačka Tereza Vaňková, zaneprázdněna pracovními povinnostmi, nepřijela. Štírius se svými písničkami, zejména jejich texty, hlásí k rebelům tvořícím protestsongy. V nahrávkách, které jsem si poslechl na Bandzone, je Terezin hlas příjemně prohřívá a dokresluje… Ctím, že písničkář, i s vědomím, že jeho vystoupení nebude stoprocentní, svoji účast v Notování nevzdal.

V posledních letech si Notování oblíbily bluegrassové a jim příbuzné kapely. Dokonce máme z této sféry už tři vítěze - Bodlo, Twisted Timber a Trativod. Letos se nám přihlásila grass-folková skupina Lást kafe. Když se před zvukovkami rozehrávali, měli jsme s Kytkou dojem, že i od nich se můžeme, po jmenovaných předchůdcích, těšit na pěkný grassový nářez. Škoda, že v soutěžním vystoupení
Fregata
Fregata
foto: Jirka Esser
muzikantům tréma či jiná nervozita svázala ruce a potopila jejich výkon o dost níž, než jsme očekávali.

Jako další ve scénáři večera figuroval písničkář Tomáš Vyoral. Den, o jehož večeru píši, trval 3 minuty, když od něj přišel do schránky Notování mail, že vystoupit nemůže. Samozřejmě, že zpráva byla otevřena o několik hodin později a na pozvání náhradníka (máme jich dost!) bylo pozdě…

Mangabej má chápavý ocas!“ To nám prozradil moderátor Belmondo při uvádění skupiny Mangabej, která se zúčastnila již šestého a sedmého ročníku naší soutěže a v současné době se vrací na scénu po mateřské dovolené svojí frontmanky Lucie Minaříkové. Do Notování se vrátili bez houslisty a bez bubeníka, kteří ten večer nemohli. Že kapela ve dvoutřetinovém obsazení nemůže podat plný výkon, je nasnadě. Ale snažili se, všechna čest! Lucka dokonce dozpěvovala houslové party… Pro doplnění Belmondovy informace uvádím, že mangabejové - je jich víc druhů - jsou opičáci. Přesněji primáti z čeledi kočkodanovitých.

Soutěžní část večera uzavírala skupina Fregata, semifinalistka druhého a jako stejnojmenné duo Soni Kočandrlové a Honzy Kříže i třetího ročníku Notování. Od svého oficiálního vzniku v r. 1993 kapela prošla četnými peripetiemi. Do Notování se Soňa a Honza vrátili s novými spoluhráči. Vídal jsem je i v letech „notovací pauzy“ a tak vím, že současné obsazení je, od časů první účasti v Notování, nejsilnější. Hraje jim to a zpívá velmi dobře - a to i ve sborech, a píseň Pouštní chrám jejich někdejší zpěvačky Terezy Terčové se pozásluze stala vítěznou písničkou večera.
Sekvoj tentokrát ve dvou
Sekvoj tentokrát ve dvou
foto: Míša Bechyňová

Uvádět na scénu hostujcí spoluzakladatelku a patronku Notování, kapelu Sekvoj, která se pro tentokrát smrskla na duo Oldy Dolejše a Pavla Hurta, už byla radost. Mohli jsme při něm totiž divákům prozradit čerstvou zprávu, že basistu Sekvoje a člena RN Emila Pinďu Makala si sice v nemocnici nechali, ale taky to, že je více méně v pohodě a že ho brzy pustí (stalo se 8. září). A pak už bylo radostné všechno: vystoupení Sekvojáků se podařilo (jak jinak: jedenatřicet let společného hraní muselo své „následky“ zanechat) a výsledky, které Belmondo s Bublinou vyhlásili potom, snad také udělaly radost všem. Do semifinále postoupili ti, kteří si to zasloužili… Má-li se toto kolo stát precedentem, pak ať je to jenom tím, že jeho závěr byl radostný.

Malé vysvětlení na závěr:
Hrají a zpívají Plzeňáci se jmenovala v dobách minulých relace plzeňského folklórního souboru pravidelně vysílaná Československým rozhlasem. Její název parafrázuji v nadpisu, protože jak Alternativa, která zvítězila u diváků o jediný bodík před Fregatou, tak Fregata, která zvítězila u RN těsně před Alternativou, jsou kapely z Plzně. Nadpis tedy mohu doplnit ve sdělení, že když v tomto kole hráli a zpívali Plzeňáci, bylo to hodně dobré.

Sdílet na...
Kam dál?

» Notování 3. dubna 2014, jaké bylo... (Rada Notování)

» Kantoři se vracejí (Karel Vidimský – Cimbura)

» 2. HN Jam se Stráníky a Sekvojí (Klokan)

» Dřevohostické Folkáč (FOLKtime.cz)

» Pestrá trojka (Miloš Keller)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Karel Krakonoš Kyncl   |Registered |20.09.2012 09:23:53
Jen úsměvné poopravení - mašinfíra v kapele je Petr, já mašinky v Cerhenicích pouze měřím Jinak pěkná reportáž
Lucka   |213.29.198.xxx |21.09.2012 19:00:14
Ach jo, Cimburo, Cimburo... co zas s mojí mateřskou? Co se týká kapely, tak jsem jí měla asi tak 14 dní po porodu, to už je tři a půl roku, od té doby jsem chyběla jen na pár zkouškách vloni, když jsem bydlela v Německu. A frontwomenkou nebo kapelnicí tady vůbec nejsem, jenom zpěvačkou s pár textama . Ale to jen pro pořádek. Jinak díky za článek.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib