gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

23.01.2023 Opravdu jen ode zdi ke zdi? (Pavel Jarčevský)    PDF Tisk Email
Recenze
Nedávno se mi dostalo do rukou cédéčko s názvem Ode zdi ke zdi. Musím se přiznat, že jsem už dlouho čekal na chvíli, kdy se Jana P.S., sólová interpretka na tomto CD, rozhodne pro nějaký vlastní projev. Věděl jsem, že by si to při svých nesporných pěveckých kvalitách rozhodně zasloužila.
Už první zrakový vjem při pohledu na design (Vlaďka Broukalová) je pro mne velice příjemný a krásně předznamenává hudební obsah.
Ten už mne ale tolik nepřekvapil. Vím totiž, co se v hlasovém fondu Jany skrývá. Že do svého hlasu dokáže naprosto věrohodně, jaksi mimochodem, ale přitom přesvědčivě a podmanivě dostat napětí, pokoru, lítost, rezignaci, máchovskou pomíjivost, nekonečnost čekání, touhu, vzpouru, vztek… snad jakékoliv duševní rozpoložení, na které si můžeme vzpomenout.
Její zpěv na cédéčku je tedy jen zdánlivě „Ode zdi ke zdi“. Má podle mého názoru dost přísný záměr: Totiž konečně (jakoby po dlouhém půstu) se odvázat v různých polohách, situacích, žánrech. A právě to, zdá se mi, se Janě velmi dobře podařilo. Skoro se mi zdá, že chtěla říci: „Jen pozorně sledujte, co se v mojí duši skrývá a co jednou nutně muselo ven.“
Jana P.S. - Ode zdi ke zdi
Jana P.S.: Ode zdi ke zdi
Vydavatel: AVIK
Vydáno: 2022
Hodnocení desky: 7,30/10
Seznam písní: Vítr hvízdá • Ať mi kopou hrob • Ode zdi ke zdi • Tudle Nudle • Lásko • Hák • Blues železničního mostu • Boty • Poznávám dům • Hoře nehoří • Prší čas • Cejch
Co o albu napsal Tomáš Hrubý: "Album vzniklé z touhy interpreta/interpretky mít svou dlouhohrající vizitku jen stěží může být z kategorie mimořádných. Tedy maximum 7 bodů? Uděluji! Janin hlas mě okouzlil už dávno. V repertoáru převažují písně původem od jejích minulých či současných kapel opatřené českými texty Davida Konopáče, ve stylu pak countryrock. I zásluhou aranží si spolu písně docela rozumějí, zpěvačka si s nimi rozumí excelentně." (7 bodů)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 



Country písničky mi připadají nahrané a nazpívané s jistotou, v moderním trendu, slova si rozumějí s melodiemi (z hlediska přízvuků a důrazů). Jinými slovy, do country může Jana „nastoupit ihned“, bez problémů (Ať mi kopou hrob). Ale aby tam mohla vyniknout, to by možná vyžadovalo ještě trochu času (a hlavně reklamy :-).
Co mě však mimořádně zaujalo, je Janin bluesový projev. Pro mne je v tomto směru přímým zásahem skladba Ode zdi ke zdi (hudba Dušan Vainer, text David Konopáč) s krásně vypilovanou aranží, kde nic nepřebývá ani nechybí. A také píseň Lásko (Josh Haden, český text David Konopáč). s mistrovsky hudebně i textařsky využitou hláskou „á“. No, a nazpívat třeba po Evě Olmerové nebo Karlu Plíhalovi Kainarovo Blues železničního mostu, to chce odvahu a jistotu. Ale povedlo se, písnička v moderním bluesovém kabátku je podle mého názoru nesmírně působivá. Janino blues má, jak to říkají muzikanti… no, prostě… šmrnc. :-) 
Ale na závěr si chci nechat živou studiovou nahrávku, bonus: Gramofon, šanson Tomáše Berky. Jedna z nejkrásnějších písní, které jsem v poslední době slyšel a která mě přesvědčila, že právě šanson je žánr, který byl pro Janu P.S. přímo stvořený. Lovec by řekl „zásah přímo na komoru srdeční“. Tenhle kousek si můžu přehrávat pořád dokola a nikdy mne neomrzí.
Je velké štěstí, když se ve skvělém studiu (Lauter von Bach Propeller Studios) dají dohromady úžasní muzikanti, autoři hudby a textů (Jarda Hnízdil, David Konopáč, Jiří Šlupka Svěrák…), kteří dokáží s porozuměním a pokorou rozestlat zpěvačce postýlku. A když ona to všechno navíc umí dokonale rozvinout a ozdobit originalitou svojí osobnosti.


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib