gototop
28.06.2023 Týdenní program festivalu Okolo Třeboně oslaví i výročí kapel Nezmaři a Fleret (Agentura BÁRNY)    Tisk
Festivaly
Okolo Třeboně 2023
Okolo Třeboně 2023
Festival Okolo Třeboně nabídne od 29. června do 6. července osm hlavních koncertů, na nichž vystoupí například Fleret a Nezmaři, Karel Plíhal, trumpetista Laco Deczi a houslista Pavel Šporcl. Představí se i řada dalších hostů, kteří zahrají v úvodu nebo pak večery zakončí. Bude mezi nimi dost mladých muzikantů, jak ze soutěží Houpací kůň, Jihočeská Porta, tak z Akademie Pavla Šporcla. Většina koncertů se bude konat opět na Louce U Zlaté stoky – tento areál se v minulých letech osvědčil díky snadnému parkování, občerstvení i možnostem užít si následný program v příjemné letní atmosféře až do pozdního večera. Hrát se bude také v divadle, ve Schwarzenberské hrobce, na pláži Ostende a nově ještě v hospůdce U vodníka, kde vznikne scéna pro nováčky.
Festival Okolo Třeboně ve svém 32. ročníku vsadil hlavně na oblíbené interprety, kteří se do města rádi vracejí a mají zde své příznivce. Spoustu fanoušků do města přivedou kapely Nezmaři a Fleret, které letos slaví 45 let svého působení na hudební scéně a na jejichž vitalitu, humor a radost ze života se lze spolehnout. Nebudou chybět ani novinky připravené ve spolupráci s organizátory ze Svazu autorů a interpretů i soutěže Jihočeská Porta. Téměř týdenní sérii koncertů zahájí ve čtvrtek 29. června již tradičně Žižkovské Divadlo Járy Cimrmana, které se do Třeboně v tomto čase pravidelně vrací – tentokrát v divadle J. K. Tyla uvede hru Blaník. Pak se naplno rozjede hudební program: vystoupí Asonance, Spolektiv, Laco Deczi a Celula New York, Endru, Nezmaři, Karel Plíhal, Fleret, Saša Nikličková, Fram, Pavel Čadek, Makroplaš, Babouci, Bárka, Pánská šatna, Pavel Šporcl se svými studenty a další. Bohatý doprovodný program myslí hlavně na rodiče s dětmi, pro něž je opět na Louce u Zlaté stoky připraveno odpoledne se soutěžemi, výtvarnými dílnami, sportem i zábavou. Nebude chybět ani romantické vítání slunce na Mokrých lukách a mimořádně příjemný večírek s kapelou Pánská šatna v plážové hospůdce na Ostende.
„Multižánrových přehlídek je hodně, proto chceme držet jednotný styl dramaturgie, který má už v Třeboni své věrné publikum. Vážíme si také toho, že účinkující se k nám vracejí s důvěrou – a je mezi nimi mnoho těch, které jsme objevili v začátcích jejich kariéry a postupem času se z nich stali velmi úspěšní hudebníci. To samozřejmě posiluje renomé Třeboně jako kulturního města s vnímavým a vzdělaným publikem,“ upozorňuje ředitel festivalu Pavel Barnáš, který je členem Symfonického orchestru Českého rozhlasu. S některými účinkujícími si zahraje na violoncello jako host a 5. července se ve Schwarzenberské hrobce jako muzikant představí v kapele Bárka, kterou založil s kolegyní z orchestru Národního divadla, harfenistkou Ivanou Pokornou.
Program Okolo Třeboně
Program Okolo Třeboně
Festival Okolo Třeboně je výjimečný i díky tomu, že jeho dlouhá tradice nebyla za 32 let ani jednou přerušena, a to na rozdíl od většiny podobných festivalů ani v covidových letech. Pravidelně dává velkou příležitost začínajícím hudebníkům: kromě každoroční scény Houpací kůň, Muzikus a SAI je letošní novinkou i spolupráce s organizátory proslulé soutěže Porta. Vystoupení mladých kapel a písničkářů bude věnováno nedělní odpoledne 2. července od 14 hodin nazvané The Best of South Bohemian Porta, kde postupně zahrají X-TET, Kučík, Nepochopíš, Obejváci a vše zakončí oblíbená českobudějovická skupina Bonsai č. 3. Vstup je zdarma.
Neobvyklý zážitek slibuje Ondřej „Endru“ Havlík, což je kreativní hudební improvizátor, beatboxer, zpěvák a multivokalista i stand up komik. Je mistrem světa v hudebním smyčkování (loopingu) a několikanásobným mistrem ČR v beatboxu. „Poznal jsem ho při festivalu Voda moře oceány v Hluboké nad Vltavou, který už mnoho let moderuje. Moc mě zaujal tím, co všechno dokáže a jak je vtipný. Proto jsem rád, že přijal naše pozvání a rozšíří program festivalu o nové žánry,“ doplňuje Pavel Barnáš. Novinkou, která festival Okolo Třeboně letos uzavře, bude koncert skvělého houslisty Pavla Šporcla ve čtvrtek 6. července v kapli Schwarzenberské hrobky. Bude to první ze tří jihočeských koncertů Pavel Šporcl Academy, kterou tento uznávaný hudebník letos poprvé připravil v Českých Budějovicích pro talentované české a zahraniční studenty ZUŠ, konzervatoří a hudebních akademií ve věku 12 až 24 let. Vybraní žáci, mezi nimiž jsou i mladí lidé z Izraele, Japonska a Ukrajiny, mají možnost se od začátku července zdokonalovat zdarma ve hře na housle, violu a violoncello. „Na našem společném koncertě vystoupím jako sólista a zároveň povedu orchestr, v němž se budeme různě střídat. Máme skvělé žáky, ti se však většinu roku soustředí na svá sólová studia, proto tady budeme muzicírovat společně. Chci, aby se naučili spolu komunikovat a poznali jednotlivé pozice v orchestru,“ vysvětlil Pavel Šporcl, čím bude tento projekt výjimečný. Po premiéře v Třeboni se jeho akademie představí ještě na koncertech v Českých Budějovicích a v Rožmberku nad Vltavou.
Podrobný program festivalu Okolo Třeboně a dalších akcí, které agentura Bárny pořádá až do konce roku, je zde:
https://www.okolotrebone.cz/program/ 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib