gototop
30.03.2016 Podmanivá gruzínská vokální polyfonie zahájí 31. ročník Folkových prázdnin (Michal Schmidt)    Tisk
Festivaly
Festival Folkové prázdniny, mezinárodně respektovaná hudební přehlídka, přivítá v nádherném prostředí renesančního zámku v Náměšti nad Oslavou opět řadu výjimečných a v České republice poprvé vystupujících umělců z celého světa.  Program oblíbeného festivalu opět zahrnuje to nejzajímavější z oblasti world music, moderního jazzu, alternativního rocku a folku. Důležitou součástí festivalu nadále zůstává moravská tradiční hudba a domácí písničkářská scéna.
Folkové prázdniny 2016
Folkové prázdniny 2016
„Pokora v hudební tvorbě, interpretaci a dramaturgii koncertů je volbou. Nemusí být ovšem zdaleka vlastní všem muzikantům, všem hudebním žánrům. Rádi bychom Vám představili takové hudebníky, kteří s pokorou využívají historické lidové zdroje, s úmyslem především hudbě sloužit. Přestože se nechávají ovlivňovat soudobými vlivy, nejdou za vnějším efektem a nepodbízejí se. A k původním autorům a interpretům, často legendám, chovají respekt,"
vysvětluje letošní téma dramaturg festivalu Michal Schmidt.
K zahajovacímu slavnostnímu koncertu dodává: „Od gruzínského sboru očekávejte pohlcující polyfonní vokální krásu, která ve Vás ještě dlouho bude doznívat. Jeho koncert na veletrhu Womex měl dimenze nezapomenutelného zážitku a hned jsem věděl, že zámecký park bude přesně tím prostředím, ve kterém se hlasy Iberi ideálně rozezní."
Polyfonie je jednou z nejstarších vokálních tradic lidstva a existuje domněnka, že Gruzie patří k prvním zemím, kde se začala zpívat. Jedná se o umění nepopsatelné velikosti a významu, proto byla gruzínská obřadní píseň Chakrulo v roce 1977 zanesena na Zlatou desku a s družicí Voyager vypuštěna do vesmíru. O čtyři roky později zařadilo UNESCO gruzínskou polyfonii do seznamu Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví.
Iberi
Iberi
foto: Jacob Crawfurd
Mužský sbor Iberi založil v roce 2012 zpěvák Buba Buba Murgulia. Zaměřuje se na nejstarší autentický polyfonní repertoár - historické balady, oslavné a duchovní písně z předkřesťanské éry -  a nenápadně ho modernizuje.
Když Iberi na loňském veletrhu world music Womex slyšel promotér a publicista Nick Hobbs, napsal: „Jsou oděni jako kati, ale zpívají jako světci. Naprosto tradiční a tak bezchybné! Těžko si představit někoho, koho by jejich hudba, která tak žije v tradici a přináší dokonalé splynutí posvátného a světského, nepovznesla. Není to hudba pro každý den, ale kosmická hudba pro dny sváteční.“
https://www.facebook.com/iberichoir
Folkové prázdniny 2016
Náměšť nad Oslavou
http://www.folkoveprazdniny.cz/
 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib