gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

30.03.2016 Podmanivá gruzínská vokální polyfonie zahájí 31. ročník Folkových prázdnin (Michal Schmidt)    PDF Tisk Email
Festivaly
Festival Folkové prázdniny, mezinárodně respektovaná hudební přehlídka, přivítá v nádherném prostředí renesančního zámku v Náměšti nad Oslavou opět řadu výjimečných a v České republice poprvé vystupujících umělců z celého světa.  Program oblíbeného festivalu opět zahrnuje to nejzajímavější z oblasti world music, moderního jazzu, alternativního rocku a folku. Důležitou součástí festivalu nadále zůstává moravská tradiční hudba a domácí písničkářská scéna.
Folkové prázdniny 2016
Folkové prázdniny 2016
„Pokora v hudební tvorbě, interpretaci a dramaturgii koncertů je volbou. Nemusí být ovšem zdaleka vlastní všem muzikantům, všem hudebním žánrům. Rádi bychom Vám představili takové hudebníky, kteří s pokorou využívají historické lidové zdroje, s úmyslem především hudbě sloužit. Přestože se nechávají ovlivňovat soudobými vlivy, nejdou za vnějším efektem a nepodbízejí se. A k původním autorům a interpretům, často legendám, chovají respekt,"
vysvětluje letošní téma dramaturg festivalu Michal Schmidt.
K zahajovacímu slavnostnímu koncertu dodává: „Od gruzínského sboru očekávejte pohlcující polyfonní vokální krásu, která ve Vás ještě dlouho bude doznívat. Jeho koncert na veletrhu Womex měl dimenze nezapomenutelného zážitku a hned jsem věděl, že zámecký park bude přesně tím prostředím, ve kterém se hlasy Iberi ideálně rozezní."
Polyfonie je jednou z nejstarších vokálních tradic lidstva a existuje domněnka, že Gruzie patří k prvním zemím, kde se začala zpívat. Jedná se o umění nepopsatelné velikosti a významu, proto byla gruzínská obřadní píseň Chakrulo v roce 1977 zanesena na Zlatou desku a s družicí Voyager vypuštěna do vesmíru. O čtyři roky později zařadilo UNESCO gruzínskou polyfonii do seznamu Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví.
Iberi
Iberi
foto: Jacob Crawfurd
Mužský sbor Iberi založil v roce 2012 zpěvák Buba Buba Murgulia. Zaměřuje se na nejstarší autentický polyfonní repertoár - historické balady, oslavné a duchovní písně z předkřesťanské éry -  a nenápadně ho modernizuje.
Když Iberi na loňském veletrhu world music Womex slyšel promotér a publicista Nick Hobbs, napsal: „Jsou oděni jako kati, ale zpívají jako světci. Naprosto tradiční a tak bezchybné! Těžko si představit někoho, koho by jejich hudba, která tak žije v tradici a přináší dokonalé splynutí posvátného a světského, nepovznesla. Není to hudba pro každý den, ale kosmická hudba pro dny sváteční.“
https://www.facebook.com/iberichoir
Folkové prázdniny 2016
Náměšť nad Oslavou
http://www.folkoveprazdniny.cz/
 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib