gototop
11.04.2016 Nejzářivější britské folkové kapely na Folkových prázdninách (Michal Schmidt)    Tisk
Festivaly
Folkové prázdniny drží mezi českými festivaly primát: už léta se zasvěceně věnují anglickému folku. Hudbě, které se u nás jinak nedostává většího slyšení. V Náměšti nad Oslavou si navíc podávají dveře ti nejlepší z nejlepších. Letos přijíždí držitelé mnoha významných cen, aktuálně nominovaní na BBC Folk Awards: velebená folkrocková skupina False Lights a zpěvák Sam Lee.
Mezinárodně respektovaná hudební přehlídka konající se v nádherném prostředí renesančního zámku má mezi anglickými folkaři skvělou pověst, pozvání dramaturga Michala Schmidta proto odmítá málokdo. I z toho důvodu, že v Náměšti je čeká vstřícné publikum znalé věci: předchozí návštěvy Normy Waterson, Martina Carthyho, Johna Spierse, Jona Bodena, Elizy Carthy, Lisy Knapp nebo skupin The Unthanks, Spiro a Lau ho totiž utvrdily v přesvědčení, že scéna anglického folku už dávno nestaví na tradicionalismu a neignoruje moderní vlivy, nýbrž je napjatě vstřebává a je srozuměna s experimenty a elektronikou.
Sam Lee
Sam Lee
foto: Frederic Aranda
„Chci dělat hudbu pro lidi, kteří předtím folk nikdy neslyšeli, uvést ho v docela nové podobě a zpochybnit to, co si pod ním dosud představovali,“
tvrdí Sam Lee, který se na Folkové prázdniny vrací po třech letech s novým albem The Fade in Time.
Pro londýnského zpěváka a hudebníka představovalo setkání s britskými kočovnými travellery a Romy prý něco" jako objevení nového živočišného druhu". Zapáleného sběratele si pustili k tělu, což u silně nedůvěřivých komunit, není běžné. Odvděčil se tím nejpřirozenějším způsobem: začal zpívat jejich písně.
Zůstává v tomhle směru na scéně anglického folku jediným vojákem v poli a navzdory počátečnímu předpokladu, že si s tématem travellerů naběhne, získal za debutové album Ground of Its Own v roce 2012 nominaci na Mercury Prize a vítězné vavříny mnoha folkových anket.
Vynikající hudebníci ze Samovy doprovodné kapely Friends nemají s folkem vlastně nic společného, přicházejí z jazzové, klasické a experimentální rockové scény. Se Samovým měkkým hlasem vytvářejí nervní, tajemné a podivuhodně roztřesené zvukové koláže, aniž by vymazali to nejdůležitější: pocit, že pořád posloucháte původně tradiční písně.
Velcí vizionáři moderního anglického folku - Jim Moray a Sam Carter - srazili z piedestalu národní nedotknutelnosti nesčíslněkrát přezpívané, na tisíc způsobů upravené, tradiční písničky s jasným přesvědčením: aby neokoraly a nestranily se konfrontace s dneškem. Je potřeba dodat jim rockovou tvrdost a nebát se přitom experimentů, včetně artrocku a elektroniky.
A za tím účelem s hráčem na melodeon Nickem Cookem (od Kate Rusby), houslistou Tomem Moorem (Moore, Moss, Rutter), baskytaristou Joem Thornem (Lamb) a bubeníkem Samem Nadelem (Lucy Rose) založili kapelu False Lights.
„Oba jsme vyrůstali na rocku 90. let a  rozhodnutí hrát tradiční hudbu s elektrickými kytarami vyšlo z našeho přesvědčení, že dnešní folk něco takového postrádá," řekl Jim Moray.
False Lights dluží inspiraci jak Fairport Convention, tak Radiohead nebo Nirvaně. Nejedná se tedy o žádný uctivý revivalismus, pouze o návrat k principu: použít staré a přeonačit v cosi nové, s ohledem na dobu, zdaleka rafinovanějším a nadupanějším způsobem než bylo v možnostech aktérů 60. let.
Jádro vynikajícího prvního alba Salvor  natáčeného z části ve studiu Geoffa Barrowa (Portishead), vychází z britských tradičních sbírek a některé skladby si Carter vyhledal v amerických zpěvnících, takže slyšíme také vklady sacred-harp a gospelu.
Folkové prázdniny 2016
Náměšť nad Oslavou 25. července - 1. srpna
O pokoře

Sdílet na...
Kam dál?

» Folkové prázdniny 2012 prolomily bariéry (3/4) (Marek Kamínek)

» Další tři hvězdy world music přijedou na Folkové prázdniny (FOLKtime.cz)

» Mezi pražci - březen 2017 - blíží se premiéra na televizi NOE! (Pavel Strakoš)

» Noční koncerty v kovárně i zámecké knihovně (Michal Schmidt)

» Na Folkové prázdniny přijíždějí osobnosti české a slovenské folkové, rockové, bluegrassové a písničkářské scény (FOLKtime.cz)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib