gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

11.04.2016 Nejzářivější britské folkové kapely na Folkových prázdninách (Michal Schmidt)    PDF Tisk Email
Festivaly
Folkové prázdniny drží mezi českými festivaly primát: už léta se zasvěceně věnují anglickému folku. Hudbě, které se u nás jinak nedostává většího slyšení. V Náměšti nad Oslavou si navíc podávají dveře ti nejlepší z nejlepších. Letos přijíždí držitelé mnoha významných cen, aktuálně nominovaní na BBC Folk Awards: velebená folkrocková skupina False Lights a zpěvák Sam Lee.
Mezinárodně respektovaná hudební přehlídka konající se v nádherném prostředí renesančního zámku má mezi anglickými folkaři skvělou pověst, pozvání dramaturga Michala Schmidta proto odmítá málokdo. I z toho důvodu, že v Náměšti je čeká vstřícné publikum znalé věci: předchozí návštěvy Normy Waterson, Martina Carthyho, Johna Spierse, Jona Bodena, Elizy Carthy, Lisy Knapp nebo skupin The Unthanks, Spiro a Lau ho totiž utvrdily v přesvědčení, že scéna anglického folku už dávno nestaví na tradicionalismu a neignoruje moderní vlivy, nýbrž je napjatě vstřebává a je srozuměna s experimenty a elektronikou.
Sam Lee
Sam Lee
foto: Frederic Aranda
„Chci dělat hudbu pro lidi, kteří předtím folk nikdy neslyšeli, uvést ho v docela nové podobě a zpochybnit to, co si pod ním dosud představovali,“
tvrdí Sam Lee, který se na Folkové prázdniny vrací po třech letech s novým albem The Fade in Time.
Pro londýnského zpěváka a hudebníka představovalo setkání s britskými kočovnými travellery a Romy prý něco" jako objevení nového živočišného druhu". Zapáleného sběratele si pustili k tělu, což u silně nedůvěřivých komunit, není běžné. Odvděčil se tím nejpřirozenějším způsobem: začal zpívat jejich písně.
Zůstává v tomhle směru na scéně anglického folku jediným vojákem v poli a navzdory počátečnímu předpokladu, že si s tématem travellerů naběhne, získal za debutové album Ground of Its Own v roce 2012 nominaci na Mercury Prize a vítězné vavříny mnoha folkových anket.
Vynikající hudebníci ze Samovy doprovodné kapely Friends nemají s folkem vlastně nic společného, přicházejí z jazzové, klasické a experimentální rockové scény. Se Samovým měkkým hlasem vytvářejí nervní, tajemné a podivuhodně roztřesené zvukové koláže, aniž by vymazali to nejdůležitější: pocit, že pořád posloucháte původně tradiční písně.
Velcí vizionáři moderního anglického folku - Jim Moray a Sam Carter - srazili z piedestalu národní nedotknutelnosti nesčíslněkrát přezpívané, na tisíc způsobů upravené, tradiční písničky s jasným přesvědčením: aby neokoraly a nestranily se konfrontace s dneškem. Je potřeba dodat jim rockovou tvrdost a nebát se přitom experimentů, včetně artrocku a elektroniky.
A za tím účelem s hráčem na melodeon Nickem Cookem (od Kate Rusby), houslistou Tomem Moorem (Moore, Moss, Rutter), baskytaristou Joem Thornem (Lamb) a bubeníkem Samem Nadelem (Lucy Rose) založili kapelu False Lights.
„Oba jsme vyrůstali na rocku 90. let a  rozhodnutí hrát tradiční hudbu s elektrickými kytarami vyšlo z našeho přesvědčení, že dnešní folk něco takového postrádá," řekl Jim Moray.
False Lights dluží inspiraci jak Fairport Convention, tak Radiohead nebo Nirvaně. Nejedná se tedy o žádný uctivý revivalismus, pouze o návrat k principu: použít staré a přeonačit v cosi nové, s ohledem na dobu, zdaleka rafinovanějším a nadupanějším způsobem než bylo v možnostech aktérů 60. let.
Jádro vynikajícího prvního alba Salvor  natáčeného z části ve studiu Geoffa Barrowa (Portishead), vychází z britských tradičních sbírek a některé skladby si Carter vyhledal v amerických zpěvnících, takže slyšíme také vklady sacred-harp a gospelu.
Folkové prázdniny 2016
Náměšť nad Oslavou 25. července - 1. srpna
O pokoře

Sdílet na...
Kam dál?

» Folkové prázdniny s láskou a lidskou náklonností (4/4) (Marek Kamínek)

» Jedinečný projekt Folkových prázdnin (Folkové prázdniny)

» 37. ročník festivalu Folkové prázdniny proběhne 22. – 29. července 2023 (Michal Schmidt)

» O lásce a lidské náklonnosti (FOLKtime.cz)

» Výběr toho nejlepšího ze současného britského folku na Folkových prázdninách (Michal Schmidt)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib