gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

18.06.2017 Tři ojedinělí světoví písničkáři na Folkových prázdninách (Michal Schmidt)    PDF Tisk Email
Festivaly
Tři ojedinělí písničkáři, tři odlišné kultury a tři způsoby, jak přenést historické tradice do dnešní doby. Lorcán Mac Mathúna a jeho pocta vizionářům irského Velikonočního povstání z roku 1916. Folk-afro-blues inspirované Deltou Mississippi od Blicka Bassyho z Kamerunu a Sam Lee s písněmi britských kočovných travellerů a Romů.
Blick Bassy
Blick Bassy
foto: Denis Rouvre
Na zpěvákovi, kytaristovi a spisovateli Blicku Bassym z Kamerunu je dobře vidět, v čem může být při posuzování moderní africké hudby vznikající v Evropě problém: oblečením, bizarními brýlemi, hladivým falsetem, kamerunským dialektem bassa  a velmi neobvyklým doprovodem cella a trombonu se totiž platným definicím o autentickém africkém hudebníkovi vzpírá. Jenomže Bassy už dvacet let žije ve Francii, vlivy nasává, odkud ho napadne a představa, že by měl takové Fucking Tinder Girl RAW on First Met Up Not on the Pill!pornmobiledefinici vyhovět, mu je cizí. Raději surfuje po vlnách kamerunských a západoafrických rytmů, hlásí se k soulu, jazzu, bossa nova a svou současnou hudbu nazývá folk-afro-blues. V zásadě u Bassyho platí, že i když za nosník své hudební tvorby považuje kosmopolitismus, kamerunský původ nadřazuje nad vším. "Uvědomte si, že vaše kořeny představují vaši identitu," tvrdí Bassy, spojující inspiraci americkým bluesmanem Skip Jamesem se vzpomínkami na kamerunské zpívající kytaristy doprovázející s hráči na skleněné láhve strhující tanec assiki, u kterého prý není problém, aby do tranzu upadlá žena vzala mezi zuby stůl a vůbec o tom nevěděla.
Sam Lee
Sam Lee
foto: Frederic Aranda
Britský zpěvák a hudebník Sam Lee se věnuje odstrkované a neznámé hudbě kočovných travellerů a Romů, protože pro něho představují prý něco "jako objevení nového živočišného druhu". Zůstává v tomhle směru na scéně anglického folku jediným vojákem v poli a navzdory počátečnímu předpokladu, že si s tématem travellerů naběhne, získal za debutové album Ground of Its Own v roce 2012 nominaci na Mercury Prize, vítězné vavříny mnoha folkových anket a když předloni vydal další desku The Fade in Time, situace se v podstatě opakovala. Na Folkové prázdniny se vrací po čtyřech letech, ale nebyl by to on, kdyby nepřijel s další novinkou. S ohledem na cestování za travellery nepřekvapí, že Sam Lee je zkušený přírodovědec: účastní se třeba kursů a expedic jak přežít v divočině. V Británii už delší dobu navíc organizuje sérii unikátních intimních koncertů v hlubokých lesích východoanglického Sussexu: s hlasem a za doprovodu přátel se připojuje ke zpěvu slavíků, kteří se v tu dobu vracejí z afrického zimoviště na ostrovy, kde, zvlášť samečci, po setmění spustí nádherné serenády. Sama k tomu nevedl rozmar zapáleného ornitologa: nechal se inspirovat radiem BBC, které 19. května 1924 radio vysílalo živou nahrávku ze zahrady, kde se znenadání k violoncellistce Beatric Harrison připojil slavík. Fascinující duet pak radio pro obrovský úspěch opakovalo až do roku 1942, kdy ho přerušilo hučení britských bombardérů. Sam se k němu vrátil rozhlasovým dokumentem Singing with the Nightingales a následně smysly pohlcujícími lesními koncerty. A obdobou akci chystá také na Folkovkách.
Lorcán Mac Mathúna
Lorcán Mac Mathúna
zdroj: Folkové prázdniny
Irský zpěvák prastarého stylu sean-nós Lorcán Mac Mathúna v hudebně-básnickém projektu připomene hrdiny irského Velikonočního povstání z roku 1916, které po šesti dnech ozbrojeného boje za nezávislost země skončilo krutě: jeho vůdci a autoři Prohlášení lidu Irska, básník Patrick Pearse, politický aktivista James Connolly, hudebník Éamonn Ceannt a spisovatel Joseph Plunkett, byli popraveni.
"Vždycky jsem obdivoval vizionářství a odvahu signatářů prohlášení, ale čím víc jsem zkoumal jejich životní příběhy a dílo, tím víc jsem toužil Visionaries and Their Words přenést do osobní roviny, a to nikoliv zprostředkovaně, ale skrze jejich texty a básně," řekl Lorcán Mac Mathúna, který s hudebníky a zpěváky představí cyklus zahrnující vedle hudby také mluvené slovo, recitaci a filmovou projekci odvíjející se z historie a životních příběhů dnešních irských národních hrdinů.
Folkové prázdniny 2017
Náměšť nad Oslavou 22. - 29. července
O snech a snílcích

Sdílet na...
Kam dál?

» Matěj Forman a jeho přátelé opět součástí Folkových prázdnin (Michal Schmidt)

» I have a dream (Karel Fred Vodňanský)

» Folkové prázdniny 2017 - O snech a snílcích (Michal Schmidt)

» Lidová hudba v jedinečných i osvědčených sestavách bude výraznou náplní Folkových prázdnin (Michal Schmidt)

» Velkolepé zahájení i závěr Folkových prázdnin (Michal Schmidt)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib