gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

20.07.2017 Noční koncerty s neopakovatelnou atmosférou ve specifických místech Náměště nad Oslavou (Michal Schmidt)    PDF Tisk Email
Festivaly
Na Folkových prázdninách se po skončení hlavního programu nechodí domů: následují noční koncerty s neopakovatelnou atmosférou, blížící se osobnímu přátelskému setkání. Vystupují tu hvězdy festivalu, nicméně v nečekaných sestavách a noví hudebníci, kterým víc vyhovuje komorní prostředí kaple sv. Anny, zámecké knihovny nebo Galerie 12, a letos poprvé také Biografu Aladin ve Staré tkalcovně.
Galerie 12, jak známo, Sleeping Teen Wakes Up To Anal Fingering And Fuked Lying Doggystylepornmobileje základnou uměleckého kováře Pavla Tasovského, který se letos vedle role hostitele ujme také muzikantského postu u skupiny Songs from Utopia, tvořené švýcarskou písničkářkou Rebekkou Zarkava a bubeníkem Jurou Doležalem. Dvojice se totiž rozhodla své temně folkrockové skladby posunout do dalších zvukových dimenzí a industriální perkuse Pavla Tasovského jim přišly jako nejvhodnější.
Vilém Spilka Quartet: Podvod
Vilém Spilka Quartet: Podvod
foto: Roman Franc
Pokud kovář zapaluje oheň, tak pouze za účelem kování železa, tentokrát ale učiní výjimku: zář plamene totiž ideálně nasvítí koncert vítěze oblastního kola Porty, jazzovému kvartetu kytaristy Viléma Spilky, které nabídne instrumentální verze písniček Honzy Nedvěda, tak jak byly zaneseny na vydařené album Podvod, natočené s podtextem "cimrmanovský element“, protože jak členové kvartetu uvádějí, "každý nemusí vědět, jak přesně to myslíme". Připomene se také výtvarná tvář projektu Podvod, kterou ztvárnil brněnský fotograf Roman Franc.
Německé "fidlerky" Vivien Zeller & Ursula Suchanek sice dokážou především roztančit, v repertoáru mají ale také vlastní a tradiční skladby určené k soustředěnému poslechu, k čemuž se hodí intimní prostředí kaple sv. Anny.
Zatímco na hlavním podiu představí irský zpěvák prastarého stylu sean-nós Lorcán Mac Mathúna se skupinou literárně-hudební projekt připomínající vizionáře irského Velikonočního povstání z roku 1916, v zámecké knihovně se těsně před půlnocí v jiném projektu The Arrows that Murder Sleep vrátí do irského středověku a zazpívá vlastní písně inspirované keltskou literaturou a mytologií.
Americký houslista Casey Driessen vystupoval a vystupuje po boku Bély Flecka, Abigail Washburne, Chrise Thileho, Jerry Douglase nebo Steve Earla a vždy oslňuje hráčským mistrovstvím, korunovaným inovativním přístupem k perkusivnímu využívání smyčce, tzv.chop. Techniku bluegrassového houslisty Richarda Greena z 60. let ale Driessen povýšil na triple chop, což slavného countrymana Zaca Browna přivedlo k přirovnání k "šílenému vědci". Přijďte na něj do imaginativního prostředí Biografu Aladin ve Staré tkalcovně.
Folkové prázdniny 2017
Folkové prázdniny 2017
Program nočních koncertů
24.7. Lorcán Mac Mathúna: The Arrows that Murder Sleep (zámecká knihovna)
25.7. Songs from Utopia & Pavel Tasovský (dvorek Galerie 12)
26.7. Casey Driessen (Biograf Aladin ve Staré tkalcovně)
27.7. Vilém Spilka Quartet – Podvod (dvorek Galerie 12)
28.7. Fidlerky (Vivien Zeller & Ursula Suchanek) (kaple sv. Anny)
Hnízdo múz
festival tvůrčích dílen, hudebních a výtvarných workshopů s neopakovatelnou atmosférou
Festival Hnízdo múz probíhá po celou dobu trvání Folkových prázdnin a zahrnuje desítky nejrůznějších tvůrčích dílen (kompletní seznam a další informace najdete na nových webových stránkách, v tištěném festivalovém katalogu a na samostatných letácích). A mimochodem program Hnízda múz obsahuje více než 200 položek.
Řada dílen bude naprosto jedinečných.
Tak například. Dílna pradávného irského vokálního stylu seán nós, vedená Lorcánem Mac Mathúnou. Členové kapely Ranky Tanky  vás naučí harmonickému zpěvu tradičních písní k hrám, pracovních písní a spirituálů ze Sea Island, jihovýchodního regionu USA. Návštěvníci dílny se naučí alespoň trošku z polyrytmické hudby Gullah,  call-and-response písní, výkřiků v kruhu a hudebních her. Každý je vítán.
Ve středu dopoledne se uskuteční vokální procházka s jedinečným britským zpěvákem a písničkářem Samem Lee do ticha zámecké obory. Clan Hannigan je kanadská rodinná kapela profesionálních muzikantů Saskie Tomkins a Steáfána Hannigana a jejich odrůstajících dětí. Hrají především irskou a další lidovou hudbu Britských ostrovů. Dílna irské hudby proběhne na způsob session, takže si přineste své nástroje. Přijďte si s nimi také zatančit po irsku. Děvčata Hanniganova vás naučí základní kroky i celé tance za doprovodu živé hudby. Vhodné i pro začátečníky.
Opět proběhne textová dílna Slávka Janouška a Bezobratři vás naučí vyrábět pastýřské píšťaly.
Pevnou součástí Folkových prázdnin stala Tančírna nad Oslavou, která zve každého bez rozdílu věku a tanečních zkušeností do vášnivého tance pod vedením vicemistrů České republiky a vicemistrů Evropy Gabriely a Petra Nečasových.
Nejvíce je ale dílen výtvarných – přijďte do dílny grafické, plenérové malby, na malování na hedvábí a sklo, na vinutí skleněných perel, na smaltovou dílnu, na košíkářskou dílnu, uzlíkování, drátování, korálkování, točení na keramickém kruhu, plstění a mnoho a mnoho dalších.
Na dvoře Galerie 12 proběhne kovářská dílna s Pavlem Tasovským, keramická s Prokopem Veselým a řezbářská dílna s Václavem Kyselkou.
K Folkovým prázdninám patří i „rozpravy“ s hudebními publicisty, mezinárodní kolokvium o world music a lidové hudbě, mnoho hudebních dílen s hudebníky, kteří přijíždějí z celého světa, hudební filmy v Biografu Aladin a velké množství výstav. Podrobněji na www.folkoveprazdniny.cz.
A ještě bych chtěl připomenout změnu v programu:
Vzhledem k onemocnění Petra Ulrycha ruší Javory všechny své koncerty do konce července, tedy včetně toho na Folkových prázdninách. Této okolnosti je nám líto, přejeme Petrovi Ulrychovi brzké uzdravení a všem návštěvníkům se za změnu omlouváme. Máme ale velikou radost, že namísto Javorů naše pozvání přijal legendární horňácký zpěvák a houslista Martin Hrbáč se svou Horňáckou cimbálovou muzikou.
Folkové prázdniny 2017
Náměšť nad Oslavou 22. - 29. července
O snech a snílcích

Sdílet na...
Kam dál?

» Velkolepé zahájení i závěr Folkových prázdnin (Michal Schmidt)

» Matěj Forman a jeho přátelé opět součástí Folkových prázdnin (Michal Schmidt)

» Lidová hudba v jedinečných i osvědčených sestavách bude výraznou náplní Folkových prázdnin (Michal Schmidt)

» Tři ojedinělí světoví písničkáři na Folkových prázdninách (Michal Schmidt)

» I have a dream (Karel Fred Vodňanský)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib