gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

31.05.2017 Lidová hudba v jedinečných i osvědčených sestavách bude výraznou náplní Folkových prázdnin (Michal Schmidt)    PDF Tisk Email
Festivaly
Návrat k tradičním kořenům je na světové hudební scéně aktuálně velmi silné téma.
Folkové prázdniny letos vydají zprávu, jak se to  dnes třeba daří jazzmanům. V případě Škampova kvarteta, které se představí na společném koncertu s maďarskou skupinou Muzsikás, dojde i na další téma: klasika přijímá výzvu od tradiční hudby a naopak. Hana a Petr Ulrychovi s Javory určitě každého potěší a kapela Balkansambel pak dokáže, že i slovenští jazzmani si dokážou hravě poradit  s nevyzpytatelnými balkánskými rytmy.
Jiří Slavík
Jiří Slavík
archiv festivalu
Projekt Mateřština představuje vynikajícího jazzového kontrabasistu a skladatele Jiřího Slavíka v úloze zpěváka a multiinstrumentalisty pátrajícího po svých kulturních kořenech a využívajícího odkaz lidové hudby ve svých vlastních soudobých skladbách a přitom nevnímá stylové hranice, nebo se jimi zjevně nenechává rozhodit. Album Mateřština prakticky celou nahrál sám spolu s jeho celoživotním kamarádem a fenomenálním muzikantem Marianem Friedlem, který vypomohl s píšťalami a svou hru i zpěvem přidal ryzího ducha Beskyd. Pro živé provedení na festivalu si my sweet step sister is asleep I take advantage of it to fill her with cumpornmobile.onlineoba přizvou ještě mistry z VUS Ondráš.
Muzsikás
Muzsikás
foto: Béla Kása
Dramaturgové za obzory hledících festivalů, někdy pro zvýšení atraktivity, nejčastěji ale s rozmyslem, vybízejí k nepravděpodobné spolupráci soubory, které by se za normálních okolností na jednom podiu nesetkali.  Koho by třeba napadl společný koncert našeho klasického Škampova kvarteta a maďarské tradiční skupiny Muzsikás, hrající ve strhujícím podání transylvánské verbuňky, zbojnické balady a židovské písně. Anthony Wilkinson, ředitel britského Wimbledon International Music Festival, průsečík nemusel hledat dlouho:  hudba Bély Bartóka, Zoltána Kodályho a Leoše Janáčka.
"Dalším důležitým styčným bodem byly skladby našeho dvorního skladatele, Pavla Fischera. Jeho hudba se inspiruje lidovou hudbou mnoha oblastí,  mimo jiné i Transylvánie," říká Adéla Štajnochrová, houslistka Škampova kvarteta.
Škampovo kvarteto
Škampovo kvarteto
archiv festivalu
„Většinou hrajeme tradiční hudbu. Ne většinou, výhradně tradiční, nepatrně upravenou hudbu. Snažíme se, aby výsledek byl co nejpůvodnější a opravdu blízký originálu. Hrajeme už spoustu let, takže jsme na to dost staří a rozumní. Důležitý pro nás byl okamžik, když jsme si uvědomili, že se musíme snažit hrát co nejvíc autenticky. Hranicí je pro nás uvědomění si, jestli to posluchači ještě snesou. Nezapomínejte, že jsme všichni původně klasičtí hudebníci, kteří se museli nejprve naučit lidovou hudbu chápat. Ta nemá s klasikou vůbec nic společného. Například Béla Bartók si v tomhle směru počínal velmi svobodně,"
tvrdí kontrabasista a zpěvák Daniel Hamár, leader světově proslulé tradiční akustické skupiny Muzsikás, oceněné v roce 2008 významnou cenou veletrhu Womex i za to, jak se jí podařilo upříst pozornost na maďarské menšiny v rumunské Transylvánii, kam skupina takřka v utajení zajížděla v dobách hluboké komunistické totality.
Beránci a vlci
Beránci a vlci
archiv fesitvalu
Marian Friedl, Jitka Šuranská Trio & Ženský sbor z Kudlovic & Sdružení nezávislých jazzmanů & Stará beskydská muzyka RukyNaDudy
poprvé na Folkových prázdninách převedou, jak Beránci a vlci hledali společnou řeč a našli ji mezi Beskydami a Slováckem. Po odehrání koncertu Od kořenů k world music, kterým početná společnost muzikantů v roce 2015 na Folkovkách tolik nadchla, mělo dojít k přenosu vystoupení na album, Marian Friedl namísto toho vybral jiné skladby, přidal autorské a vyšla mu z toho zcela nová rozsáhlá suita, zkoumající napětí mezi tradiční hudbou a jazzem, "píšťalovými" Beskydy a houslovým Slováckem.
Javory
Javory
archiv festivalu
Že moravská hudba a skupina Javory Hany a Petra Ulrychových patří nadále do jedné věty, už víme odnepaměti. Připomeňme jen, že v mnoha posluchačských generacích svými nádhernými písničkami probudili o moravskou lidovou hudbu nebývalý zájem.
Balkansambel
Balkansambel
archiv festivalu
Ve světě se dnes cení kompoziční odvaha, takže i žilinské kapele Balkansambel dává větší smysl zahrnout do svého pojetí balkánské hudby vedle funky i slovenské tradiční písně, klasiku nebo Deep Purple a se zálibnou bravurou "preonačovat" standardy Duke Ellingtona a Dizzy Gillespieho. Na albu Šlamastika si dokonce pozvala pověstné bulharské zpěvačky Evridika a skladatele a sbormistra Georgi Petkova. Špičkoví jazzmani vedení multiinstrumentalistou Markem Pastiríkem, spolutvůrcem  folklorního projektu Ornamenty, představeným na Folkových prázdninách v roce 2015, dokážou samozřejmě také roztančit, i tak si stačíte uvědomit, jak nápaditou, obvyklých klišé zbavenou hudbu posloucháte. To by se jinak kapela vysoce nezabodovala v evropském žebříčku world music a nebyla nominována na slovenskou cenu Radio_Head Awards.
Folkové prázdniny 2017
Náměšť nad Oslavou 22. - 29. července
O snech a snílcích

Sdílet na...
Kam dál?

» Folkové prázdniny 2017 - O snech a snílcích (Michal Schmidt)

» Tři houslisté ze tří zemí spolupracují na hudebním projektu Struny nad Oslavou (Michal Schmidt)

» Matěj Forman a jeho přátelé opět součástí Folkových prázdnin (Michal Schmidt)

» Noční koncerty s neopakovatelnou atmosférou ve specifických místech Náměště nad Oslavou (Michal Schmidt)

» Tři ojedinělí světoví písničkáři na Folkových prázdninách (Michal Schmidt)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib