gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

25.06.2020 Připomínky Folkových prázdnin Náměšť nad Oslavou 24. července – 31. července 2020 (Michal Schmidt)    PDF Tisk Email
Festivaly
Tři unikátní online koncerty připomenou o rok přeložený festival Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou
Jubilejní 35. ročník festivalu Folkové prázdniny byl nuceně přesunut do příštího roku. Přesto se pořadatelům podařilo připravit sérii hudebních a vydavatelských počinů do posledního červencového týdne, které nazvali PŘIPOMÍNKY FOLKOVÝCH PRÁZDNIN. „Připomínky“ návštěvníkům nabídnou od úterý 28. července do pátku 31. července tři exkluzivní online koncerty, tradiční dvoudenní hudební kolokvium a několik vydavatelských titulů.
Úterý 28.7.2020 od 20:00
Připomínky Folkových prázdnin
Připomínky Folkových prázdnin
Streamovaný koncert ve Staré tkalcovně v Krajině Folkových prázdnin Rosti Pospíšila
Odysea Mariana Friedla
zahraje repertoár z připravované desky 11 podob lásky věnované památce Jitky Šuranské
Čtvrtek 30.7.2020 od 20:00
Streamovaný koncert ve Staré tkalcovně v Krajině Folkových prázdnin Rosti Pospíšila
Iva Bittová 
& Antonín Fajt & Babačka & Ivo Viktorin & Vladimír Václavek
Pátek 31.7.2020 od 22:00
Streamovaný audiovizuální koncert se světelnou animací v kostele sv. Jana Křtitele v Náměšti nad Oslavou
Kchun: Purgatio
Danteho Božská komedie v podání pěveckého dua Kchun (Martin Prokeš, Marek Šulc), v přednesu Vladimíra Javorského a kresby světlem (Atila Vörös, Rudolf Živec)
Úterý 28. a středa 29.7.2020
Kolokvium zaměřené na lidovou, folkovou, etnickou hudbu a world music v Konferenčním sále CETT v Náměšti nad Oslavou
Od folkloru k world music: Hudba a prostor
Setkání, prezentace s hudebními ukázkami, debaty s předními etnomuzikology a žurnalisty
CD a LP
Harfy nad Oslavou
Nahrávka z loňského jedinečného koncertu, který byl prvním společným vystoupením tří světových harfistů: Kolumbijce Edmara Casta?edy, Catrin Finch z Walesu a senegalského hráče na koru Seckou Keity.
Kniha Rostislava Pospíšila a Michala Schmidta
FOLKOVÉ PRÁZDNINY aneb KDYŽ SE OTOČILO E
Marian Friedl
Marian Friedl
archiv FP
Prvním exkluzivním koncertem „Připomínek“ je koncert Odysea Mariana Friedla. Bude se jednat o první koncertní provedení repertoáru z připravované desky 11 podob lásky věnované památce Jitky Šuranské, která vyjde u Indies Scope 28. 10. 2020. Marian Friedl o písničkách alba napsal: „Lásku jsme prožívali, hodně o ní zpívali i společně promýšleli s mou kamarádkou a spoluhráčkou Jituškou Šuranskou. Opustila nás náhle v loňském roce, zanechala po sobě hlubokou díru v našich srdcích. Čím vážnější byl její stav, tím usilovněji jsem pracoval na přípravě nového alba, které jsme chtěli společně natočit v létě 2020. Moc jsem si přál, aby jí i tato vize pomohla překonat těžký úkol, před nímž stála. Bylo nám ale souzeno jinak…
Album jsem chtěl vzdát, ale jednoho rána jsem se vzbudil a měl jsem obrovskou touhu pokračovat. 11 PODOB LÁSKY chci natočit společně s krásnými lidmi, kteří mě obklopují řadu let, na památku nádherného člověka. Bude obsahovat písně lidové i autorské, jejichž spojnicí bude láska.“
Koncert se uskuteční v úterý 28. července od 20 hod. ve Staré tkalcovně v Náměšti nad Oslavou v prostředí impozantní architektury budovy tkalcovny umocněné výtvarnou scénerií Krajiny Folkových prázdnin Rostislava Pospíšila.
Iva Bittová
Iva Bittová
archiv FP
Ve čtvrtek 30. července opět od 20 hod. ve Staré tkalcovně v Krajině Folkových prázdnin proběhne další unikátní online hudební představení: Iva Bittová & Antonín Fajt & Babačka & Ivo Viktorin & Vladimír Václavek. Speciální koncert, na který se lze těšit ze dvou důvodů: jednak jde o vystoupení Ivy Bittové, což samo o sobě slibuje velký zážitek, a druhak, z té neobvyklé sestavy čiší chuť užít si mimořádné příležitosti takto se společně sejít. Početný dětský sbor Babačka, syn Ivy úspěšný klávesista Antonín Fajt, kytarista Vladimír Václavek a Ivo Viktorin nikoliv v roli zvukaře, co jen tak jako v minulosti překvapí nečekaným skokem do vystoupení, ale od začátku s hlasem a nástroji na pódiu, se navíc dopředu moc domlouvat nemusejí, jsou na sebe naladění. A krásné na tom ještě je, že s jistotou víme, že k hudebnímu dobrodružství přistupují s vášní vyhrazenou pouze těm, co se v něm nikdy neztratí. A ještě do něho stačí vtáhnout publikum.
Trojici výjimečných koncertů zakončí v pátek 31. července od 22 hod. v kostele sv. Jana Křtitele opět streamovaný koncert se světelnou animací Kchun: Purgatio. Jedná se o mimořádné audiovizuální dílo, spojující v jeden celek gregoriánský chorál, renesanční polyfonii, mluvené slovo a kresbu světlem. Pěvecké duo Martin Prokeš (tenor) a Marek Šulc (baryton), herec Vladimír Javorský, výtvarník Atila Vörös a videoartista Rudolf Živec zvou k ojedinělé příležitosti být sám se sebou, sám se svou duší, vnímat lidský hlas a spočinout v daném okamžiku.
Kchun
Kchun
foto: Lukáš Marhoul
Představte si kostel do naprosté tmy a ticha. Náhle se tma probouzí… Světlo a jeho magické obrazy vetkly pomyslný život lidské duši a ta se vydává na cestu. Stejně tak jako v Danteho Božské komedii prochází po smrti duše peklem a očistcem, až nakonec dojde do samotného ráje. Touto strastiplnou cestou ji provází jen magický zpěv dvou lidských hlasů. A rovněž hlas vypravěče, jenž sám, obklopen tmou, promlouvá ke každému z posluchačů a jen jemu jedinému, sedícímu ve tmě, předává věčný příběh života a smrti, moudrosti a pokory.
Na všechny tři uvedené streamované koncerty je možné též přijít osobně. Omezené množství vstupenek bude v prodeji na webu festivalu.
V úterý 28. a ve středu 29. července proběhne již sedmnácté hudební kolokvium. Celé dva dny v konferenčním sále CETT v Náměšti nad Oslavou naplní prezentace s mnoha hudebními ukázkami a debaty předních etnomuzikologů a žurnalistů z oblasti folku, world music a lidové hudby. Účast přislíbili např. Alžbeta Lukáčová, Jiří Plocek, Marian Friedl, Jan Sobotka, Irena Přibylová, Jiří Moravčík, Petr Dorůžka, Aleš Opekar či Milan Tesař. Letos velmi atraktivní kolokvium s tématem Od folkloru k world music: Hudba a prostor bude jako vždy veřejnosti přístupné zdarma.
K „Připomínkám“ patří i dva vydavatelské počiny. Vydáváme CD a tentokrát poprvé i LP s názvem Harfy nad Oslavou. Jedná se o nahrávku z loňského jedinečného koncertu, který byl prvním společným vystoupením tří světových harfistů: Kolumbijce Edmara Castañedy, Catrin Finch z Walesu a senegalského hráče na koru Seckou Keity. Album obsahuje šest originálních skladeb uvedeného tria a sedmou závěrečnou skladbu moravskou lidovou Po zahrádce chodila, ve které harfoví virtuosové doprovázejí zpěv Jitky Šuranské, spoluorganizátorky tohoto projektu.
A k 35. jubileu Folkových prázdnin jsme připravili knihu FOLKOVÉ PRÁZDNINY aneb KDYŽ SE OTOČILO E. Spolu s dvorním výtvarníkem festivalu Rostislavem Pospíšilem jsme sepsali útržky, dojmy, vzpomínky a sám výtvarník je doprovodil velkým množstvím obrázků.
CD, LP a knihu budeme vydávat na konci července a bude ke koupi před koncerty „Připomínek“, v náměšťském informačním centru a přes eshop Folkových prázdnin.
 Další informace najdete na webových stránkách www.folkoveprazdniny.cz.

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib