gototop
10.04.2017 Další sny Folkových prázdnin jsou realitou (Michal Schmidt)    Tisk
Festivaly
Není každému festivalu dáno, aby poprvé v České republice najednou uvedl hned tři velmi uznávané americké skupiny, notabene, když dvě z nich zažijí i evropskou premiéru. Ranky Tanky představí unikátní kreolskou hudbu gullah z jižanského souostroví Sea Islands. Elephant Revival akustický folk s příměsí Irska a báječný Orkesta Mendoza z Tucsonu vás roztančí mixem cumbia, mambo a tex-mex psychedelie. Pro všechny tři kapely platí jedno: "Hrát jeden žánr, tak se unudíme."
Elephant Revival
Elephant Revival
zdroj: Folkové prázdniny
Transcendentální folk na způsob, když dojdou slova, promluví hudba. Akustický kvintet Elephant Revival, patřící mezi nejzajímavější, zvukově nejkreativnější a názorově nejkonzistentnější americké skupiny dneška, s námi nehraje žádnou mystifikační hru. Směsí indie folku, bluegrassu a  irsko-skotských melodií zato potvrzuje, co o něm hned v začátcích napsali: americana verze Pentangle.  Šestice vynikajících multiinstrumentalistů z Colorada, vedená zpěvačkou a hráčkou na valchu Bonnie Paine, prorazila na mezinárodní scénu v roce 2013 čtvrtým albem These Changing Skies. Recenzenti tehdy nešetřili nadšením a ke společným koncertům Elephant Revival pozval Béla Fleck i hvězdná skupina Devotchka, kvitující sehranost muzikantů s předností  přirozeně přecházet ze zasněné lyričnosti do dynamické tanečnosti.  
Ranky Tanky
Ranky Tanky
zdroj: Folkové prázdniny
Bílá místa na cestovních mapách už neexistují, na tom se snad shodneme, ale co ta kulturní? Příklad skupiny Ranky Tanky z Charlestonu jen potvrzuje, že při hledání můžeme i dnes narazit na dosud utajené lokální poklady, jakým je například kreolská hudba gullah z Lowcountry - pobřežních regionů Jižní a Severní Karolíny a Georgie, zahrnující souostroví Sea Islands.  Jde o nejafričtější odnož černošské americké hudby s kořeny v otrokářské éře; unikátní směs blues, gospelu, spirituálů a afrických tradic.  Příběh Ranky Tanky  se začal psát už v roce 1998, kdy čerství vysokoškoláci - bubeník  Quentin Baxter, kontrabasista Kevin Hamilton, trumpetista Charlton Singleton a  zpívající kytarista Clay Ross - založili v Charlestonu jazzový kvartet. Pak se rozprchli: někdo se vydal do světa za zkušenostmi, jiní pomáhali dotvářet hudební scénu rodného města. Nedávno se znovu sešli, přizvali respektovanou zpěvačku Quianu Parler a naplno  ponořili do kultury gullah Jižní Karolíny.
Orkesta Mendoza
Orkesta Mendoza
zdroj: Folkové prázdniny
Hudebník a skladatel  Sergio Mendoza, patří k největším inovátorům arizonské hudební scény a je členem slavné skupiny Calexico i příležitosným hráčem u Devotchka nebo Giante Sand. Tam byl vždy spíš za rockera, svůj osobní sen si ale od roku 2009 plní s Orkesta Mendoza, složeným z muzikantů z Tucsonu a okolí, včetně noblesního zpěváka Salvadora Durana, rovněž příležitostného člena Calexico. S orchestrem zahrnujícím dechovou sekci hrají vysoce taneční směs cumbie, mambo, mariachi, rancheras, rocku a tex-mex psychedelie. Vše zabaleno do názvu nového alba: Vamos A Guarachar! Po našem: pojďme tančit! Joey Burns, šéf Calexico, ho vystihl přesně: “Orkesta Mendoza je jednou z nejlepších koncertních kapel pod širým nebem. Jejich hudba se ponoří do nesčetných směrů, rytmů a nálad, bigbandových instrumentací smíchaných s elektronikou, zpěvem ve španělštině spolu s nestatickými hudebními nástroji".
Se zbývajícími jmény účinkujících letošních Folkových prázdnin a bohatou a hudebně pestrou programovou náplní vás budeme pravidelně informovat  
Folkové prázdniny 2017
Náměšť nad Oslavou
22. - 29. července
O snech a snílcích 

Sdílet na...
Kam dál?

» I have a dream (Karel Fred Vodňanský)

» Brothers in Bamako v Náměšti nad Oslavou (FOLKtime.cz)

» Projekt Struny nad Oslavou na Folkových prázdninách (Michal Schmidt)

» Folkové prázdniny 2017 - O snech a snílcích (Michal Schmidt)

» Cloud Cult přijedou na Folkové prázdniny! (FOLKtime.cz)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib