gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

12.05.2023 Skvělí muzikanti z Karibiku a Afriky na Folkových prázdninách a zlaté, stříbrné a bronzové vstupenky. (Michal Schmidt)    PDF Tisk Email
Festivaly
Kovbojové z Konga, afro-funkový večírek s voodoo, cellistka s kytkou ve vlasech a bluesman z Jamajky s jednostrunnou kytarou.
Hudební minulost máme sice prozkoumanou docela obstojně, zato její budoucnost je ve hvězdách a mohou za to umělci, považující pravidla a hranice spíš jen za doporučení. Přidejte k tomu nezvyklé nástroje, odvahu nenechat se v rozletu do světa omezovat, nepravděpodobná setkání nebo chuť zatřást osudem a musí vám být jasné, že ani letos nebude na Folkovkách o překvapení nouze.
Ana Carla Maza
Ana Carla Maza
archiv
Báječná cellistka s nezbytnou kytkou ve vlasech aneb hudba pro violoncello, svůdný hlas, jazz, tango a kubánské bolero. To je Anna Carla Maza. Ještě ji nebylo ani třicet a přesto se po cestě mezi Havanou, Barcelonou a Paříží dokázala zpívající violoncellistka s impozantní technikou proměnit v neodolatelnou jazzovou senzaci, na kterou se stojí fronty. Průkopnický francouzský cellista Vincent Segal ji přezdívá Ana Maza Rostropovič a nenápadně naznačuje, že havanská rodačka je doma v klasice i jazzu, miluje tango, kubánskou hudbu, bossa nova a protože má půvabný hlas, latinsko-americký temperament prokládá svůdnými šansony a nebojí se ani popových melodií. Stejně tak lehce střídá španělštinu s francouzštinou a publikum stahuje na svou stranu bezprostředností a vrozeným showmanstvím. Nástroj hladí smyčcem, používá jako kontrabas nebo perkuse a občas s ním tančí jako s milencem. S vynikající kapelou za zády a nezbytným předkoncertním rituálem: než vyjde na pódium, tančí v šatně na kubánskou hudbu.
Brushy One String
Brushy One String
foto Luciano Blotta
Brushy One String
je unikátní bluesman z Jamajky s jednostrunnou kytarou a drsným hlasem, že šterk je proti tomu hebká podložka. Nahrávací studia připomínají kosmické lodě, na koncertech střídají zpěváky hologramy, hudbu skládá umělá iteligence a do toho přijde chlapík, co donedávna neuměl ani pořádně číst, hrábne do JEDNÉ struny a má sukces, jak všichni roboti světa. Takže: Jamajka není pouze reggae, Jamajka je také Andrew Chin. Z té jedné struny bychom neměli dělat vědu, podobných virtuózů najdeme po světě víc, nejvíc asi v Africe. Andrew Chin hlavně vyhmátl atraktivní formu pouličního hraní, kdy by navíc jen s blues asi tolik nezaujal, takže ho podpořil reggae, calypso, soulem, dancehallem a uměním využít kytaru jako melodický i perkusivní nástroj. S dvěma alby a dokumentárními filmy se Král jedné struny neřadí k exotům typu „jednou stačilo“, mezi hudebními originály své místo má, jenom od něho zkrátka posloucháme trochu jiné blues. Pořád dostatečně autentické na to, abychom se k jeho písním o docela obyčejných pozemských věcech vraceli. „Pokud dokážeme vrátit mezi lidi lásku, dosáhneme možná rovnováhy mezi Bohem a člověkem. Víc k tomu, abychom změnili svět, nepotřebujeme,“ tvrdí Brushy One-String, ochotný se o své umění „jedné struny“ podělit, takže na Folkovkách bude mít také workshop.
Congo Cowboys
Congo Cowboys
foto Jonx Pillemer
Nemůžeme znát všechno a leccos nám k naší škodě propadne sítem, u skupiny Congo Cowboys ale ani nezaváhejte. A co jihoafričtí kovbojové hrají? Přece old-time music a bluegrass s country, akorát fantasticky namíchané s tanečními rytmy kwassa kwassa, konžským kytarovým stylem soukous a vůbec tak nějak se vším, co k hudbě z Afriky patří. Skládají vlastní věci, libují si však i v převzatých hitech typu Jolene. V Congo Cowboys spojili síly členové známé jihoafrické fusion kapely Freshlyground - banjista Simon Attwell a baskytarista Julio Sigauque - zulský bubeník bubeník Unity Mzi a zpěvák a kytarista Chris Bakalanga z Demokratické republiky Kongo, nejraději vystupující v dlouhém kožichu. Zatím vydali dvě epíčka a cestu do světa si teprve hledají. Připraveni ukázat, o co s absencí afrických muzikantů v country přicházíme.
Helsinki-Cotonou Ensemble
Helsinki-Cotonou Ensemble
foto Maari Kytöharju
Existují kapely, které jako by nevěděly, čím chtějí být, a pak ty, které chtějí být úplně vším. Vyberte si co je horší, špatně je to tak i tak a historie nejrůznějších afro-evropských fúzí takových případů nabízí nespočet. Osmičlenná formace Helsinki-Cotonou Ensemble mezi ně rozhodně nepatří: její energické hudební prohlášení překypuje stejně tak úctou k beninskému voodoo jako láskou k jazzu, funky, afrobeatu a soulu s patinou 70. let. Helsinki-Cotonou Ensemble vedou finský kytarista Janne Halonen a beninský zpěvák a perkusionista Noël Saïzonou a jejich nepravděpodobné setkání v roce 2009 zprvu nenapovídalo tomu, že spolu vydrží dodnes, rozšíří sestavu, natočí skvělá alba a projedou spolu málem půlku světa. A vida, povedlo se. Stačilo málo: navzájem se tolerovat, neklouzat po povrchu a mít z té hudby dobrý pocit. A když se k Noëlovi a Finům přidal tanzánský zpěvák a trombonista Kasheshi Makena, dospěla kapela k momentu, kdy s ní o povelu k tanci nikdo nediskutoval. Noël zkrátka zabubnoval a afro-funkový večírek mohl začít.
Folkové prázdniny zlatýma, stříbrnýma a bronzovýma očima
Festival Folkové prázdniny nabízí nové tipy vstupného. Týká se všech, kteří by chtěli tuto akci podpořit nad rámec zakoupení klasické vstupenky. Pokud byste chtěli využít možnosti a pořídit si takovou extra permanentku, nabízíme vám hned tři typy, které se liší svojí cenou: zlaté, stříbrné a bronzové. Je možné je pořídit na www.folkoveprazdniny.cz.

Bronzová vstupenka - 10 000 Kč
Stříbrná vstupenka - 20 000 Kč
Zlatá vstupenka - 40 000 Kč

Samozřejmě, tyto vstupenky vám umožní zažít i něco navíc. Například zarezervovat si místo, zúčastnit se společenských večerů při zahájení i zakončení festivalu, pomáhat při přípravě škvarkové pomazánky nebo navštívit kuchyň, která je určena všem pomocníkům Folkových prázdnin. Můžete se podívat na přiložený systém bonusů a popřemýšlet, jestli byste neměli chuť podpořit oblíbený festival i tímto způsobem.

Folkové prázdniny  www.folkoveprazdniny.cz
Náměšť nad Oslavou
22. července – 29. července 2023


Sdílet na...
Kam dál?

» Velkolepé zahájení i závěr Folkových prázdnin (Michal Schmidt)

» Mezi pražci - březen 2017 - blíží se premiéra na televizi NOE! (Pavel Strakoš)

» Folkové prázdniny 2018 - O paměti (FOLKtime.cz)

» I have a dream (Karel Fred Vodňanský)

» Folkové prázdniny 2012 prolomily bariéry (4/4) (Marek Kamínek)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib