gototop
01.11.2012 Skupina Marien představí v Pardubicích novou zpěvačku (Pavla Hartmanová)    Tisk
PR
Již tradičně v druhé půli podzimu zahraje v pardubickém Domě hudby domácí skupina Marien. Jejich výroční koncert se uskuteční 10. 11. od 19:00. Ani letos nevystoupí sami. Jejich pozvání přijal perkusista David Landštof, který s nimi spolupracoval na obou jejich CD. Kapelník Víťa Troníček jejich poslední setkání v nahrávacím studiu zhodnotil jako blízké setkání třetího druhu. „On je skutečně marťan, hudebně na mnohem vyšším vývojovém stupni, než normální ubozí pozemšťané...“ David je vyhledávaným bubeníkem mnohými českými zpěváky. Mimo jiné již desátým rokem spolupracuje s Lenkou Dusilovou, ale i například i s Radůzou nebo Xindlem X. Rok 2012 byl pro kapelu velmi plodný a to hned dvakrát. Obě události citelně zasáhly do života skupiny, ale jen v tom pozitivním slova smyslu.
Marien, Dům hudby Pardubice
Marien, Dům hudby Pardubice
Foto: Ivan Bllemby Krejza
Křest nového alba
V červnu vyšlo totiž druhé CD skupiny s názvem V půli cesty, kterému byl kmotrem Pavel Lohonka Žalman a pokřtil ho v rámci festivalu Pernštejnská fortuna na zámeckém nádvoří v Pardubicích. Album nejspíše v prodejnosti brzy překoná i o tři roky starší debutové album Krajina v Tobě, které se dosud dočkalo třetí reedice.Obal desky zaujme černobílá fotografie detailu otevřené dlaně, s křížením čar života ve tvaru písmene M, na které leží kvítek kopretiny. Tento motiv se skrytou symbolikou zároveň ozdobil Pardubice v rámci kampaně zvoucí  vyznavače hodné muziky na připravovaný výroční koncert.
Změna sestavy
Dalším letošním mezníkem kromě vydání druhého alba je dočasné opuštění jediné zpěvačky skupiny Zdenky Troníčkové. Ta v září na svět přivedla syna Filipa, na kterého čekala doma už starší sestřička Jana. Rozhodla se teď naplno věnovat dětem a rodině. „Hraní s klukama a setkávání s publikem mi bude chybět, ale rodina je určitě na prvním místě. Sama zatím nedokážu odhadnout, kdy se budu moci do Marien vrátit. Necháme tomu volný průběh a uvidíme, jak děti dovolí."
Zenka Troníčková, čerstvá maminka
Zenka Troníčková, čerstvá maminka
Foto:Ivan Kurtev
Po tomto rozhodnutí vyvstala otázka, zda na určitý čas udělat z Marien jen „chlapeckou“ skupinu nebo vyhlásit výběrové řízení na zpěvačku. „Ze společných rozhovorů byl závěr takový, že by to zpěvačku chtělo, hlavně kvůli barvě vokálu. Kluci se hned začali těšit na nový ženský element a tak začalo přemýšlení, koho bychom mohli oslovit. Mysleli jsme při tom i na pánskou část publika...“ směje se Zdena.
Víťu Troníčka a jeho kolegy nejvíce zaujala mladá zpěvačka Zuzana Mimrová, studentka oboru Teorie a dějiny dramatických umění v Olomouci. Jak tomu ale bývá, nejlepší věci se dějí v životě neočekávaně, a proto i rozhodnutí začlenit Zuzku do kapely vzniklo na netradičním místě. „Konkurzu jsem se zúčastnila velmi spontánně, na svatbě našeho společného kamaráda, kde jsme si dohromady zazpívali. Tím pádem jsem konkurenci ani nevnímala. Věděla jsem, že kluci zkoušeli ještě jiné zpěvačky, ale měla jsem to asi usnadněné, protože tam panovala přátelská atmosféra, žádný stres, který při konkurzech jinak bývá.“
Zuzka Mimrová, nováček Marien
Zuzka Mimrová, nováček Marien
Foto:Ivan Kurtev
Zuzka je velmi činorodá dívka. Zpívá od mala ve sboru žamberského gymnázia Corale, je jedinou ženou v olomoucké kapele Bujabéza a od roku 2012 vystupuje po boku zastánce plnotučného folku Montyho spolu s Milanem Šánou z Koňaboje. Ze spolupráce se skupinou Marien byla nadšená. Sice to pro ni znamená hodně cestování, ale je ráda v pohybu a při cestě po dálnici si může pustit CD V půli cesty, které se jí líbí. „Nejvíc mě zaujalo tím, že ačkoli dodržuje žánrovou čistotu, zvukově i aranžérsky je udělané velice moderně a dokonce je tam několik písní aspirujících na post tzv. "rádiovek". Je na něm slyšet, že Marien přesně vědí, jak to chtějí dělat.“
Na výročním koncertu Marien v Domě hudby bude publiku oficiálně představena jako nový člen kapely, ale nebude to její první vystoupení. „Na tom koncertě mám být sice oficiálně představena jako nový člen kapely, ale první vystoupení to nebude. Už jsem s Marien odzpívala tři koncerty, i když s minimem zkoušek. A jsem za to moc ráda, protože jsem si aspoň stihla trochu zvyknout a neutrhnu si ostudu.“
Úspěšný rok bude završen v Lucerně
Rok 2012 prověřil soudržnost kapely a byl opravdu náročný. Marien stále zůstává na amatérské bázi. Víťa Troníček neuvažuje o tom, že by se to mělo změnit. „Naše kapela se udržuje na amatérské bázi, ne proto, že by nemohla hrát víc, ale nesháníme hraní a máme to jako koníčka a ventil k našim životům. Tím pádem nemáme víc prostoru, abychom se hraní věnovali ještě víc. Zvládáme padesát vystoupení ročně a zbytek odmítáme. Ale už i to je skoro nad limit pro některé členy. Nechceme přetáhnout strunu, máme rodiny, práci a i jiné zájmy.“
Jakousi předvánoční odměnou za celoroční práci bude pro Marien vystoupení v pražském Paláci Lucerna 9. 12., kde vystoupí jako hosté v rámci oslav třicetileté existence brněnské skupiny Kamelot.

Sdílet na...
Kam dál?

» Marien oslavili 10. narozeniny (Školník)

» Přístav 20 let (Vladimír Béďa Halm)

» Obnovený Mohelnický dostavník ve dvanácti obrazech (Tomáš Hrubý)

» Předvánoční Folkový klub s Píďou a Marien (Jana Štěpánková)

» Hodně světel, hodně slov a hodně dobré folkové hudby! (Petra Mazalová)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib