gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

05.08.2014 Festival Pod Hůrou dospěl k občance (Pavel Yankee Matějka)    PDF Tisk Email
Zajímavosti
Příznivci folk a country muziky se v sobotu 19. července opět sjeli do krásného prostředí zámeckého parku v Lázních Bělohrad. Byl tu pro ně připraven již 15. ročník festiválku „Pod Hůrou“, který si dávno vydobyl stálé místo v letních kulturních kalendářích. V názvu nehledejte žádný skrytý význam -  je odvozen od místního pohoří – tedy prostě a jednoduše pod Hůrou. Pokud se vám nechce na jiný velký festival mezi tisíce lidí, ale vystačíte si se stovkami stejně naladěných posluchačů, je tato akce právě ta pravá. Zachovává si totiž stále svoji nenapodobitelnou komorní atmosféru a domácí pohodu pod korunami vzrostlých stromů v lázeňském městečku.

Celé si to kdysi vymyslel kulturní zmocněnec Láďa Stuchlík, s pár nadšenými lidmi posléze zorganizoval a daří se mu stále udržet poměrně vysokou laťku, co se muzikantského menu týče. Zdatně mu v tom dlouhá léta sekunduje moderátor festivalu Míra Ošanec. Ten si totiž, díky své letité muzikantské a rozhlasácké profesi, zve do lázní během roku nejrůznější kapely a sólisty, kteří mají možnost si zahrát svá samostatná vystoupení. Tato vystoupení se velmi často nahrávala a nahrávají a vzniká tak spousta zaznamenané muziky pro dříve ČR Sever a jeho Zvukového portýra, dnes pro internetové Rádio Folk a nejnověji celoplošně pro ČR Studio Noc se stylovým názvem Živák lázeňský. Aktuálně se v říjnu představí liberečtí Disneyband a v listopadu novoborští Zhasni.

No, a třetí do party, na koho by se nemělo zapomínat, jsou dvorní zvukaři Jirka Horáček a Míra Fišera ml., kteří všechna vystoupení zvučí a drátují a jejichž společnou odměnou jsou spokojení posluchači i muzikanti na pódiu.

V minulosti festiválek trochu soupeřil o vystupující i diváky s legendární Folkovou nocí na Frýdštejně, několik let dokonce byly obě akce ve stejném termínu, ke vzteku všech muziky chtivých, kteří si chtě nechtě museli vybírat, kam pojedou. Ke škodě všech zúčastněných Folková noc již není, a nemá moc cenu spekulovat, co ji vlastně zabilo, byla pohlcena komercí a tak se Pod Hůrou stal dlouhodobě jediným festiválkem FCT žánru v „podkrkonošském" regionu na spojnici Turnov-Lomnice nad Popelkou-Jičín-Nová Paka-Lázně Bělohrad.

Za ta léta se tu objevili, s trochou přehánění, snad všichni a nemá moc cenu vyjmenovávat. Letošní ročník vyšperkovali např. Wabi Daněk s Milošem Dvořáčkem, Přelet MS, Marien, Naopak, Veget a stále zcela výborná Pavlína Jíšová se svými přátelkyněmi, které moderátor Míra trefně a výstižně přejmenoval na BABA Band. Jejich vystoupení byl jednoznačně vrchol celého dne, a pokud nemáte jejich nové CD To já, písnička se starými písničkami nahranými v této nové sestavě, neváhejte a sežeňte si ho.
Je dobré vědět, že za kvalitní muzikou se dá dojet třeba i do jednoho nevelkého zámeckého parku v lázeňském městečku.
Je dobré vědět, že i v relativně málo lidech (rozuměj pořadatelích) se dá nabídnout tolik výborné muziky.
Stačí jen přijít a užívat si.
Pavlína Jíšová a přátelé
Pavlína Jíšová a přátelé
foto: Pavel Yankee Matějka

Sdílet na...
Kam dál?

» Porta krušnohorská pohodová, přátelská (Karel Vidimský - Cimbura)

» Soutěž o CD Ze skla (FOLKtime.cz)

» Hodně světel, hodně slov a hodně dobré folkové hudby! (Petra Mazalová)

» Nahý Žalman ve spolu s Marien (Karel Fred Vodňanský)

» Notování se skupinou Bodlo (Karel Vidimský - Cimbura)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib