gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

04.02.2013 Notování s Danou Houdkovou (Karel Vidimský - Cimbura)    PDF Tisk Email
PR
Poslední základní kolo jubilejního desátého ročníku písničkové soutěže Notování se roztočí již tento čtvrtek 7. února 2013 v koncertním sálku Music City Clubu v Praze. V soutěžní části programu se můžete těšit na převážně přespolní účastníky. Z Lysé nad Labem přijede skupina Lážo Plážo, z Plzně dorazí skupina Čáry Máry, z České Lípy a Dobříše se u nás sjede trio Naopak a z daleké Vysočiny, z Třeště, přicestuje sólistka Denisa Bartoňová. Prahu zastoupí v posledním střetnutí o postup do semifinále duo Zdeněk Barták & Tony Smrčka a skupina 9. patro.

Po přestávce uvítáme na scéně hosta večera s jeho recitálem, po kterém budou vyhlášeny výsledky soutěže. Hostem bude tentokrát vítězka pátého ročníku Notování, písničkářka Dana Houdková… Dovolte mi začít povídání o ní od našeho prvního setkání.
Dana Houdková na scéně Vyšehraní v r. 2008
Dana Houdková na scéně Vyšehraní v r. 2008
foto: Kačka Esserová
Poprvé jsem Danu viděl na jaře 2006, při pražském předkole Porty v klubu Mlejn. Její písničky byly pro mne tenkrát, svojí bezprostřední upřímností, otevřeností, vtipem a kvalitní interpretací, bleskem z čistého nebe. Samozřejmě, že jsem jejich autorku o přestávce vyhledal s pozváním k účasti v Notování. A utvrdil se při tom v dojmu, že tahle maminka tří kluků si ve svých písničkách na nic nehraje - klíčem jejich půvabu je, že do nich ukládá svoje skutečné příběhy, svůj život a svoje opravdové myšlení. Slovo dalo slovo a Dana se do Notování přihlásila jako sólistka. Ale při některých jejích soutěžních vystoupeních u nás, stejně jako na Portě, její zpěv a kytaru podporovalo duo Stejná krev, v níž se vedle zakladatele, perkusionisty Marcela Jakubovieho vystřídali foukačkáři Honza Václavík a Honza Průcha, po kterých přišla Helena Marková se svými saxofony a irskými píšťalami, s nimiž byl zvuk formace nejzajímavější.

Dana Houdková se zúčastnila čtvrtého a pátého ročníku naší soutěže a hned napoprvé se probojovala až do finále. Tehdejší finalisté, blues-folkové duo Jakub Kořínek & Katka Misíková, kteří obsadili čtvrté místo, dodnes vzpomínají na to, jak jim tehdy, v červnu 2007 po vyhlášení výsledků, spokojená a úsměvem zářící Dana řekla: „Děkuju vám. Je mi ctí, že jsem se umístila hned za vámi. Byli jste skvělí.“ Účast ve čtvrtém ročníku Notování a úspěšný postup až do finále Danu motivovaly k častějšímu vystupování, díky kterému získala další příznivce. A v následujícím pátém ročníku Notování (2007 – 2008) skvěle rozezpívaná a dobře sehranou Stejnou krví podpořená, zvítězila!

Souběžně s Notováním se Dana Houdková & Stejná krev dále zúčastňovali i Porty. A v roce vítězství v naší soutěži se dostali i do republikového finále v Řevnicích, které se stalo pro Danino muzicírování do jisté míry zlomovým. Větší část tamní poroty její písničky nepřijala. Některých pánů porotců se dotkly její texty o mezilidských vztazích, které nazvali feministickými. Jiné znechutila písnička Bobe, jíž se autorka vyznává ze své lásky k čokoládě. Je to hezká písnička, ale drobná nepozornost a připoslechnutí písmene „k“ na konec oslovení „bobe“ opakovanému v refrénu, odpor vzbudit může… Ostatně, poslechněte si ji:
Jen jeden z porotců, hudební publicista Vladimír Vlasák, Daně řekl, že se mu její písničky i vystoupení líbily a časem jí poslal kontakty na nefolkové scény, kde by mohla též svoji tvorbu uplatnit. Odsudek ostatních členů poroty ale přivedl Danu k rozhodnutí, že dále soutěžit nebude a cestu svým písničkám k divákům bude hledat vlastní silou i za cenu toho, že vystoupení bude mít možná méně.

V současné době je zpívání pro Danu Houdkovou profesí. Je lektorkou velmi zajímavých kurzů zpívání pro nezpěváky, s jejichž frekventanty vytvořila a vede sbor Asihlasy (viz několik nahrávek na YouTube) a samozřejmě vystupuje i se svým autorským repertoárem, takže vystoupení má dost. Navíc se chystá v tomto roce konečně natočit svoje debutové album, které s různými přestávkami plánuje už od vítězství v Notování. Už ho ale nenahraje se Stejnou krví, protože tato už delší dobu neexistuje. V současné době Dana vystupuje většinou s kytarou a klávesami, na které hraje Jan Lešek Heinl a jejich souzvuk svými dechovými nástroji někdy dokresluje Danina sestra Míša Kalašová. K nim by měl ve studiu přibýt ještě perkusionista David Landštof. To vím, ale s kým dorazí hrát na Notování, to mi Dana neprozradila, jen to, že se moc těší! A co vy, těšíte se také?

Sdílet na...
Kam dál?

» Výsledky Podbrdského oblastního kola Porty (FOLKtime.cz)

» Večer s pěti esy a velkým trumfem v závěru (Karel Vidimský - Cimbura)

» Pražské finále Porty na videu (Džexna)

» Notování se skupinou Bodlo (Karel Vidimský - Cimbura)

» Rodinné Folkové Blatiny (Džexna)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Karel Vidimský - Cimbura  - BYL SLUŠNÝ CHLAP...   |88.103.20.xxx |04.02.2013 11:50:54
Když jsem včera dopisoval tento článek, neměl jsem tušení, že Vladimír Vlasák, o kterém se v textu zmiňuji, od pátku není mezi námi. Dozvěděl jsem se to až dnes ráno, potom, co můj článek vyšel... Vladimír byl publicista, jehož přístupu k věcem a názorů jsem si vždy vážil, poctivý a slušný chlap... Čest jeho památce...

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
2223
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib