gototop
22.02.2014 Pardubická folková noc 2014 (Pavla Hartmanová)    Tisk
PR

Léto v Pardubicích začíná již několik let velice brzy. Tato meteorologická anomálie láká každoročně do Pardubic víc a víc zvědavců a milovníků folku. Již popáté se totiž uskuteční tradiční festival Pardubická folková noc, jež nese podtitul "první letní festival,"protože je určen především nedočkavcům letní festivalové sezony.

Plakát
Plakát

Pozor akci jsme přemístili z ABC Klubu na Olšinkách do sálu KD Hronovická. Krom kapacitních důvodů je dalším důvodem změny místa i navázání spolupráce s Kulturním centrem Pardubice.

Vlastnímu festivalu, který začíná v 18:00 předchází východočeské oblastní kolo soutěže PORTA. V 11 hodin odstartuje soutěžní přehlídka, přičemž budeme pokračovat v dříve zavedeném hodnocení soutěžících po vzoru soutěží typu Superstar - hned po vystoupení. Veřejné hodnocení porotou v minulých ročnících způsobilo mimořádný ohlas a v hledišti bylo i po dobu soutěže dostatek pozorných diváků ale i soutěžících. Kdo má ještě zájem přihlásit se do soutěže tak je možné se přihlašovat do 7.3. 2014.

Hodnocení letos zazní z úst autora, muzikanta a producenta Jaroslava Moravce (Duo ťuk, Kulturní centrum Letohrad), muzikanta a studiového režiséra Petra Novotného (Žalman & Spol, MKP Production) a také hudebního publicisty, autora a muzikanta Víti Troníčka (Marien, Český Rozhlas). Vítěz soutěže si odnese sošku, věcné ceny, představí se ve večerním programu festivalu a získá pozvání na některý z rodiny festivalů FOLK ŽIJE!

V hlavním programu se představí Marien (Pardubice), letos slavící 10 let existence. Po návratu zpěvačky Zdeňky Troníčkové z mateřské dovolené zůstávají v sedmičlenné sestavě, v současné době natáčejí v českobudějovickém studiu MK production nové album.

 

Marien
Marien
FOTO: Petra Opočenská

Dále vystoupí Žamboši (Vsetín) s typickou hravostí, aktuálními texty a nekonvečním přístupem k muzice. Honzu Žambocha, doprovází jeho žena Staňka na akordeon a osobitý perkusista Jura Nedavaška. Také Žamboši dokončují třetí řadové album.

Žamboši
Žamboši
FOTO: Petra Opočenská

Dalším účinkujícím je skupina Zhasni (Nový Bor) - výjimečné autorské spojení Michala Vaňka a Kuby Horáka. Pokračovatelé "agflekovské" folkové linie patří k nejuznávanějším mladým kapelám v žánru, nyní v nové sestavě s vynikající zpěvačkou Inkou Tognerovou (exŠantré).

Zhasni
Zhasni
FOTO: ze se stránek skupiny

Kromě vítězů oblastního kola Porty v hlavním programu vystoupí ještě trio Alibaba (Olomouc) s originálními písněmi na pomezí blues a folku v podání manželů Vepřkových a fenomenálního kytaristy Jirky Krbečka. Možná poslední trampská kapela, co umí stylově swingovat...

Alibaba
Alibaba
FOTO: archiv skupiny

Celý den bude Portu i Pardubickou folkovou noc glosovat bavič a zpěvák Míra Ošanec. Po ukončení hlavního oficiálního programu se již tradičně uskuteční jam-session, neformální setkání muzikantů i diváků, kteří spolu prozpívají noc. Občerstvení zajištěno, pro přespolní možnost přespání na zemi ve vlastních spacácích.

 

Předprodej vstupenek v síti Ticketportal.

Cena předprodej 190,- Kč

Cena jen Porta 60,- Kč (v prodeji pouze na místě)

www.prvniletnifestival.cz

 


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib