gototop
14.03.2012 Pardubická folková noc 2012, aneb jak jsme snědli Daňka…. (Pavla Hartmanová)    Tisk
Reportáže
Rok s rokem se opět sešel a 10. 3. se konala už počtvrté Pardubická folková noc, které předcházelo Východočeské kolo Porty. Dramaturg a zakladatel akce Víťa Troníček vtipně poznamenal, že to je vlastně výroční festival jeho ženy, memorial příjmení Němcová, neboť první ročník byl v podstatě jen vydařený mejdan spřátelených muzikantů, kteří přijeli gratulovat na svatbu. Setkání se však stalo tradicí a vrcholem letošního ročníku tohoto minifestivalu bylo vystoupení legendy Wabiho Daňka a mega dort k jeho nedávným pětašedesátinám.
Dort k Wabiho narozeninám
Dort k Wabiho narozeninám
foto: Bllemby
Ač je tento festival ochuzen o otevřené nebe a vůni přírody, jeho atmosféra byla přesto skvělá. Diváky a samotné muzikanty rozehřály před večerním koncertem soutěžící kapely v Portě, kterých bylo devatenáct. Protože měl každý z účinkujících s sebou nějakou podporu, divácká kulisa byla hojná už od dopoledne do téměř pěti hodin, kdy kolo skončilo. Na Portě se objevily známé i neznámé tváře, lepší i horší výkony, pro mnohé muzikanty to bylo vůbec první veřejné vystoupení a právě v objevování nových tváří má tato více než čtyřicetiletá soutěž největší význam. Východočeské kolo se do Pardubic vrátilo po mnoha letech jako součást projektu FOLK ŽIJE!, konalo se zde podruhé a jeho aktraktivitu potvrdil zájem soutěžících i z jiných regionů. Novinkou letošní Porty byl způsob hodnocení soutěžících po vzoru populárních televizních soutěží typu Superstar. Pětičlenná porota sdělila svůj názor veřejně, před publikem, okamžitě po vystoupení interpreta a zdá se, že se experiment velice vydařil. Mimojiné díky vtipné porotě, která kromě kritiky dokázala často ztrémované začínající muzikanty skvěle povzbudit..
Nejhodnějším členem poroty byla Veronika Stráníková (Stráníci), předsedou poroty byl Jarda Moravec (Duo Ťuk), často polemizující  s Víťou Troníčkem (Marien a Český rozhlas Pardubice). Dále porotu tvořil hudební producent a zvukař Petr Michal (MKProduction) a hudební režisér a muzikant Petr Novotný (Žalman & Spol., Devítka, Žalozpěv).
Účinkující i diváci se shodli, že se letos sešla větší konkurence než loni, a proto byli velmi napnutí, jak klání dopadne a kdo pojede na finále do Ústí nad Labem jako vítěz autorské kategorie a kdo na finále do Řevnic jako vítěz interpretační kategorie. Vyhlášení proběhlo až v sedm hodin večer po vystoupení první kapely v rámci Pardubické folkové noci - Falešné karty. Ta, svou dřevní trampskou melodikou, rozproudila krev i nově příchozím divákům, kteří  zaplnili sál v ABC klubu. Falešňáci představili i tři nové písničky – Zatracení blázni, Čas nálezů a ztrát a Stádo koní.
Celým dnem a nocí provázel skvělý bavič a zpěvák Míra Ošanec, který glosoval dění a vyprávěl vtipy o čemkoliv – třeba i o slimácích.
...a další rok
...a další rok
foto: Bllemby
Umístění kapel v kategorii diváků, ve které se odevzdalo 148 hlasů, se celkem shodovalo s názorem poroty v ostatních kategoriích. Divácky nejúspěšnějším uskupením Východočeského kola se stala ostravská kapela Kofe@Vlna, pozůstatek skupiny I.C.Q. Tito dva šikovní mladí mužové (Martin Neumann a Lubomír Vaňka) si odnesli ještě dvě druhá místo v autorské a interpretační kategorii. Tři třetí místa si odnesly sestry Vytiskovy z pražského Quaoaru. První místo v obou hlavních kategoriích vyhrála kapela Strunovrat v čele s Petrem Šotou ze Slatiňan. Kromě putovní kovové plastiky byl hlavní cenou i jeden den v uznávaném nahrávacím studiu MK Production v Českých Budějovicích. Strunovrat vystoupil i v průběhu Folkové noci a získal pozvání na největší východočeský festival Folkové Chvojení. Zvláštní cenu poroty získala členka Strunovratu, houslistka Jitka Šottová, sklidila uznání za instrumentální zručnost a nezaměnitelnou barvu tónu.
Po vyhlášení výsledků pokračoval večer vystoupením skupiny Rolničky z Bratislavy, kteří i bez zpěvačky Majky Goliášové, plnící mateřské povinnosti, dokázali přesvědčit, že slovenské folkové písně mají co říci i českému divákovi. Po nich se na jevišti krátce mihnul vítězný Strunovrat a následovalo vystoupení severočeských Stráníků s Mírou Ošancem s cover verzemi písní legendárního tria Peter Paul a Mary. Přestože věkový průměr diváků byl kolem 38 let, nejvíc folková muzika rozpalovala malé děti, které se nestyděly „odvázat“ a tančily pod pódiem a v uličkách mezi židlemi. Takhle mladé posluchače určitě mnohé jiné hudební žánry nemají. Takže dorůstající posluchači tu jsou!
Předkapelou Wabimu Daňkovi se stala pardubická skupina Marien, jejíž písničky si pobrukovala při vystoupení půlka sálu. Sklidili asi největší aplaus a rozesmáli diváky Klukem z Pardubic, kdy  v celé písničce  místo „r“ zpívali „j.“
Wabiho ansámbl
Wabiho ansámbl
foto: Bllemby
Festival se chýlil ke konci a přišel hřeb večera, vystoupení oslavence Wabiho Daňka, který hrál a zpíval sám bez Miloše Dvořáčka. Wabi diváky také pobavil, protože se pochlubil, že má novou kytaru se spoustou tlačítek, kterými se dá nástroj ladit, že je jeho mazlíkem. Mazlík-kytara se po zapojení do aparátu rozhodla vzdorovat, ozývaly se z ní podivné zvuky a Wabi nakonec celé představení odehrál na zapůjčenou kytaru. Píseň, co mě učil listopad a Hello lidé si zazpíval dohromady s Marien.
Poté byli vyzváni všichni muzikanti, kteří mají kytary, ať se k Marienům připojí a asi dvacet kytar zahrálo a zazpívalo Wabimu místo Happy Birthday trampskou hymnu Rosu na kolejích a oslavenec musel z doneseného obrovského dortu, na kterém byla jeho fotografie, sfouknout 65 svíček. Doutnající svíčky zakončily oficiální část čtvrté Pardubické folkové noci, která pokračovala do ranních hodin obřím sessionem asi 20 muzikantů a stohlavého sboru. Do dortu se pustili všichni a mnozí na něm našli i své obličeje, protože pozadí tvořila fotografie diváků z loňského ročníku festivalu Folkové Chvojení, které pořádá Ivan Kurtev  a Marien v rámci svého projektu FOLK ŽIJE!. Letos se Chvojení bude konat 15. – 16. června ve Vysokém Chvojně.

Sdílet na...
Kam dál?

» Výsledky Českého národního finále Porty 2011 (FOLKtime.cz)

» Rosa na kolejích (Michal Jupp Konečný)

» Pražské portování v roce 2015 (Miloš Keller)

» Dětská Porta jubilující (Miloš Keller)

» Z jednodenní návštěvy na třídenním festivalu II (Renata Králová)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib