gototop
08.04.2015 Nečekané objevy na Portě v Pardubicích a velmi vypečený koncert Marien s hosty (Jana Štěpánková)    Tisk
Reportáže

Věneband
Věneband

Termín východočeského kola Porty připadl na předvelikonoční sobotu 4. dubna. Někdo mohl namítat, že volba takového termínu je risk, ale obavy byly zbytečné. Na soutěžní přehlídku i na večerní koncert Marien s hosty dorazila velká spousta diváků.

A bylo na koho se dívat a co poslouchat… Letošní předkolo Porty v Pardubicích se honosilo samými zajímavými soutěžícími a vítěze bylo rozhodně z koho vybírat. Už první kapela Kdo ví z Chrudimi sklidila kladné hodnocení poroty a diváci jí udělili dokonce 1. místo v kategorii Divácká Porta. Kapela mladinká a s velkým potenciálem. Určitě o ní ještě uslyšíme.

Dalším objevem bylo duo Melda & spol. z Boskovic ve složení Petr Meluzín a Milan Novotný. Petrovy nápadité a melodické písně krásně doplňovala Milanova sólová kytara. Snad jediným rušivým elementem – ne snad po hudební stránce, ale po stránce lidské – byl soutěžící Dan Vertigo, který příliš sebejistě, až arogantně zakončil první půli a mnohé přítomné znechutil a naštval (mírně řečeno). Troufám si tvrdit, že když se někdo rozhodne přihlásit se do soutěže a předstoupit před porotu, tak by v sobě měl mít dost pokory a nechovat se jako mistr světa.

Po přestávce se objevilo hned několik výrazných tváří. Z žánru vybočující Věneband, který na hudební scéně není nováčkem. Po několika letech se na oblastní kolo Porty v Pardubicích vrátil Špunt z Přerova, který si v roce 2010 odnesl 1. místo v kategorii Interpretační Porta a v témže roce 2. místo v kategorii Autorská Porta. Po roce také vystoupil živelný Michal Willie Sedláček s Evou Trnkovou. Skvělý výkon podalo i duo Flender & spol., které avízovalo své poslední vystoupení, ale vzhledem k tomu, že mu bylo uděleno několik cen, dočkáme se nejspíš dalších koncertů.

Porota ve složení Alena Schernstein Vítová, Petr Michal, Jaroslav Moravec, Petr Novotný a Petr Šotta rozhodla o vítězích následovně:

Autorská Porta

  1. Věneband – Volný pád – postup do mezinárodního finále v Ústí n/L.
  2. Melda & spol. – Třetí zbytečný – postup do mezinárodního finále v Ústí n/L.
  3. Flender & spol. – Zvony

Interpretační Porta

  1. Věneband, Litomyšl – postup do českého národního finále v Řevnicích
  2. Melda & spol., Boskovice – postup do českého národního finále v Řevnicích
  3. Flender & spol., Praha

Diváci pak rozhodli o tomto pořadí v kategorii Divácká Porta:

  1. Kdo ví, Chrudim
  2. Flender & spol., Praha
  3. Melda & spol., Boskovice

Dále byly vyhlášeny i zvláštní ocenění honorované účastí na letních festivalech. Na Folkališti si zahrají Flender & spol. Na Slatiňanském vrabčáčkovi se můžete těšit na Věneband. Program Folkového chvojení doplní Špunt, Michal Willie Sedláček & Eva Trnková. A na Pernštejnské fortuně se objeví Kdo ví a Melda & spol.

Předávaní cen
Předávaní cen
Zajímavá a hodnotná cena byl zajisté dárkový poukaz do nahrávacího studia MK Production porotce Petra Michala, získala ho kapela Kdo ví.

Večerní koncert byl komponovaným  vystoupením domácí kapely Marien a hostů, kteří v průběhu dne tvořili porotu soutěže.

Alena Schernstein Vítová zcela vykolejila publikum písní I Will Always Love You od Whitney Houston. Ve spojení se Zuzkou Mimrovou a zbytkem Marien pak publikum při písni Ironic od Alanis Morissette doslova šílelo. Alenino vystoupení pak bylo zakončeno velmi působivým provedením písničky Zrcadla.

Písničkář Jarda Moravec vystoupil v duu se Zdenou Troníčkovou, jejíž zpěv prostý ostatních vokálů Marien s jistotou dostal nejednoho posluchače. Nevšední, místy až šansonová poloha byla velmi milým překvapením. Na dvě písně se duo rozrostlo až na kvartet o Petra Opočenského a Víťu Troníčka.

V doprovodu kapely Marien zahrál několik písní Radek Píďa Bartoš, který v současnosti dokončuje svou první desku. Na křest je možné se těšit už na Folkovém chvojení. Další z porotců Petr  Šotta, vystoupil nejprve sám, postupně se však připojila s houslemi  Jitka Šottová, a závěr vystoupení patřil titulní písni nového alba Strunovratu Chlapec a moře, opět za doprovodu Marien.

Petr Novotný se představil netradičně s kytarou se svou písní Klub odložených milenek, také lidovou písní Svítej bože svítej v duetu se Zuzkou Mimrovou. Vrcholné číslo vystoupení byla ale rapová show Petra Novotného za asistence posledního z porotců Petra Michala. Jednalo se o kompilát textů Víti Troníčka a Radky Havelkové. Celý sál se otřásal smíchem a někteří slzí ještě dnes při shlédnutí záznamu.

Poslední blok tříhodinového večerního programu patřil opět kapele Marien, která po oficiálním koncertu pokračovala v předsálí sessionem až do ranních hodin.
Pardubická folková noc byla velmi vydařených a hudbou naplněných téměř 24 hodin…
 
Jana Štěpánková

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib