gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

13.03.2017 Východočeské oblastní kolo Porty už má své vítěze (Ivan Kurtev)    PDF Tisk Email
Reportáže
Rendez-fou
Rendez-fou
Foto: Ivan Němec
Východočeské kolo Porty se uskutečnilo v sobotu 11. 3. od jedenácti hodin. Do soutěže se přihlásilo deset kapel. Bezprostředně po vystoupení jim po vzoru televizních hudebních soutěží dávala zpětnou vazbu a rady pětičlenná porota, kterou letos tvořili: Petr Rímský (písničkář, lektor a autor pozoruhodných publikací o kytarových akordech), Jaroslav Moravec ( Duo ťuk, písničkář a básník, ředitel KC Letohrad), Petr Novotný (basista Žalmanova spolu, hudební režisér, glosátor, písničkář, aranžér), Petr Michal (majitel studia MKP České Budějovice, zvukový a hudební režisér), Víťa Troníček (kapelník skupiny Marien, písničkář, autor)
Východočeské kolo je výjimečné tím, že vítězové krom postupu do finále Porty, mohou získat pozvání na festivaly, či den v nahrávacím studiu. Pozvánku na festival Folkové Chvojení (16.-17.6.2017) tak získaly skupiny Kdoví a Větrno, pozvánku na festival Pernštejnská Fortuna (18.-20.8.2017) získaly skupiny Rendez - fou, Meziměsto a Mazzec, na festival Slatiňanský vrabčák (4.11.2017) získala pozvání z rukou pořadatele Petra Šotty skupina Meziměsto. Skupina Rendez - fou  získala navíc pozvání porotce  Petra Rímského  na vystoupení v cyklu  Koncert s těmi, které mám rád (24.4.2016) a také den v nahrávacím studiu MK Production, České Budějovice, které převzala z rukou porotce a zvukového mistra Petr Michala.
Po vyhlášení vítězů, program přešel do koncertní části. Hlavními protagonisty byli porotci Petr Rímský, který v příjemně zaplněném pardubickém Klubu Doli těšil publikum svým magickým hlasem za doprovodu skupiny Misitu, a Víťa Troníček, který završil večer v Triu s Honzou Koubou a Petrem Feďou Opočenským. Následně až do brzkého rána následoval session.
 
Ze všech reakci nás zaujala a potěšila ta od Petra Rímského, kterou jsme si (s jeho svolením) půjčili...
Petr Rímský
Petr Rímský
Foto: Jiřka Knapová
V Pardubicích jsem byl "děsně důležitej" :-), tedy účastnil jsem se poroty, k čemuž mě vyzval Víťa Troníček. Věřím mu, je to blázen podobné krevní skupiny. Jako vždy jsem mu věřil oprávněně. Bylo to tam úžasné, pohodové, pohodlné, komorní, jak to mám rád, takže prostor zaplněný muzikou a dobrými lidmi. Desítka fajn účinkujících z nichž vysoko nad průměr čnělo vítězné Rendez-fou. Měl jsem husí kůži a pozval je do blázince, kam vlastně podle názvu patří, tak tam spolu uděláme koncert. Taky Petr Mitig Petr Peuker s jeho Větrno zabodovali a postoupili i v autorské jakož i interpretačně i autorsky třetí David Alfik Dewetter.
Krásný a příjemný byl závěrečný koncert, kde jsme také hráli (doprovodili mě mí drazí Veronika Skočdopolová a Pavel Hloušek) a hezký den oficiálně završil Víťa se všemi možnými kombinacemi svých sestav. Ale co mě bralo za srdce velmi, byl muzikantský "sejšn". Už jsem jich zažil moc a z každého tisíce jich bylo 999 takových těch "rutyšuty". Soubojové typy kytar aneb kdo má větší bednu, tvrdší trsátko a razantnější úder. Znám řadu takových kolem sebe... Nebo kdo umí do něčeho tlouct hlasitěji, kdo najde větší "vyřvávačku". Na takových večůrcích si nejlépe si člověk zahraje tak kolem půl čtvrté, když odpadnou... Pokud sám dožije :-). Tentokrát jsem trefil to jedno promile, kdy se hrály hezké písničky, vše s citem a pokorou, a přitom s radostí a energií, co člověka nabíjí. Když dal někdo sólo, tak jen jeden a ostatní mu dali prostor. Holky "Marienky" (to zní slovensky :-o ) decentně a přesně "štěrchaly" a střídaly arzenál různých shakerů a cabas. Nic nikde nečnělo a kdyby to shora někdo na dva ambienty celé nahrál, byla by to nepochybně příjemná nahrávka, ke které bych se v autě na cestách s radostí vracel a zpíval si s ní. Tak jsem Vám to chtěl říct. Folk Žije a ani Porta, přes veškeré hlouposti, kterých se někteří její vysokotrampští či papalášsky se chovající představitelé dopouštějí, není ve své podstatě a ve svém základu mrtvá. Díky bláznům, jako je třeba právě Víťa Troníček, Ivan Kurtev a další lidé "tam dole". Lidi, na to choďte!
 
Oficiální výsledky ročníku 2017
Interpretační Porta
1. Rendez - fou; Jihlava
2. Větrno Benešov; u Semil
3. David Dewetter; Týnec nad Sázavou
Autorská Porta
1. Větrno za píseň „Na vlnách", h/t: Petr Peuker
2. Mazzec za píseň „Pozdní sběr", h/t: Martin Pavlas
3. Kdoví – „Řekněte mi", h/t: Vojtěch Dvořák
3. David Dewetter – „Dvě pravdy", h/t: D. Dewetter

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22232425
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib