gototop
02.04.2013 Notování se skupinou Bodlo (Karel Vidimský - Cimbura)    Tisk
PR
První dubnový pracovní týden vyniká tím, že začíná v úterý. A čtvrtek 4. dubna, kdy bychom se s vámi rádi setkali při druhém semifinále písničkové soutěže Notování, je teprve třetím pracovním dnem měsíce! Kdo to poplete, připraví se o možnost zasáhnout v pražském Music City Clubu do rozhodování o tom, kdo se stane po minule vítězné Isaře dalším finalistou jubilejního desátého ročníku. Tentokrát budou soutěžit o postup písničkář Zdeněk Barták, který je jediným pražanem na startovní listině, a čtyři přespolní kapely: Alternativa z Plzně, Flastr z Mladé Boleslavi, Naopak z Dobříše a České Lípy a Věneband z Litomyšle. Zatím, co v první části programu, která začíná v 19:30, vystoupí soutěžící ve čtyřpísničkových blocích, program po přestávce bude patřit hostující kapele Bodlo z Chodova u Karlových Varů.

Vznik kapely Bodlo, která v r. 2007 vyhrála čtvrtý ročník Notování, se datuje do dubna 1985 a počátky její historie js
Bodlo ve vítězném finále v r. 2007
Bodlo ve vítězném finále v r. 2007
foto archiv skupiny
ou obestřeny rouškou tajemství. Je to tím, že jako jediný ze stávající sestavy je prožil kapelník, banjista Olda Pulkrt, který si nepamatuje ani jak vznikl název skupiny, kterou prošla dlouhá řada muzikantů. Členy skupiny byli v minulém století např. i Honza Jelínek, později kapelník Fajnbeatu, který Notování vyhrál v r. 2010, nebo mandolinista Jirka Plha Rybář (dnes BlueGate) a mnozí další. Z historických černobílých fotek jsem vypozoroval, že chlapci měli i zpěvačku, ale její jméno mi zůstalo utajeno… Srozumitelnější se historie Bodla jeví býti od 90. let minulého století, kdy se ke kapelníkovi a jeho pozvolna odcházejícím spoluhráčům postupně přidali baskytarista Radek Exner a zpěváci a kytaristé Štefan Timko a Zdeněk Smolík a jako poslední houslista Slávek Vojtek. Od r. 1996 se Bodlo zúčastnilo s jedinou výjimkou všech ročníků festivalu Zahrada až do jejího zániku v r. 2011. Na Krtečka si chlapci sice sáhli nejblíže ze sedmého místa, ale rozhodně není neúspěchem být čtrnáctkrát mezi patnácti borci, kteří se finále soutěže o škůdce našich zahrad každý rok zúčastňovali.
Co do počtu získaných cen byla k Bodlu vlídnější Porta. Za písně Rebelka Manto Mavrojenisová (viz klip) a Až jednou přijdeš (v obou případech hudba Zdeněk Smolík, text Radek Exner) získali Autorské Porty a jsou také držiteli Divácké Porty. Z dalších účastí na významných hudebních akcích a festivalech vzpomíná Bodlo nejvíc na Muziku v Hrádku u Rokycan a Loketský kotlík. A taky prý na Notování, tehdy ještě pod Vyšehradem. V letech 2000 až 2009 uspořádala skupina Bodlo deset úspěšných ročníků festiválku Chodovský poplach a od r. 2010 pořádá společně se skupinou Netřísk (pětinásobná účastnice Notování) Habartovský festival. Je jen málo neprofesionálních kapel, které umí být i po osmadvaceti letech na scéně tolik aktivní…

Vedle několika výrazně amatérských videozáznamů na YouTube je autorský folk-grassový repertoár Bodla, reprezentovaný celkem třiatřiceti písněmi, zaznamenán na šesti demo CD, která chlapci vydali vlastní péčí a silou v letech 1998, 2002, 2005, 2007, 2009 a 2011. Tato cédéčka jsou samozřejmě již dávno pryč a tak vám nezbývá, než si přijít Bodlo poslechnout naživo, což je stejně nejlepší. Všichni, kteří máme s večerem 4. dubna 2013 v Music City Clubu něco společného, se na vás těšíme.

Sdílet na...
Kam dál?

» Adrenalinový večírek se super šťastným vítězem (Honza Dobiáš)

» Druhý finalista Notování - Věneband - a ti další (Honza Dobiáš)

» Kdo, jak a proč se dostal do 2. semifinále Notování (Rada Notování)

» Isara, Saša Niklíčková a Alternativa v ACW Plzeň (Isara)

» Výsledky 6. základního kola VIII. ročníku Notování atd. (Rada Notování)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
John AKS  - Toulavej vítr   |37.48.53.xxx |19.07.2018 20:32:19
Pamatuji si, že zpěvačku měli. Ano, v devadesátých letech, kdy byli několikrát na akci Toulavej vítr v Aši, resp. v Krásné u Aše. Měli na tuto akci i píseň o Aši, jestli si dobře pamatuji, rád bych viděl celý text.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib