gototop
15.02.2006 Vecer, který mne prekvapil aneb jen prátelství vítezí (Lukáš Vořech Pokorný)    Tisk
Reportáže

Zrno bylo odděleno od plev a kdo přišel ve čtvrtek 2.2.2006 do klubu v Trojické ulici, mohl se na vlastní oči i uši přesvědčit. První večer na téma semifinále 3. ročníku soutěže Notování pod Vyšehradem je úspěšně za námi. A stručně o čem to bylo: o kapelách a písničkářích, lehké životní nadsázce, o přátelství, Drakovi a Krtkovi.

Asi nemá smysl dlouze rozebírat pravidla, jako že tento večer byl zásadně postaven jen na hlasování diváků, že z něj jen jeden může postoupit do finále, že ještě zbývají dvě semifinále a že do posledního finálního večera si ke třem diváckým postupujícím porota vybere ještě své dva favority dle vlastního uvážení a že i tento způsob postupu může v dění takové soutěže ledacos zvrátit, což se již v tomto kole potvrdilo, ale o tom později.

První na pódiu se objevil pražský Triumvirát, mladičká kapela ochuzená o Dana Švece, který projekt opustil, aby se mohl věnovat sólové kariéře písničkáře. Místo něj, ale spíše v roli konferenciéra než muzikanta, se objevil sympatický Dond. Jejich vystoupení bylo dle mého názoru nejslabším místem programu. Písničky mi většinou splývaly jak aranžérsky, tak mnohdy i melodicky, do jednoho nevýrazného patosu. Trochu pozitivněji bych ohodnotil jen poslední hranou píseň Kolikátá láska, které jsem nakonec dal hlas a to zejména proto, že se od ostatních na první poslech lišila. I přestože jejich vystoupení chyběla jistota a nějaké silnější emociální podbarvení zpěvu by taky neškodilo, nemyslím si, že by se nemohli velmi slušně vypracovat. Zejména kytarové postupy vytažené z učiva klasického hry na tento nástroj mi napovídají, že téhle kapele chybí opravdu jen zkušenosti. Ten muzikantský um by tam byl.

Simony Klímové máme teď plný FOLKtime. Přednedávnem byl uveřejněn jeden zážitkový článek o jejím koncertu s Pětníkem a nepletu-li se, pak mému kolegovi Tomáši Pohlovi, kterého jsem jako novinář na tomto kole Notování zaskakoval, poskytla celé interwiev. Písničkářka pochází ze Slaného, kde ji každý měsíc můžete slyšet v místní čajovně "Letící slunečnice" v jejím hudebním pořadu. Do něj jsou v blízké budoucnosti zváni Hluboké nedorozumění, písničkář Jarda Holan nebo Stráníci, kteří stojí za soutěžním festivalem Osecká kytara, jež v posledním ročníku Simča v soutěži písničkářů vyhrála. Navíc mi v soukromém rozhovoru před soutěží prozradila, že natočila demosnímek.

Simona z prvního kola postoupila díky divoké kartě poroty. Nechci se opakovat a znovu tvrdit, že mne Simča překvapila jasností myšlenek ve svých písních obsažených při nulové ztrátě básnické invence, a tak zhodnotím jen písně pro mne nové a to Zákony věků z konce loňského roku a píseň Skála. Prvá je o smrti a umírání vůbec. Ačkoliv právě tyto písně bývají emociálně nejpůsobivější, tak mě přišla spíše průměrná, v rozmezí tohoto večera dokonce i lehce podprůměrná - prostě mne nechytla ani melodií ani výrazem projevu. Stejně jako u Triumvirátu si však myslím, že druhý náslech by můj názor mohl značně posunout dál. Tohle byl jen soud z prvního dojmu. O to víc jsem si vychutnal propadavý vokál silové mantry, či modlitby, písně Skála. Dle mého nejlepší píseň soutěžní části večera. Pseudolidové nápěvy mi poslední rok mého života nějak útočí na srdíčko, ale myslím si, že tady značně zapracoval pěvecký výkon, kterému nechyběla energie a to mi leckdy stačí. Mé hlasy nakonec Simona získala pro píseň Na Olymp a samozřejmě jsem si neodpustil zakroužkovat na hlasovacím lístku Skálu.

Duo T'n'T předvedlo od počátku do konce energické vystoupení. Zaujal mne zejména výstup Terezy Ženaté. Někdo by řekl, že má osobitý projev, ale já chvíli přemýšlel, zda-li se mám smát, nebo to její přílišné, až trochu nepřirozeně vypadající kroucení za mikrofonem mám brát opravdu vážně. Bral jsem! Za zajímavé písně a ty dostaly i mé hlasy bych označil vůní léta prosycenou skladbu Déšť a pak milostný duet od ruského skladatele Alexeje Rybnikova (odposloucháno z pódia), kde mne příjemně rozechvíval mírně napjatý refrén, který se v překladu ukázal být značně filosofický.

"Klárce ujela kobyla," prozradil mi jako aktuální novinku Honza Špalek z kapely MY3.avi. Zjevně tím nemyslel, že by se jejich houslistce stala nějaká nepřístojnost při jízdě na těchto skvostných zvířatech, i když věřím, že ani to by mi při své poněkud šprýmařské nátuře nakonec nevyvrátil. To spíš komentoval problémy, které člence tohoto souboru připravil její nástroj. Dále jsem se dozvěděl, že 20.4. v KC Novodvorská si po delší době v Praze opět odehrají větší koncert, čímž bylo míněno "víc než-li pět písniček". U kapely My3.avi nemám problém s kritikou. Jejich kořeny ze středoproudařské scény je naučily činit muziku zajímavou jak instrumentálně, tak tématy svých textů. Kupříkladu Rozjedem se autem po polích, jež bují proti stereotypu, mi připomněla svou náladou i vyzněním Malotraktor od Migu 21. Myslím, že jsem ji již slyšel na podzim loňského roku na festivalu FOLKomín. Tato píseň je právě tím příkladem, kdy teprve na druhý náslech se v uších recenzenta dílko posouvá k jeho kladným reakcím na ně. Napoprvé mi totiž nijak zvláštní nepřišla. Za zásadní píseň považuji Juppiter. Údernou naddimenzionální píseň o "prezidentovi Vesmíru" považuji za dokonalé propojení folku a sci-fi žánru. Obzvlášť, když se proslýchá, že inspirací k této písni by

foto: Tomáš Pohl ©

MY3.avi na ilustr. snímku z Rybynaruby

foto: Tomáš Pohl ©

mohl být jeden významný folkový kritik a pořadatel několika festivalů. A mé hlasy? Vletílo ptáča do mojí fujáry, Rozjedem se autem do polí a samozřejmě Juppiter.

A nyní v pauze mezi soutěžní částí a zážitkovou spíše divadelní, než-li hudební, etudou Panelákových fotrů malá poznámka. Kdyby Cimbura na pódiu mlčel na téma "rozdáváme ceny kamarádům", možná bych teď mlčel i já. Ale nemohu!

Když bude někdo pravidelně účastníkem hudebních soutěží a festivalů, zákonitě se musí potkat s pořadateli. Od toho je již jen malý kousek k tykání a skamarádění se. Přitom si hudebníci nabírají pódiové zkušenosti a to je cesta k vítězství, je-li to ovšem cíl interpreta. Před rokem a půl jsme se s Cimburou potkali na jednom koncertu. Bavili jsme se o Notování a Cimbura mi tehdy řekl, že na jedno kolo odstoupí z poroty, protože by jeho názor na jednoho ze soutěžících nemusel být tak objektivní, jak by bylo správné. Nevím sice, zda-li tak opravdu učinil, ale řekl to natolik přesvědčivě, že k němu mám v posuzování výkonů soutěžích důvěru a to, že se s nimi kamarádí? Jak jsem psal prve: když někdo bude hodně hrát... bude i náš kamarád a může třebas i vyhrát.

Popisuji je stručně, ale výstižně: hrají ukrutně falešně, texty jsou příšerný, vypadají odrbaně a bezdomovci bych podal ruku bez štítění spíš než někomu z Panelákových fotrů. Tedy pokud budou stát na pódiu ve svých teplákách a roztrhaných tričkách. Ale jsou skvělí! Bezkonkurenční záruka humoru chlípného, hnusného, oplzlého a přitom natolik slušného, že by se leckterý Suchánek mohl učit a stydět v koutě. Páté místo na Zahradě mluví za své. Poprvé jsem se s Jiřím "Tatrou" Kynclem, Jaroslavem "Heavy" Budilem, Zdeňkem "Paganini" Vidlákem a Michalem "Strýčkem Kombajnem" Knéblem setkal na již jednou zmíněném festivalu FOLKomín. Oni na pódiu a já na lavičce v hledišti. Již tehdy jsem tvrdil, že si nedovedu jejich produkci zaznamenanou na kompaktním disku představit. A hle, do Trojické přinesli placatou modrou věc s názvem "Krtek demácí". Koncert se tak stal i křtem, který u formace, na kterou dle názoru kapelníka Kyncla nechodí posluchači ale diváci, nabral vskutku teatrálních rozměrů. Připíjelo se vodou z kýblu, kam bylo posléze vhozeno křtěné CD. Pokladník, nebo-li výběrčí vstupného, jistý Drak, slaví kulaté narozeniny, a tak pod Cimburovým tlakem byl přinucen vystoupat na prkna, která v tu chvíli pro něj neznamenala svět, ale možnost propít se k na dně epesního kyblíčku uloženému disku. Jestli Drak opravdu požil svých 10 litrů kapaliny, aby si doma mohl pustit Fotry, to věru nevím, ale originální mi to přišlo dost.

Na CD je sedm písní. Čtyři z nich zazněly na živo. Jak Panelákoví fotři jako song stárnoucích mužů, tak Atentátník, který v době neshod mezi západní křesťanskou a východní muslimskou kulturou působí velmi aktuálně, byť se opět jedná o parafrázi na téma otrava "alkahólem". V podání ZZ Top Heavy Budila tato píseň nemá chybu, obzvlášť, když o východní nápěvy se snaží taková hvězda jako je zpívající houslista Strýček Knébl. Fotři by si zasloužili samostatný článek, v němž by recenzent popsal všechny gagy, helmy, růžové brýle, ksichty a vůbec, ale tento článek by pak byl natolik dlouhý, že bych ho po sobě už ani já nechtěl číst. Tak si troufnu připomenout už jen megahit Krtek, kde jediným nástrojem, který Fotry doprovází je správně hippie-strakatý dětský rapman. Milý Miloši, tohle mi pusť v Bonanze, ať Ti mladí začínající (již 25 let - opsáno z bookletu PF) ukážou, že folk je doopravdy multižánrový. Když Country radio v pořadech jistého Karla Černocha může pustit Maxim Turbulenc, tak proč by nemohli éterem znít Fotři, byť je to trochu hip-hop.

Teď jsem se pořádně rozdováděl, ale měl bych se uklidnit, neboť závěrem je nutné podotknout, kdo postoupil.

Pořadí písní: 4.-5. místo (18. hl.) Skála a Kolikátá láska, 3. místo (19. hl.) Na Olymp, 2. místo (21 hl.) Viktor a 1. místo (24.hl.) Vletílo ptáča do mojí fujary.

Kdo pozorně četl, již tuší, kdo sesbíral nejvíc hlasů. Bylo to velké překvapení. Divoká karta pomohla Simoně Klímové k postupu do semifinále a diváci ji posunuli až do finále. Druzí skončili My3.avi, což nebylo překvapení. Třetí Triumvirát, což teda pro mne bylo, ale asi měli silné zázemí a poslední duo T'n'T. Simonka přidala dojemnou baladu o mezilidské vztahové nekomunikativnosti Budiž ticho a mě jen k radosti Skálu a večer v Trojické byl u konce.

A na závěr tohoto ultradlouhého článku: pokud jste se jím prokousali až do konce, pak zanechejte v reakcích nějakou tu pěknou zprávičku. Myslím, že jsem psal dostatečně kontroverzně, abych předchozí diskusi trumfnul. A proč? Protože mi Cimbura přede všemi popřál alespoň tolik příspěvků v reakcích, jako měl Tomáš k poslednímu základnímu kolu před měsícem. Přeji mnoho zdaru soutěži, vystupujícím i Vám milí platící diváci, co přijdete i příště. Já se poroučím a protože během zveřejnění tohoto článku budu na dovolené, tak nečekejte, že na Vaši jistě ostrou kritiku hned odpovím.


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Cimbura  - Re: Večer, který mne překvapil aneb jen přátelství   |160.218.43.xxx |15.02.2006 10:48:00
Dost dobrý! Velmi dobre napsaná reportáž - ba co dím, RECENZE!!! Všechno sedí a jen s malou výhradou bych se pod to podepsal i já. Ta výhrada? Notování nemá porotu alébrž poradatelskou radu. Rozdíl? Porota soutež neporádá, lec rozhoduje. Poradatelská rada porádá, ale nerozhoduje. Pouze podává pomocnou ruku divácky nedoceneným muzikantum (viz v clánku popsaný prípad Simony Klímové) a prubežne reší problémy a svízele soutež provázející. Ve finále pak urcuje mezi divácky proverenými finalisty svého, diváckému rovnocenného víteze. To vše ciní s vedomím vlastní omylnosti a je vdecná za toleranci..
vašek müller  - Re: Večer, který mne překvapil aneb jen přátelství   |194.108.91.xxx |15.02.2006 12:07:00
Za ty roky, co sleduju tuhle muziku a ctu o ní, jsem nabyl dojmu, že už me nic neprekvapí. Autor tohoto clánku to však nekolikrát dokázal.
Treba tento úryvek:
"Kupríkladu Rozjedem se autem po polích, jež bují proti stereotypu"
Bujení proti stereotypu, to tu podle me fakt ješte nebylo
Tomáš Pohl  - Re: Večer, který mne překvapil aneb jen přátelství   |80.188.224.xxx |15.02.2006 14:03:00
Lukáši , díky , za bezva záskok. Jinak taky obcas proti necemu bujím, proc ne ?
Ahoj
P.S. Hlavne, že jsi nepocítal , zda pocet houslistu souhlasil
Ondra Militký  - pro Símu   |194.228.23.xxx |16.02.2006 16:36:00
Simono, blahopreji k postupu. Tvé písnicky mám rád a nekdy ve Slaném (nebo jinde) ahojk
Vorech  - Re: Večer, který mne překvapil aneb jen přátelství   |83.208.171.xxx |17.02.2006 15:26:00
Nevim, kde jsem to slovo "buji" vzal, ale nejak se mi zakorenilo v hlave ve smyslu zbrojit proti necemu. Ale ted mne dochazi, ze to ma spis vyznam rasit, jako kyticky na jare. :-] Ale to vlastne taky priroda bojuje a tedy buji proti zime, ne? Mozna jsem tomu ted nasadil poradnou korunu ve vlastni blbosti, co? :-]

A Cimburo: za tu radu vs. porotu se omlouvam. Nic neni dokonale, a to je jen tak mimochodem dobre
Petr Sedláček  - Re: Večer, který mne překvapil aneb jen přátelství   |217.194.32.xxx |17.02.2006 17:33:00
Že by se puvodne chtelo použít "brojí"? Nic si z toho nedelej, taky už se mi párkrát povedlo použít úplne pitomý slovo na neméne pitomém míste. A to me to živí... Stane se ;-
Tomáš Pohl  - Re: Večer, který mne překvapil aneb jen přátelství   |85.70.70.xxx |17.02.2006 19:12:00
Lukáši, jako autor hezkých veršu máš právo na utvárení nových neotrelých slov. Na suché pedantské kritiky nedej
Vořech  - Re: Večer, který mne překvapil aneb jen přátelství   |83.208.171.xxx |17.02.2006 20:50:00
Ta dík. To poteší od Vás obou. Ješte prohlédnu slovníky. Treba jsem fakt vymyslel nové slovo?
Olina  - Re: Večer, který mne překvapil aneb jen přátelství   |212.71.129.xxx |22.02.2006 21:42:00
Me tretí místo Triumvirátu neprekvapilo, nebot jsem sedela u stolu s jejich fan klubem /patrilo k nemu nejméne sedm dalších lidí a kdo ví, zachytila-li jsem všechny/. Každopádne u mého stolu se pak hlasovací lístky dokonce kontrolovaly, jestli všichni "vyplnili správne"...A já se bála, aby to nakonec nestacilo na ješte lepší umístení..
Vořech  - Re: Večer, který mne překvapil aneb jen přátelství   |83.208.171.xxx |28.02.2006 10:19:00
Taky jsem si tam podobných praktik všiml. Otázka zní, jestli je taková cinnost fanklubu správná. O necem podobném ted psal Milan Tesar z radia Proglas ve svém clánku na iFolku, kde se venoval hlasování do své hitparády. Z mého pohledu je to vec kapely a lidí kolem nich, ale pak by mel mít nekdo poslední slovo, aby nakonec soutež nevyhrál nekdo, kdo je ješte "v zácviku". Címž mu ovšem neubírám na tom, že by príšte mohl zazárit

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib