gototop
19.04.2011 Šťastná sedmička. Komu padla v Notování do noty? (Honza Dobiáš)    Tisk
Reportáže
Ten téměř letní dubnový den číslovala šťastná sedmička! V Luxoru měla křest knížka Pavla Toufara Gagarin byl první?, v KC Zahrada koncertovali brněnští Poutníci a v klubu Mlejn vzpomínali na předchozí večer, zaplněný Vojtou Kiďákem Tomáškem a Beruškami. Narozeniny slavila Karolína Skalníková ze Sekvoje a ve Švermově už (doufám) vymýšleli program narozenin Mikiho Ryvoly, které připadají na den, kdy se na
Jen tak - Plzeň, nejmladší soutěžící v celé historii Notování
Jen tak - Plzeň, nejmladší soutěžící v celé historii Notování
foto: Jirka Paparaci Šámal
rodil i Karel Kryl a kdy vyletěl Gagarin, tedy na 12. dubna… V ten téměř letní čtvrtek 7. dubna 2011 se v architektonicky zajímavé mléčno-čokoládové moderní budově Music City sešli muzikanti, které hlasy posluchačů nebo Rady Notování poslaly do 2. semifinále osmého ročníku písničkové soutěže Notování.

Večer odstartovala kapela Jerry a dcerry z Příbrami. Vítězové diváckého hlasování v 6. základním kole byli snadno rozeznatelní: vous, jaký vytváří tahle mužská ozdoba kolem Jerryho obličeje, abys pohledal. Dvě dcer(r)unky byly taky k nezapření. Radka Lienertová okouzlila hned od první písničky svým hlasem, sestra Dana předváděla, jak mohou být zobcová nebo příčná flétna užitečné. A houslista Martin Lukeš si užil, když ho perlící moderátoři Bublina s Belmondem nejdřív označili za třetí z Jerryho dcer(r)… Že je Martin nováčkem, který přibyl do kapely potom, co se přihlásila do Notování, napovídá i název, který nese kapela na Bandzonu: Jerry & dcerry + Martin. Svůj Bandzone kapela zřídila až po únorové účasti v Notování, aby nebyla jedinou bezwebovou chudinkou ročníku.

Plzeňská skupina Jen tak sourozenců Kozákových (Tomáš 12 let, Katka 7 let) a Evy Röhrichové (10 let) má sice hodně málo roků, ale zato za sebou pěknou řadu úspěchů. Loni vyhráli ve své věkové kategorii Dětskou Portu a letos prvenství obhájili. A jsou také prvním dětským ansámblem, který získal Zlatou portu! Byla jim udělena loni, jako absolutně nejlepším účastníkům devatenáctého ročníku Dětské Porty . V Music City získali asi nejvřelejší potlesk a taky úsměvy div
Jen šest bodů za druhým místem se umístili Půl dechu do měchu - Hořovice
Jen šest bodů za druhým místem se umístili Půl dechu do měchu - Hořovice
foto Jirka Paparaci Šámal
áků - kromě pýchy, jak máme šikovné děti. Ostatně - podívejte se na výsledky. A to ještě není rozhodnuto o divokých kartách Rady Notování, protože za měsíc bude závěrečné semifinále, a teprve pak ke třem „diváckým“ postupujícím přiřadí Rada tři finalisty, kteří si to - podle jejího nejlepšího vědomí a svědomí - zaslouží.

Standa Haláček přijel z Kostelní Lhoty u Sadské. Sadská je u Nymburka a Nymburk je u Poděbrad, vysvětlili moderátoři. A Poděbrady jsou na srdce - dodal Cimbura. Standa zpívá zajímavým hlasem a dobře hraje na kytaru. To mu pomohlo k druhému místu v 2. základním kole, které se toho večera stalo postupovým, protože Rada Notování se shodla s diváky na vítězi (byla to skupina Netřísk, která bude soutěžit o postup ve 3. semifinále). Standa Haláček zřejmě zvolil písničky pro tento večer poněkud nešťastně. Byly si, žel, dost podobné, slévaly se v jednu a nejednoho posluchače přiměly k přemýšlení, zda by si chtěl jejich melodie notovat doma.

Z Hořovic přijeli Půl dechu do měchu a plzeňská děcka měla co poslouchat, protože je to jen pár let, kdy Půl dechu vyhrávali Dětskou portu, samozřejmě v mnohem vyšší věkové kategorii. Už v 5. ročníku Notování byli ve finále, loni museli vybojované finále vzdát, protože malý synek Šárky a Zdeňka Pexových měl zdravotní problém - a to logicky musela jít muzika stranou… Šárka měla tentokrát kolem krku výrazný zdobený náhrdelník, ale všem bylo velmi brzy jasné, že to podstatné má v hrdle. Helena Marková zase kouzlila na píšťalu a saxofon, Pavel Zálom na elektrickou kytaru, Láďa Čížek na basovku, všechno podmalovával Zdeněk Pexa za bicí soupravou. Je škoda, že vzrušující hudební plochy, které Půldeši dokonale rozehráli, neudělaly nic moc s publikem, které evidentně přišlo hlavně na písničky.
Twisted Timber zvítězili v tomto semifinále velmi přesvědčivě!
Twisted Timber zvítězili v tomto semifinále velmi přesvědčivě!
foto Jirka Paparaci Šámal
Závěreční soutěžící měli největší rozptyl ve svých domovech. Byť se oficiálně hlásí jako pražská kapela, většina z nich přísluší do různých měst v Čechách a zpěvák a kytarista Matthew Witten je doma až v Chicagu. Kapela Twisted Timber, která nás bude zanedlouho reprezentovat na největším evropském bluegrassovém setkání European World of Bluegrass Festival 2011 v holandském Voorthuizenu, nasadila do soutěže zajímavý anglicky zpívaný autorský repertoár z tvorby svých členů, dokonale rozpumpovala diváky a zvítězila s převahou, jakou nikdo nečekal! Šťastná sedmička, číslující v kalendáři den tohoto semifinále, nejlépe padla do noty Twisted Timberu. Že další pořadí bylo bodově velmi vyrovnané nikoho neohromilo. Naopak. To se čekalo…
Host večera Petr Rímský si pozval dvě vokalistky Petru Zajíčkovou a Veroniku Skočdopolovou, jejichž hlasy doprovázejí jeho zpěv i na připravovaném, po více než čtvrtstoletém Petrově působení na scéně, debutovém albu Zákon o zachování lásky, které vyjde snad již opravdu v dohledné době. Vedle písní z tohoto alba zaznělo i několik dalších Rímského autorských písní a také Ježkův, Werichův a Voskovcův Ezop a mravenec. Petrovy písničky potěšily všechny, kteří mají rádi chytré texty a kteří jsou milovníky nápaditých, brilantně hraných melodií… Je nadějné, že právě tento vynikající muzikant se ve své muzikantské škole věnuje výchově dalších kytaristů.

Poslední - 3. semifinále - proběhne za měsíc, 5. května. A pak již bude jasné, kdo si to rozdá první červnový čtvrtek ve finále o nejen o čest být vítězem VIII. ročníku Notování, ale i o pěkné ceny, které jsou připraveny pro všechny finalisty. Přijďte do Music Hall - jen malý kousek od O2 arény - za dobrou muzikou. Stojí to za to!

Sdílet na...
Kam dál?

» Výsledky 4. základního kola VIII. ročníku Notování (Rada Notování)

» Předvánoční Notování s dárkovým hostem (Rada Notování)

» Amfolkfest rozezní Pulčín poslední červencový víkend (Eva Endy Rohlenová)

» Notování v mrazivém čase sněhové kalamity (Honza Dobiáš)

» Poslední základní kolo VIII. ročníku Notování je za dveřmi! (Rada Notování)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib