gototop
13.05.2022 Lidová Redlová (Pavel Černý)    Tisk
Novinky
Dnes, 13. května, vychází hudební nosič Lucie Redlové - Lidová Redlová. Měl jsem tu možnost poslechnout si její nové písničky v předstihu a mohu říci, že její propojení s lidovou tvorbou rozhodně stojí za poslech. Nakonec, až si poslechnete, posuďte sami. Následuje tisková zpráva Lucie, která provází vydání tohoto hudebního počinu.
Lucie Redlová na sólové desce Lidová Redlová dozrála k lidovkám
Valašská písničkářka posílená Jiřím Hradilem i horňáckými hudci vzdala hold svým kořenům, Jitce Šuranské i Davidu Stypkovi
Lucie Redlová
Lucie Redlová
foto: Kateřina Mátlová
Dvě desetiletí se písničkářka Lucie Redlová bránila naplno navázat na odkaz svého otce Vlasty Redla. Svou lásku k lidové a ohlasové hudbě a léta zkušeností z kapel Docuku a Garde naplno zúročila až nyní, na albu Lidová Redlová. Desku natočila ve spolupráci s hudebníkem a producentem Jiřím Hradilem (Tata Bojs, Lesní zvěř, Hrubá Hudba), s nímž připravovala už singl Vodo moja oslavující řeku Bečva. Hradil výrazně přispěl ke konečnému vyznění nahrávky a ve většině skladeb na nějaký hudební nástroj také hraje.
Album obsahuje jedenáct písniček, z toho půl tuctu valašských a slovenských lidovek. „Ve stejném poměru jsme namíchali písničky smutné i veselé, kde jsme se snažili o jednoduchost až punkovost. Oblíbenou Horehronku mě naučila babička z otcovy strany, která pocházela z dědiny Valkovňa nedaleko od pramene Hronu,“ říká Redlová.
Autorských skladeb má Redlová na desce celkem pět, sama nahrála prakticky všechny kytary a mandolíny. Ke třem z nich písničkářka, jež se dosud opírala zejména o texty cizích autorů, napsala hudbu i text. Silná je v osobní výpovědi a křehkých, intimních tématech, kde i „wolkrovská“ smrt je jen kus života těžkého. Dále se na desce textařsky podíleli Marek Vojtěch a Kuba Horák.
Součástí alba Lidová Redlová je i skladba Hudci věnovaná Davidu Stypkovi. „Špatně skončím, nenajdu-li života smysl aspoň v půli, na mém pohřbu hudci duli…, zpíval David ve své skladbě Osudová. Při poslechu této věty jsem se vždycky trochu ošívala. Já bych o svém pohřbu v minulém čísle nikdy nezpívala. A když David loni v lednu odešel, složila jsem mu písničku o tom, co mu ti hudci mají zahrát,“ upřesňuje Redlová s tím, že píseň tematicky navazuje na pilotní singl Kamarádko moje. Ten stál na počátku rozhodnutí autorky natočit v podobném duchu celé album a Redlová ho věnovala své předčasně zesnulé přítelkyni Jitce Šuranské.
Lucie Redlová - Lidová Redlová
Lucie Redlová: Lidová Redlová
Vydavatel: Indies Scope
Vydáno: 2022
Hodnocení desky: 7,36/10
Seznam písní: Vodo moja • Já su od Lidečka • Za co, Bože, za co • Kamarádko moje • Fialečka • Poďme spať • Prší déšť • Rozmilý • Vdávala bych sa • Hudci • Horehronka
Co o albu napsal Pavel Rada: "Já ty pseudolidovky moc nemusím, ale fakticky se albu nedá moc vytknout." (7 bodů)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 


Důležitou postavou desky Lidová Redlová je Jiří Hradil. „Většinu písní jsem přearanžoval, doplnil o nové nástroje, část upravil harmonicky, vymyslel sound design a způsob, jakým písně nahrát, aby vyzněly co nejlépe, až po konečné pořadí skladeb na albu,“ říká Hradil, který do světa lidové hudby vstoupil s Hrubou Hudbou a propagaci a službu lidové hudbě považuje za své poslání. Výzvou pro něj bylo i to, jak naložit s u nás pevně zakořeněnou folk-rockovou tradicí.
Na housle a ve zpěvu Redlovou podpořil horňácký primáš Petr Mička a jeho muzika. S rytmikou vypomohl baskytarista Petr Vavřík, jenž se ve zlínském Studiu V postaral také o mix a mastering, a bubeník Marcel Gabriel, který sehrál úlohu režiséra desky. K nahrávce dále přispěli kytarista Rudy Horvat, klávesista Pavel Sotoniak nebo houslistka Eva Ludvík Kudrnová. Jednu písničku nazpíval Ivo Viktorin a ve sborech si zahalekaly společné kamarádky Jitky Šuranské a Lucie Redlové – kromě Evy Štěrbové také Alžběta Jamborová, Jana Redlová a Romana Gajdošíková.
Album Lidová Redlová vychází 13. května 2022 u Indies Scope. Křest proběhne 4. června ve Valašském Meziříčí a 7. září v pražském Paláci Akropolis. „Cítím, že jsem opravdu po letech našla polohu, která mi sedí nejvíc. A jestliže dřív jsem se opravdu až úzkostlivě vyhýbala nějakému spojení s otcem, dnes, když mi někdo řekne, že ‚to zní jako Redl', tak se nejenže neurazím, ale ještě to pro mě bude poklona. Dozrála jsem po letech konečně k tomu, že se k jeho dílu chci hrdě hlásit. Nám Redlům jdou zkrátka vlastní lidovky nejlíp,“ uzavírá Redlová.
 

Sdílet na...
Kam dál?

» Indies Scope v roce 2017 (Indies Scope)

» Zvíře jménem Podzim má nové album Září (FOLKtime.cz)

» Soutěž o CD Indies Scope 2011 (FOLKtime.cz)

» O touze a mnoha jejích podobách zpívá a hraje Jitka Šuranská Trio na novém albu Divé husy (Indies Scope)

» Soutěž o Indies Scope (FOLKtime.cz)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib