gototop
14.02.2017 Nakladatelství Galén vydalo nové album Vlastimila Třešňáka KONVOLUT (Galén)    Tisk
Novinky
Nové album Konvolut nabízí posluchačům třináct nahrávek známých, méně známých i zapomenutých písní z repertoáru Vlastimila Třešňáka – písní, které asi nikdy živě neuslyšíme. Na třinácti hudebních zastávkách od úvodní Poezie a nejstarší Čekanky na světě probdělou nocí Bermudských trojúhelníků spolu se Sisyfem, Ahasverem, kouzelníkem, posunovačem se zadýchanýma očima a blanickým rytířem až k derniéře a spektáklu doprovází autora skupina Temporary Quintet, laskavě vedená Janem Štolbou, který písně pro nahrávání aranžoval.
Vlastimil Třešňák (* 26. dubna 1950 v Praze)
Vlasta Třešňák & Temporary Quintet
Vlasta Třešňák & Temporary Quintet
archiv Galén
Hudebník, spisovatel, malíř a fotograf. Pražský rodák, vyrůstal v Karlíně, po ukončení základního vzdělání prošel řadou příležitostných zaměstnání a od roku 1968 působil ve svobodném povolání jako zpěvák folkových písní. V 70. letech patřil spolu s Vladimírem Mertou, Dagmar Voňkovou, Petrem Lutkou a Jaroslavem Hutkou k nejvýznamnějším představitelům naší písničkářské scény, byl rovněž zakládajícím členem sdružení Šafrán. Je mu vlastní výrazně osobitý písničkářský styl, neintelektuálsky kritický pohled na oficiální kulturu i společnost, neškolený, o to působivější expresivní zpěv. Od 70. let vystupoval s různými cikánskými hudebníky, především s muzikantskou rodinou Kormanů. První a patrně nejslavnější album Zeměměřič vyšlo poprvé ve Švédsku zásluhou přítele Jiřího Pallase, který je sestavil z ilegálních nahrávek. Po návratu z exilu vydal několik alb s vlastní skupinou Band (zatím poslední Němý suflér) a s uskupením Temporary Quintet Jana Štolby (Alter ego, Konvolut). Dnes již Třešňák dva roky veřejně nevystupuje.
Ve vztahu k oficiálnímu režimu byl Třešňák vždy nekličkující, ostrý, přímočarý a logicky konfliktní. V druhé polovině 70. let již nesměl veřejně vystupovat, je signatářem Charty 77 a po sérii brutálních výslechů na StB odešel v roce 1982 do exilu, nejdříve do Švédska, později do Německa. Po roce 1995 žije převážně v České republice.
V 70. letech se proslavil rovněž jako malíř, fotograf a spisovatel. První povídky a novely vydal v exilových nakladatelstvích, mnohé vyšly i v překladech, v roce 1995 vydal kritikou ceněný román Klíč pod rohožkou a v roce 2007 bilanční rozhovor To je hezký, ne? s publicistou Ondřejem Bezrem. Zatím poslední publikovanou prací je pohádková féerie The Vole – hraboš hrdina z cyklu Konopných pohádek, známá i v podání Jana Hartla ze stejnojmenné audioknihy. Na rok 2017 je připraveno nové vydání Klíče pod rohožkou (spolu s novelou To nejdůležitější o panu Moritzovi).
Jako malíř je rovněž samouk, proslavil se mj. cykly obrazů Rozhněvaní muži nebo Dodělané obrazy, zúčastnil se řady skupinových i samostatných výstav, vyšly mu dvě obrazové monografie – Adam & Söhne (1986) a 49 + jedna (2004).
Třešňák, Štolba & Temporary Quintet - Konvolut
Třešňák, Štolba & Temporary Quintet: Konvolut
Vydavatel: Galén
Vydáno: 2017
Seznam písní: Poezie • Čekanka • Poém o probdělé noci • Sisyfos a Ahasver • Kouzelník • Blanický rytíř • Voyeur William S. • Král Felatius, královna Kunilinga • Balada o zadýchaných očích kulhavého posunovače • Bermudský trojúhelník • Seance pro dva • Derniéra • Spektákl


Hudba a texty Vlastimil Třešňák
Aranžmá Jan Štolba
Temporary Quintet:
Vlastimil Třešňák – zpěv
Jan Štolba – tenorsaxofon, aranžmá, hudební režie
Karel Bárta – elektrická kytara (1–4, 7–10, 12)
Josef Štěpánek – elektrická kytara (5, 6, 11, 13), banjo (13)
Vladimír Strnad – klavír, klávesové nástroje
Jaroslav Šimíček – kontrabas
Petr Mikeš – bicí
Nahráno v září 2014 ve studiu 3bees, dotáčky v srpnu 2016
Zvuková režie a mix Jakub „Šablonka“ Novotný
Mastering Petr „Kakaxa“ Fleissig

Sdílet na...
Kam dál?

» Nový titul projektu Olivovníky nakladatelství Galén - CD skupiny Dobrohošť (Galén)

» Jaroslav Hutka 2017 a 70 (Galén)

» Právě vyšlo nové album Petra Linharta Nezvěstní (Galén)

» První novinka nakladatelství Galén 2017 - Plastic People a český Uunderground (Lenka Příhonská)

» Jarní novinky v nakladatelství Galén (Galén)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib