gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

10.01.2018 Ondřej Fencl - básnická sbírka Všetečky (FOLKtime.cz)    PDF Tisk Email
PR

V polovině prosince vydalo vydavatelstvi Galén první básnickou sbírku Všetečky známého hudebníka Ondřeje Fencla. Všetečky jsou výběrem z básniček zaznamenávaných v posledních patnácti letech do jeho stále stejného tlačítkového hloupého mobilního telefonu… po cestách z koncertů, z mejdanů, v okouzlení jarní, letní, podzimní i zimní Prahou a hlavně Žižkovem, kde autor v letech 2009–2016 žil… a pod vlivem šťastných i méně šťastných milostných vzplanutí až k tomu nejšťastnějšímu.

Křest sbírky Všetečky bude v úterý 27. března 2018 v pražském Kaštanu. Hudebně ho doprovodí autorovo Ondřej Fencl Trio alias půlHromosvod. 

Všetečky
Všetečky

Anotace vydavatele:
Kniha hudebníka, zpěváka, klávesisty a kytaristy Ondřeje Fencla Všetečky přináší jeho básně psané většinou do mobilu v nočních tramvajích, při cestě domů z koncertů... Fencl nezapře svou hudebnost, cit pro melodii verše a splývavost rýmu ani ve svých básních, však je též i velmi dobrým autorem písňových textů. Jeho básně jsou melodické, zpěvné a přinášejí často čirou radost z básnění, jež je v současné české poezii, často konceptuálně přetížené, vzácná. Všetečky jsou knížka poezie do kapsy, pro čtení na cestách, ve vlaku, v autobusu, v čekárně... Knihu doprovázejí kongeniální černobílé fotografie pražského Žižkova (Kateřina Smid a Mia Fereš), pod osobitou grafikou je podepsána Anastasie Vrublevská.

Ondřej Fencl: „Je to průřez tvorbou za posledních skoro patnáct let, nejvíc je jich přirozeně z poslední pětiletky. Není to poezie pro intelektuály, když už mě to popadne, zkouším psát tak, aby tomu dokázal rozumět každý… nebo možná přesněji každá ? Básniček je bezmála sto, doprovázejí je obrázky ze Žižkova, kde jsem více než polovinu z nich napsal… je to celé podobně graficky laděné jako poslední album Hromosvodu Divoký ticho Žižkova.“

Ondřej Fencl
Ondřej Fencl
archiv Ondřeje Fencla
Básně recitované Pavlou Limmlovou:
Níže si můžete poslechnout, jak některé z básniček recituje studentka brněnské konzervatoře a vítězka Poděbradských dnů poezie Pavla Limmlová (o níž se na jaře loňského roku hodně mluvilo v souvislosti s kauzou kolem zákazu recitace veršů Egona Bondyho):
https://youtu.be/ry91IY_JJtc 
https://www.youtube.com/watch?v=IZKVNCvvEXs&feature=youtu.be 
https://youtu.be/K-K7zjrS6-s 
https://youtu.be/vpXSthTseFQ 

Ondřej Fencl je klavírista, kytarista, zpěvák, textař a hudební publicista, přes dvacet let frontman folk-rockové skupiny Hromosvod, od roku 2007 kapelník, klávesista a manažer 5P Luboše Pospíšila a také kytarista a manažer Schodiště aneb dřívějšího Nahoru po schodišti dolů bandu. Od roku 2011 koncertně a manažersky spolupracuje s Vladimírem Mertou a Janem Hrubým, jako muzikant participoval rovněž na nedávném comebacku skupiny Marsyas. Vystudoval mediální studia a žurnalistiku na FSV UK, je hudebním publicistou (Lidové noviny, idnes…), píše také písňové texty (Lenka Dusilová, Olympic, L. Pospíšil…).


Sdílet na...
Kam dál?

» Ondřej Fencl trio – premiéra 3. května v Praze (FOLKtime.cz)

» Křest a autogramiáda Juppovy knihy Průlety folkovou pamětí (Galén)

» Ondřej Fencl: Kolbenku mám u notebooku (Tomáš Pohl)

» Právě vyšlo postfolkové album Oveny lazov dua Hmlisto (Galén)

» Křest CD Na kraji nebe v pražské Malostranské Besedě (FOLKtime.cz)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib